Vágólapra másolva!
A Chelsea nyerte az Európa-liga bakui döntőjét az Arsenal ellen. A gólnélküli első félidő után előbb Giroud talált be, majd Pedro is gólt szerzett. Iwobi fantasztikus gólja előtt és után is betalált Eden Hazard, így 4-1-re nyert a Chelsea, ezzel Maurizio Sarri első trófeáját szerezte, a Chelsea pedig másodszor nyerte meg az Európa-ligát.

Finoman szólva is vegyes volt a fogadtatása a bakui rendezésnek, ugyanis a két angol döntősnek, a Chelsea-nek és az Arsenalnak is igen sokat kellett utaznia az azeri fináléra, ráadásul az arsenalos Mihtarjan el sem utazhatott a fináléra, ugyanis az örmény játékosnak nem lett volna biztosított a testi épsége.

Az UEFA az Európa-liga döntőjét megelőzően úgy döntött, hogy a két klub hat-hatezer szurkolója lehet jelen személyesen a bakui stadionban, miközben annak befogadóképessége 68 700 fő. Az Arsenal képviselői már a jegyértékesítés miatt is élesen tiltakoztak. Hangsúlyozták, hogy a szezonban 45 ezer bérletesük volt, többségük azonban lemarad az El-döntőről. Az Arsenal kiemelte: az UEFA a jövőben legyen tekintettel a szurkolókra, és a döntőt olyan városban rendezze meg, amely a logisztikát illetően könnyebben megközelíthető, mint Baku.

Fény a bakui éjszakában Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Ezt követően nincs benne semmi meglepő, hogy az Arsenal és a Chelsea szurkolói nem akartak Azerbajdzsánba utazni. A Chelsea közölte, hogy mindössze 2000 jegyet tudott eladni, de a túloldalon is nagyjából 4000 szurkoló utazott, nem meglepő, hogy nem fogadta telt ház a csapatokat.

A döntő előtti edzésen David Luiz és Higuain balhézott össze, ami után Maurizio Sarri bevonult az öltözőbe. A kezdőbe végül csak a brazil került be.

Az Arsenal a Cech; Szokratisz, Koscielny, Monreal; Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolasinac; Özil; Lacazette, Aubameyang összeállításban, a Chelsea a Kepa; Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson; Jorginho, Kanté, Kovacic; Pedro, Giroud, Hazard tizeneggyel kezdett.

A cseh kapus utolsó profi meccsén lépett pályára, de könnyen lehet, hogy a túloldalon Hazard sem szerepel többet a Chelsea mezében, ő minden bizonnyal a Real Madridban köt majd ki.

Érdekesség, hogy hiába a két angol csapat a döntőben, mindössze egy angol játékos volt a 22 kezdő között:

A két edző közül Unai Emery nevezhető rutinosabbnak, ami a döntőket illeti, ez volt a spanyol mester negyedik El-döntője, korábban háromszor nyert a Sevillával, miközben Sarri 29 éves pályafutása alatt még semmi komoly címet nem tudott nyerni.

Maurizio Sarri és Unai Emery a döntő előtt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A két csapat, ha nem is esett egymásnak, de a Premier League-tempójához szokott játékosok nem alibiztek, gyorsan kialakult pár helyzet, de inkább az Arsenalé volt a meccs első szakasza.

A 18. percben Alexandre Lacazette léphetett ki, eltolta a labdát Kepa mellett, aki hozzáért a francia csatár lábához, de Rocchi-játékvezető kirúgást ítélt, annak ellenére nem kérte a segítséget, hogy a bakui volt az első Európa-liga-döntő, ahol dolgozott a videobíró is.

A 28. percben Granit Xhaka lőtt a tizenhatoson kívülről, a svájci lökete a léc tetejét is súrolta.

Petr Cech első védésére a 34. percig kellett várni, ekkor Emerson lövését kellett kiütnie oldalra, majd a 39. percben Olivier Giroud lépett ki, de Cech hatalmas bravúrral ért le a világbajnok lövésére.

A második félidőben szinte rögtön gólt szerzett a Chelsea, Emerson beadása után csúsztatott Cech kapujába Giroud, ezzel megszerezte 11. gólját is a sorozatban. A francia csatár nem ünnepelte meg látványosan a gólját a korábbi csapata ellen.

Giroud ezzel rekordot döntött, ennyi gólt még egy francia játékos sem szerzett európai kupasorozatban egy szezonon belül. Mint az 45 perccel később kiderült, ezzel ő lett a sorozat gólkirálya.

A 60. percben a második gólt is megszerezte a Chelsea, Eden Hazard beadása után Pedro lőtte ki a hosszú alsót.

A 65. percben aztán Giroud harcolt ki egy tizenegyest, Maitland-Niles borította fel a csatárt, a megítélt büntetőt pedig higgadtan lőtte be Eden Hazard, ez volt a belga első gólja a sorozatban.

A folytatásban cserélt párat Emery, behozta Iwobit is, aki nem sokkal később, pontosan 133 másodperc elteltével hatalmas gólt szerzett.

Nem örülhettek azonban sokáig az Arsenal-szurkolók, Giroud passza után Hazard állította vissza a háromgólos különbséget a 72. percben. Legutóbb Mark Hughes duplázott angol csapat színeiben nemzetközi kupadöntőben, akkor a Manchester United játékosaként lőtt kettőt a Barcelonának a KEK döntőjében.

A folytatásban mindkét kapu előtt sok volt a helyzet, a csapatok már nem foglalkoztak túl sokat a védekezéssel, Aubameyang és Lacazette is helyzetbe került, de nem céloztak pontosan, a túloldalon pedig Cech mutatott még be egy nagy védést.

A Chelsea tehát 4-1-re nyert, az Arsenal így nem indulhat majd a Bajnokok Ligájában, Petr Cech vereséggel fejezte be pályafutását, Maurizio Sarri pedig megszerezte első trófeáját.

A Chelsea veretlenül nyerte meg az Európa-ligát, a Vidi ellen egszer, a Frankfurt ellen kétszer játszott döntetlent Maurizio Sarri csapata, a sorozat gólkirálya Olivier Giroud lett 11 góllal.

A Chelsea játékosok ünnepelnek Forrás: AFP/Yuri Kadobnov