Története során először jutott fel a Bundesligába a berlini csapat

Horizontal
Union Berlin's fans invade the pitch after Union won in the German Bundesliga Relegation second-leg football match FC Union Berlin v VfB Stuttgart in Berlin, on May 27, 2019. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a német másodosztály harmadik helyén végző Union Berlin hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Bundesliga 16. helyén záró VfB Stuttgarttal az osztályozó visszavágó mérkőzésén, így a berlini csapat az idegenben lőtt góljainak köszönhetően feljutott az élvonalba.

A Bundesliga-feljutásért vívott visszavágót az Union Berlin várhatta kedvezőbb helyzetből, mivel négy nappal ezelőtt 2-2-es döntetlent játszott Stuttgartban. Remek iramban kezdődött a mérkőzés. A vendégek már a 9. percben kis híján a maguk javára fordították a párharcot. Rafal Gikiewicz kapus borzasztóan felállított sorfala mellett Dennis Aogo könnyedén eltekerte a labdát a jobb felső sarokba, de a játékvezető videózás után érvénytelenítette a stuttgarti gólt, ugyanis a lövés pillanatában Nicolas González lesen tartózkodott, és takarta a berlini kapus kilátását.

A folytatásban is támadásban maradt a Stuttgart,

amely gólszerzési kényszerben játszott, de Gikiewicz rendre védeni tudott. A legnagyobb vendég helyzet a 45. percben maradt ki. Steven Zuber 22 méteres bombáját a lengyel kapus kitornázta a bal alsó sarokból.

A stuttgarti szurkolók a videobíró ellen tiltakoztak a meg nem adott gól után Forrás: AFP/John Macdougall

A második félidőben is a Stuttgart irányította a játékot, komoly helyzetet viszont sokáig nem tudott kialakítani. Az 57. percben felhördültek a vendégdrukkerek, mert Grischa Promel kézzel belekapott egy labdába, de a játékvezető nem észlelte az esetet, és a videobíró sem találta érdemesnek a visszanézésre.

A 64. percben az Union Berlin az első igazi helyzetéből majdnem eldöntötte a feljutás kérdését. Suleiman Abdullahi csapott le egy levágódó labdára, majd 16 méterről kapura bombázott, de a labda a bal kapufán csattant. Két perccel később ismét a nigériai támadó volt a főszereplő. Egy az egyben kilépett ziccerben, de Zieler kapus mellett elgurított labdájának ismét a kapufa állta az útját.

A 89. percben majdnem kiharcolta a továbbjutást a Stuttgart. Az oroszországi világbajnokság legszebb gólját lövő Benjamin Pavard – aki utolsó stuttgarti meccsét játszotta, mert a Bayern München futballistája lesz – megeresztett egy óriási bombát, de Gikiewicz ujjheggyel kipiszkálta a labdát a kapu bal oldalából.

Az ötperces hosszabbításban a vendégek mindent megtettek a győztes gólért, de a berliniek beásták magukat a kapujuk elé, és sikerült kivédekezniük a stuttgarti rohamokat, így idegenben lőtt gólokkal történetük során először kiharcolták a feljutást.

Az Union Berlin az ötödik fővárosi csapat az első osztály történetében a Hertha, a Tennis Borussia, a Blau-Weiss 90 és a Tasmánia után.

Bundesliga, osztályozó, 2. mérkőzés
Union Berlin VfB Stuttgart 0-0
Feljutott az Union Berlin 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal

Dárdai Pál és a Hertha: a berlini futballfalak most leomolhatnak

Hét forduló után a berlini Hertha megelőzi a rekordbajnok Bayern Münchent a tabellán. Dárdai Pál csapata szombaton 0-0-s döntetlent ért el Mainzban, a bajorok hazai pályán 3-0-ra kaptak ki a Mönchengladbachtól. A 4 milliós német fővárost, Berlint sosem érdekelte igazán a futball, de a Hertha most kivívhatja azt, hogy a metropolisz - képletesen szólva - végre megfogja a kék-fehér csapat kezét.