Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy a Ferencváros 16 csapat közül kaphat ellenfelet a Bajnokok Ligája sorsolásán. Szergej Rebrov csapatának nem lesz könnyű dolga, a 16 lehetséges ellenfél között ugyanis van két korábbi BEK-győztes, és a legtöbbjük rutinos nemzetközi kupacsapatnak számít.

A bajnok Ferencvárosnál évek óta kimondott elvárás a sikeres nemzetközi kupaszereplés, azaz mondjuk az Európa-liga csoportköre. Ebbe tört bele a korábbi vezetőedző, Thomas Doll bicskája is.

Szavazzon!

Meddig jut el a Ferencváros az európai kupákban?

A Ferencváros 2014 óta maximum egy kört tudott menni az Európa-liga selejtezőiben, de 2017-ben az albán Partizani már első ellenfélként a végállomás volt a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A zöld-fehérek legutóbb 2004-ben vették sikerrel a BL-ben az első selejtezős párharcukat,

akkor a Tirana után a Sparta Praha volt a végállomás, de később sikerült bejutni az UEFA-kupa csoportkörébe, azóta nem szerepelt a Fradi nemzetközi kupa főtábláján.

Alekszandr Hleb és Gera Zoltán a VfB Stuttgart-Ferencváros UEFA-kupa-meccsen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Norbert Fürsterling

Az esélyek a 30. bajnoki cím után elég vegyesek. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Ferencváros az első körben kapcsolódik be, a főtáblához négy párharcot kellene sikerrel vennie, ha kiesik, akkor jöhet az Európa-liga bajnoki ága. Előbbiből négy, utóbbiból 12 csapat jut a BL, illetve az El csoportkörébe. A BL első két selejtezőkörének sorsolását június 18-án tartja az UEFA.

A Ferencváros az első selejtezőkörben nem lesz kiemelt, 16 csapat lehet a Fradi ellenfele.

A skót Celtic talán a legnagyobb név, főleg a múltja alapján. A glasgow-i csapat ötvenedik bajnoki címét szerezte Skóciában, 11 ponttal megelőzve a Rangerst. 1967-ben már egyszer megnyerte a BL elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK), egyszer pedig a döntőben maradt alul. A keret összértéke nagyjából 90 millió euró körül mozog, az elmúlt idényben a BL-selejtezőben a később a Vidit is kiütő AEK Athén búcsúztatta, az Európa-ligában a legjobb 32-ig jutottak. A skótok magyar klubcsapat ellen legutóbb 2003-ban szerepeltek, akkor az MTK-t a hazai 1-0 után 4-0-ra verték meg a visszavágón. 12 meccsből hetet nyertek magyar csapat ellen.

Főleg hazai pályán nagyon komoly ellenfél a skót Celtic Forrás: AFP/Andy Buchanan

Régi ismerősként a BATE Boriszov is lehet a Fradi ellenfele. A BATE 2018-ban zsinórban 13. bajnoki címét szerezte Fehéroroszországban. A BATE az Európa-liga legutóbbi kiírásában egy csoportban volt a Vidivel, oda-vissza verte a fehérvári csapatot, a legjobb 32 között a későbbi döntős Arsenal ejtette ki. A BATE nem a legkedvesebb ellenfele a magyar klubcsapatoknak. A Videotont egyszer, a Debrecent kétszer ejtette ki a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A Fradinál első kézből adhat információkat Nyikolaj Szignyevics, aki télen igazolt a BATE csapatától az Üllői útra.

Nyikolaj Szignyevics egy éve még a BATE játékosa volt Forrás: Sputnik/Viktor Tolochko

A kazah Asztana 2014 óta nyeri folyamatosan a bajnokságot, az Európa-liga csoportkörében az elmúlt idényben a Dinamo Kijev és a Rennes mögött végzett a csoportjában, a 2015-16-os idényben a BL csoportkörében szerepelhetett.

A bolgár Ludogorec Razgrad csapatát is testközelből figyelhettük az előző idényben, amikor a Vidi kiejtette a bolgár bajnokot a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Később bejutott az El csoportkörébe, ahol az utolsó lett a maga négyesében. Bulgáriában az elmúlt nyolc bajnoki címet kivétel nélkül a Ludogorec nyerte, pedig csak 2011 óta szerepel az élvonalban. A nyolc brazillal felturbózott csapat értéke körülbelül 50 millió euró.

Az azeri Qarabag is halmozza a bajnoki címeket, az utolsó hat mind hozzá került. A 2017-18-as idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt, a csoportja utolsó helyén végzett, de az Atlético Madrid ellen kétszer is döntetlent ért el, az előző idényben az Európa-liga csoportkörében az E-csoportban lett utolsó.

A Qarabag is rutinos kupacsapat Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A 15-szörös szlovén bajnok Maribor egy év kihagyás után lett újra bajnok hazájában. A 2017-18-as idényben szerepelt a BL csoportkörében, ahol három döntetlent is elért, de így is utolsó lett a csoportban. Az előző idényben az Európa-liga selejtezőjének 3. körében búcsúzott, a Rangers ellenében. A szlovén csapat 2010-ben a Videotont búcsúztatta az Európa-liga selejtezőjében.

A szerb Crvena zvezda a Celtichez hasonlóan BEK-győztesnek mondhatja magát, összesen tíz alkalommal nyert bajnoki címet, idén címvédőként szerezte meg a szerb bajnoki címet. A 2018-19-es idényben szerepelt a BL csoportkörében, le tudta győzni a Liverpoolt hazai pályán, és döntetlent ért el a Napoli ellen. A Fradi 1975-ben már találkozott a belgrádi csapattal, akkor a KEK elődöntőjéből a magyar csapat lépett tovább.

A későbbi BL-döntős Liverpool sem bírta a szerb poklot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Sheriff Tiraszpol 16. alkalommal nyerte meg a moldáv bajnokságot, az előző idényben az Európa-liga harmadik selejtezőkörében esett ki, az izlandi Valur ejtette ki.

A Rosenborg 26-szoros norvég bajnok korábban a kilencvenes években rendszeres szereplője volt a nemzetközi kupameccseknek, volt egy 13 éven át tartó egyeduralma Norvégiában, most zsinórban négy bajnoki címnél jár. Az előző két idényben az El csoportkörében szerepelt a norvég csapat, legutóbb a 2003-04-es idényben volt BL-résztvevő. Az ezredfordulón többször is járt Magyarországon a Rosenborg, amely az MTK-t és a Dunaferrt is kiejtette a BL-ből, 2015-ben a DVSC-t ütötte ki az El selejtezőjében.

A finn HJK 29-szeres bajnok, a 2018-19-es idényben az El-selejtező 3. fordulójában a Ljubljana 7-1-es összesítéssel ejtette ki a finneket. A HJK-t 2003-ban az MTK búcsúztatta a BL selejtezőjében.

Az ír Dundalk eddig 13 alkalommal nyert bajnokságot, a 2018-19-es idényben az El-selejtező 2. körében búcsúzott, 2016-ban viszont bejutott a csoportkörbe. 1967-ben a Vasas 9-1-es, 1991-ben a Honvéd 3-1-es összesítéssel búcsúztatta az íreket a BEK-ben.

A 15-szörös luxemburgi bajnok, F91 Dudelange négy éve címvédő, az előző idényben emlékezetes mecset játszott a Vidivel a BL selejtezőjében, akkor a fehérváriak kis szerencsével ejtették ki a luxemburgiakat, akik meg sem álltak az El csoportköréig. A Fradi 1994-ben futott össze a luxemburgi csapattal, akkor a KEK-ben mindkét meccset a Ferencváros nyerte 6-1-re.

A luxemburgi Dudelange játékosai nem adták könnyen a Vidi továbbjutását Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A háromszoros macedón bajnok Skendija címvédőként ért a csúcsra ebben az idényben is. A Skendija az előző idényben a BL-selejtező harmadik körében esett ki, akkor a Salzburg volt túl nagy falat, majd az Európa-ligában a Rosenborg állította meg a macedónokat.

A New Saints csapata 13-szoros walesi bajnok, legutóbb az El-selejtező 3. köréig jutott, 2015-ben a Videoton 2-1-es összesítéssel búcsúztatta a BL-selejtezőben.

A kilencszeres szlovák bajnok Slovan Bratislava Guzmics Richárd és Holman Dávid csapata. 2012-ben a Videoton idegenben lőtt gólokkal búcsúztatta a szlovákokat az El-ben, a Fradi 1992-ben 4-1-es összesítéssel esett ki a BEK első körében a Slovan ellen. A 2018-19-es idényben az El-selejtező 3. fordulójáig jutott.

Az AIK Solna 12-szeres svéd bajnok, az előző idényben az El-selejtező 2. körében búcsúzott. 1985-ben a Videotont ejtették ki a svédek az Intertotó-kupában.

A BL-selejtező első két körét egyszerre sorsolják, június 11-én, Nyonban. Abban az esetben, ha a Ferencváros a Celtictől a Crvena zvezdáig kapja ellenfelét, és továbbjut, akkor a második körben kiemeltként szerepelhetne.

A BL-selejtező második körében csatlakozik a bajnoki ághoz a dán Köbenhavn, a horvát Dinamo Zagreb, a ciprusi APOEL és az izrael Makkabi Tel-Aviv. A harmadik fordulóban kezd az idén elődöntőig jutó holland Ajax és a görög PAOK, míg a svájci Young Boys és a cseh Slavia Praha az utolsó, negyedik körben.

Az első BL-selejtezős párharc hivatalos játéknapja július 9. és 10., valamint július 16. és 17. A Bajnokok Ligája főtáblájához négy párharcot kellene sikerrel vennie a Ferencvárosnak. Amennyiben kiesik a BL-selejtezőkből a Fradi, az Európa-liga következő körében kapcsolódhat be a második számú kupasorozatba. Csak remélni tudjuk, hogy hosszú kupanyár vár majd a Ferencváros labdarúgóira.