Messi a legjobb, Ronaldo távozása után szenvedett a Real Madrid

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi runs with the ball during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Barcelona and Liverpool at the Camp Nou Stadium in Barcelona on May 1, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Őrült nyár után kezdődött el a spanyol bajnokság 2018-19-es idénye, a bajnokságot a Barcelona végül simán megnyerte. A katalánok Messi zsenijének köszönhettek megint nagyon sokat, miközben a Real Madridnál a kapkodás volt az úr. A Barcelona nyáron még tovább erősödik, miközben komoly átalakuláson mehet majd át a két madridi nagycsapat. Ezzel együtt kegyetlenül nehéz lesz elkapni Messiéket.

A nyár volt a spanyol bajnokság legizgalmasabb időszaka

A spanyol bajnokság 2018-19-es idényét alapvetően meghatározta 2018 nyara. A Real Madrid májusban a Liverpool ellen megnyerte a Bajnokok Ligája kijevi döntőjét, majd a 3-1-es győzelem után pár nappal Zinédine Zidane sajtótájékoztatót hívott össze Valdebebasban, ahol bejelentette, hogy két és fél év után, három Bajnokok Ligája-címmel a zsebében lemond a Real Madrid vezetőedzői posztjáról.

Tavaly májusban senki nem gondolta, hogy egy év múlva újra Zidane lesz a Real Madrid edzője Forrás: AFP/Genya Savilov

„A következő szezontól már nem én leszek a Real Madrid edzője – kezdte Zidane. – Ez az én döntésem. Lehet, hogy hibát követek el, de úgy érzem, hogy itt az ideje távozni. Három év után változásra van szükségem. Mi, edzők, mindig többet és többet akarunk a játékosoktól, de nálam eljött a pillanat, amikor már nem tudok többet kérni tőlük” – mondta a távozásakor a francia szakember.

Zidane egy zúgolódó szupersztárokkal teli csapatot vett át Rafa Beníteztől, amely a Barcelona és az Atlético Madrid mögött csak a harmadik helyen állt a bajnokságban. Első korszakának mérlege: 149 meccs, 104 győzelem, 29 döntetlen és mindössze 16 vereség. Spanyol bajnoki cím, három Bajnokok Ligája-győzelem, két Európai Szuperkupa, két klubvilágbajnoki cím, egy Spanyol Szuperkupa.
Zidane csapata szinte egyeduralkodó volt a BL-ben, tizenkét párharcot játszott a BL egyenes kieséses szakaszában, és tizenkettőt nyert meg. Roma, Wolfsburg, Manchester City, Atlético, Napoli, Bayern, Atlético, Juventus, PSG, Juventus, Bayern, Liverpool – ezek a csapatok voltak a legyőzöttek.

A Real Madrid nem várt sokat a Zidane-utód kinevezésével, de a lépést ma már minden fél bánhatja.

Julen Lopetegui éppen a spanyol válogatottat készítette fel egyik esélyesként az oroszországi világbajnokságra, amikor befutott Florentino Pérez és a Real Madrid ajánlata, amire a szövetségi kapitány nem tudott nemet mondani. Az U19-es és az U21-es csapattal is Európa-bajnok szakember veretlenül vitte ki a spanyolokat a vb-re, a felkészülés során 6–1-re verték az argentinokat, de június 12-én minden megváltozott. Florentino Pérez bejelentette Lopetegui érkezését, erre a spanyol szövetségnél úgy érezték, hogy a néhány héttel korábban szerződést hosszabbító edző elárulta őket.

Talán az elnök úr sem gondolta sokáig, hogy ez hosszú kapcsolat lesz Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

„Minden előzetes egyeztetés nélkül, a spanyol szövetség tudta nélkül zajlottak az események, és mindössze öt perccel egy sajtótájékoztató előtt szembesítettek minket a tényekkel. Ez elfogadhatatlan” – mondta Luis Rubiales szövetségi elnök, aki azonnali hatállyal menesztette Lopeteguit a válogatott éléről. Lopetegui másnap már Madridban volt, ahol hivatalosan is bemutatták.

Ezek után hab volt még a madridi tortán Cristiano Ronaldo távozása. A portugál még a BL-döntő után mondta a kamerákba, hogy jó volt a Real Madridban játszani, de utána kicsit szépített. Miután a portugál válogatott kiesett a vb-ről, felgyorsultak az események. A Juventus a Fiattal összedobta a portugál vételárát és fizetését, július 10-én végül az olaszok bejelentették a 105 millió euróért vásárolt, ötszörös aranylabdás érkezését. CR összesen 16 trófeát nyert Madridban, köztük négy BL-t és 438 meccsen 451 gólt szerzett.

Eközben Barcelonában csak dörzsölték a tenyerüket, a 20 pontos előnnyel bajnoki címet szerzett Barca kerete nem változott óriásit. Érkezett Clément Lenglet a Sevillától, Arthur a Grémiótól, Arturo Vidal a Bayern Münchentől és Malcom a Bordeaux-tól. A másik oldalon Andrés Iniestát siratták a szurkolók, ő Japánba ment levezetni. A klub jelképe, Lionel Messi maradt, nagy gond tehát nem lehetett Barcelonában.

A nagy trió harmadik tagja, az Atlético Madrid is a maradóknak örülhetett, Diego Simeone mellett Griezmann és Diego Godín is visszautasította a kérőket.

Mintha semmi nem változott volna

Madridban Lopetegui már a legelejétől kezdve próbálta nyomatékosítani: ez az ő csapata. A nyáron összesen 140 millió euróért igazolta le Odriozolát, Courtois-t, Marianót és Vincíciust, akit egészen a harmadosztályú Castilláig száműzött, de csak a padon kezdett nála a vb legjobb játékosának választott Luka Modric. Ronaldo pótlására mindig az volt a válasza: ez csapatjáték.

Madrid fehér felében minden álomszerűen indult, azt leszámítva, hogy az európai Szuperkupát az Atlético vihette haza. Az első három forduló után kilenc ponttal, 10-2-es gólkülönbséggel állt a második helyen a Real, a Barcelona két góllal állt mindössze jobban. Egy döntetlen és egy újabb győzelem után azonban valami kisiklott.

Szeptember 26-án Sevillában a madridiak háromgólos vereséget szenvedtek, ami lehetett volna több is (a Barcelona a Leganes otthonában kapott ki ugyanabban a fordulóban), majd az Atlético ellen a visszavágási vágy sem vezetett eredményre a Bernabéuban, a 0–0-s eredménynek még inkább ők örülhettek (eközben a Barcelona is döntetlent játszott a Bilbaóval). A Bajnokok Ligájában a CSZKA Moszkvától kaptak ki, majd négy nappal később a ligában a Deportivo Alavéstől. Négy meccs, nulla rúgott gól – ilyen hosszú góltalansági sorozatot legutóbb 1985-ben produkált a csapat. Ezzel párhuzamosan a Barca is botladozott, egy döntetlent ért el a Valencia ellen, miközben a Sevilla az élre állt, az Atlético pedig beékelődött a Barcelona és a Real Madrid közé.

A kéthetes válogatott szünet után a Levante jó partnernek tűnt ahhoz, hogy a Real ismét a győzelem útjára lépjen, de a valenciaiak nyerni tudtak Madridban, ráadásul a Barcelona a Sevillát verte meg ugyanebben a fordulóban. A Lopetegui-csapat erejéből ezúttal már futotta gólra, de csak a 72. percben, vagyis 481 perc után, ami abszolút negatív rekord a klub 116 éves történetében.

Lopetegui a Bajnokok Ligájában ért el egy mentőövnek számító sikert a Plzen ellen, de az előjelek nem neki kedveztek az október végi El Clásico előtt.

A Barcelona egy húszperces periódust leszámítva végig kézben tartva a mérkőzést, teljesen megérdemelten, Luis Suárez főszereplésével 5–1-re legyőzte az ősi rivális Real Madridot.

2007. december 23. után most először fordult elő, hogy sem Messi, sem Ronaldo nem volt ott a Clásicón, az argentin sérülés miatt nem léphetett pályára.

Győzelmével a Barcelona visszavette a vezetést, mögötte Alavés, Atlético, Sevilla volt a sorrend, a Real Madrid a kilencedik helyen állt. Florentino Pérez klubelnök pedig a várakozásoknak megfelelően megköszönte Lopetegui munkáját.

Megbízottnak indult, hosszú távú megoldásnak tűnt

Az 5-1-es égés után a tartalékcsapat, a Castilla edzője, Santiago Solari ült le a Real Madrid kispadjára. Solari korábban maga is volt bajnok és BL-győztes is a Real játékosaként. Az argentin szakember belépője remekül sikerült, négy meccsből négyet megnyert, így Florentino Pérez elnök 2021 nyaráig meghosszabbította a szerződését, mivel megbízott edző maximum 14 napig vezethet csapatot Spanyolországban.

Solarinak nagy falat volt a Real-kispad Forrás: AFP/Javier Soriano

A bajnokságban Solari a 15. fordulóban már újra a BL-induló helyeken tudhatta a csapatát, a Barcelona három ponttal vezetett az Atlético előtt, öt pont volt a Real hátránya. Nem jött jókor a Realnak a novemberi, Eibar elleni 0-3, majd a klubvilágbajnokságról hazatérve a Villarreal és a Sociedad ellen csak egy pontot szerzett, ami után a Barcelona már tíz ponttal vezette a tabellát.

A következő öt bajnokiját mind megnyerte Solari, köztük az Atlético és a Sevilla ellenit is, a 23. forduló után már az Atlético előtt egy ponttal, a második helyen volt a Real, a Barcelona előnye öt pont volt a tabella élén.

Három Clásico 30 napon belül

Ez és az Ajax elleni BL-párharc meg is határozta az argentin sorsát. Solarival a Real Madrid nem futballozott rosszul, de az öltözőben egyfolytában forrtak az indulatok. A Real Madrid egyik legjobb játékosa, a közönségkedvenc Isco Solari érkezés óta szinte csak a padot koptatta, miközben Európa legjobb csapatai sorban állnak érte. A rekordösszegért igazolt Gareth Bale – aki nem mellesleg már négy BL-trófeát nyert a Real Madriddal – hol játszott, hol nem, ráadásul folyamatosan a szurkolók kritikáját kellett hallgatnia. És érdekes volt a csapatkapitány-helyettes Marcelo helyzete, aki állítólag azért került ki a csapatból, mert a karácsonyi szünetben hét kiló plusszal érkezett meg a vakációról.

Három El Clásicót rendeztek harminc napon belül Forrás: AFP/Lluis Gene

Február hatodika és március másodika között három klasszikust is rendeztek Spanyolországban, ugyanis a kupában is összekerült a két óriás. Barcelonában 1-1 lett a meccs, de a visszavágón 3-0-ra nyert Madridban a Barcelona, ráadásul ez egy olyan időszakban következett be, amikor a Real öt meccséből négyszer kikapott. A Girona Madridban nyert, a kupavisszavágó után a bajnokságban is nyert a Barcelona Madridban, akkor 1-0-ra, majd az Ajax elleni hazai 1-4 a BL-ben is a búcsút jelentette.

A Villarreal elleni 4-1-es siker után megköszönték Solari munkáját, ekkor 12 ponttal vezetett a Barcelona a Real, héttel az Atlético előtt.

Újra Zidane a kormányrúdnál

Talán a madridi szurkolók sem hitték el, hogy ez megtörténhet, ráadásul ennyire korán, de a sikeredző, Zidane visszatért. A francia egy Celta Vigo elleni sikerrel kezdett, de a 11 bajnokiból csak ötöt nyert meg, négy vereség és két döntetlen mellett.

A Real kerete nem változott nagyon sokat a francia távozása óta, de a Cristiano Ronaldo okozta, 50 gólos szezononkénti hiányt nehezen tudta pótolni a madridi csapat. Nem túl nehéz kiszúrni, miben volt gyengébb ez a Real Madrid, mint az egy évvel korábbi, a 44 kapott gól mellé csak 63-at tudott rúgni, míg egy évvel korábban 94-44 volt a csapat gólkülönbsége. Igaz, akkor is a harmadik lett a Real, ahogy ezúttal is a Barcelona és az Atlético mögött. 2018-ban sorrendben 93, 79, 76, 2019-ben pedig 87, 76, 68 pont volt az első három csapat neve mellett.

Messi, Messi, Messi

Nagyjából ezzel a három szóval lehetne jellemezni a bajnok Barcelona idényét. A kis argentin egy csalódást keltő világbajnokság után rázódott egyre jobb formába, tavasszal szinte egymaga vitte a hátán a csapatát.

A szavak helyett most kivételesen beszéljenek a számok:

  • Messi a gólkirályi és a gólpasszkirályi címet is megszerezte, 36 gól és 13 gólpassz áll a neve mellett.
  • A Barcelona 90 bajnoki gólt szerzett, ebből 54,5 százalékban Messi lőtte a gólt vagy adta a gólpasszt.
  • Messi 55 percenként lőtt egy gólt vagy adott egy gólpasszt a bajnokságban.
  • A bajnokságban Messié lett a legtöbb kapura lövés, kialakított helyzet, szabálytalanság kiharcolása az ellenfél térfelén, tizenhatoson kívülről lőtt gól, szabadrúgásgól, dupla és mesterhármas.
  • Hatodik gólkirályi címét szerezte Messi, ezzel beérte Telmo Zarrát, akinek 1953 óta él a rekordja.
  • Ötödik szezonjában lőtt 35 gól fölött a bajnokságban, és hatodszor 50 fölött az összes tétmeccset figyelembe véve.

Messi összes bajnoki gólja:

Nem hétköznapi hősök

A bajnokság alsóbb régióiban is történtek érdekes dolgok, két nevet mindenképp ki kell emelni. Iago Aspas szinte egymaga vitte a hátán a kiesés elől menekülő Celta Vigót. Aspas úgy mentette meg a csapatát, hogy egy őrületes kínai ajánlatra mondott nemet, ezt pedig a szurkolók is értékelték, könnyekig hatotta a játékost a drukkerek reakciója.

Santi Cazorla a pokolból tért vissza. A Villarreal irányítója meghívót kapott a spanyol válogatottba is azok után, hogy a 34 éves játékosnak még az Arsenalnál egy elfertőződött Achilles-ín-műtét miatt majdnem amputálták a jobb lábát.

Santi Cazorla a válogatottig focizta magát Forrás: AFP/Jose Jordan

Meg kell említeni még a Getafe csapatát, amely kis híján csodát tett, de végül két ponttal lemaradt a Valencia mögött és a negyedik helyről, azaz a Bajnokok Ligája-indulásról. Marcelino csapata óriásit hajrázott, borzalmas kezdés után a Valencia a negyedik hely mellett elődöntőzött az Európa-ligában, és várhatja a Barcelona elleni Király-kupa-döntőt.

Nem tudott megmenekülni a kiesés elől a Girona, a Huesca és a Rayo Vallecano.

Újabb izgalmas nyár áll előttünk

Szinte véget sem ért az idény, de már kapkodhatjuk a fejünket. Biztosan távozik az Atlético Madridtól a világbajnok francia Lucas Hernández, aki a Bayern Münchenhez igazol 80 millió euróért, az uruguayi Diego Godín új klubja pedig az Internazionale lesz. A brazil Filipe Luis szerződése is lejár, és valószínűleg ő sem marad a csapatnál. Juanfrannak a hírek szerint egy évre szóló szerződéshosszabbítást ajánlottak, de nem fogadta el, és bejelentette távozási szándékát a klub egyik jelképe, a szintén világbajnok Antoine Griezmann is.

Antoine Griezmann is a Barcelonában köthet ki Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Real Madridnál Zidane máris bejelentette, jó a keret, tehetségesek a játékosai, de körbe kell nézni a játékospiacon. Eközben a Barcelona már meg is tette az első, nem is akármekkora lépéseit, és már korábban elhappolta a többi sztárklub elől a holland vonal aktuális szupersztárját, Frenkie de Jongot, hozzá csatlakozhat majd az Ajaxban szintén brillírozó, mindössze 19 éves csapatkapitány, a védő Matthijs de Ligt is, aki elmondta, jó lenne továbbra is De Jonggal focizni.

Frenkie de Jong hamarosan Messinek osztogathat Barcelonában Forrás: fcbarcelona.com

Ha ez így lesz, az eddiginél is nehezebb feladat lesz majd letaszítani a spanyol foci trónjáról a Barcelonát. Kérdés, milyen hangulatban tér majd vissza a nyári Copa Américáról Lionel Messi.