Vágólapra másolva!
Vasárnap este az OTP Bank Liga 33. fordulójában az MTK Budapest 4-1-re kikapott a Budapest Honvédtól. A 131 éves fővárosi csapat újoncként vágott neki az NB I idei szezonjának, de az utolsó fordulóban kiesett – ebben az évtizedben már harmadszor. Pedig tavaly ősszel úgy tűnt, az MTK akár a dobogóra is odaérhet.

Az MTK Budapest a korábbi balmazújvárosi sikeredzővel, Feczkó Tamással vágott neki az idei szezonnak, miután a fővárosi csapat a 2017/18-as szezonban elképesztő fölénnyel nyerte az NB II-t. A kék-fehérek tavaly júliusban parádésan rajtoltak, ugyanis újoncként kétgólos győzelemmel kezdtek Újpesten. Ezután jött egy sima vereség a későbbi bajnok Fraditól, azonban a folytatásban Kanta Józsefék szorgosan gyűjtögették a pontokat, és 11 fordulót követően – a bajnokság egyharmadánál – az ötödik helyen álltak, hat ponttal az első Fradi, hárommal a második MOL Vidi mögött.

Az MTK már az őszi szezonban is hullámzóan szerepelt. Novemberben kikapott a Fraditól és a Diósgyőrtől. Decemberben pedig jött a kínos Magyar-kupa kudarc, amikor Feczkó Tamás csapatát az NB III-as Ajka búcsúztatta.

Az évet egy kisvárdai vereséggel zárta a fővárosi csapat, azonban a 18 meccsen megszerzett 27 pontjával így is három pontra volt a dobogótól, míg a kiesést jelentő 11. helytől 11 pontra.

Februárban az MTK egy hazai vereséggel kezdett a Paks ellen, majd idegenben legyőzte a Mezőkövesdet. Azonban a borsodi fordítás nem adott lendületet a csapatnak, mert a következő fordulóban hazai pályán 3-1-re kikapott a Viditől, majd 2-1-re a Honvédtól, ezt egy 0-0-s újpesti döntetlen követte, végül jött egy 3-1-es vereség a Fraditól, ami Feczkó Tamás állásába került.

– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Feczkó Tamás miután menesztették az MTK kispadjáról. A fővárosi csapat ekkor pontosan a középmezőnyben helyezkedett, ugyanis hat pontra volt a dobogótól, és hatra a kieső helytől.

Feczkó Tamás remek munkát végzett az MTK-nál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bajnokként feljutottunk az NB II-ből, játékban megvalósítottuk az MTK-stílust, ami elvárás volt. Ennek eredménye, hogy az NB I-ben a Fradi és a Vidi után a legtöbb gólt szereztük (ez Feczkó elküldésekor volt, az MTK végül úgy esett ki, hogy az ötödik legtöbb gólt szerezte az NB I-ben – a szerk.), és az InStat-mutatókból az is látszik, hogy nekünk volt a harmadik legtöbb kihagyott helyzetünk, vagyis ki tudtunk alakítani gólhelyzeteket, támadó szellemben futballoztunk.

– tett hozzá Feczkó Tamás, akinek az elküldése valószínűleg végzetes hiba volt.

A helyére a Ferencváros U19-es csapatánál dolgozó Lucsánszky Tamást nevezték ki vezetőedzőnek, aki korábban a Budaörsöt, a Nyíregyházát, a Mezőkövesdet és a Soroksárt is irányította, de az NB I-ben még nem dolgozott.

Az új edző egy 3-2-es felcsúti vereséggel kezdett, majd március 30-án csapata 2-1-re legyőzte a Diósgyőrt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Ekkor az MTK még mindig 9 pontra volt a kiesőhelytől, és nem volt olyan szurkoló, aki azt mondta volna, hogy a szezon végén búcsúzhat a csapat. Azonban a 11. Kisvárda és a DVTK is elkezdte gyűjtögetni a pontokat, míg az MTK sorozatban hatszor is vesztett, így egy meccsel a vége előtt Lucsánszky Tamás csapata lecsúszott a 11. helyre és már nem a saját kezében volt a sorsa.

Az utolsó fordulóban az MTK-nak le kellett volna győznie a Budapest Honvédot, és reménykedni kellett, hogy a Diósgyőr és a Kisvárda is pontokat veszít. Végül egyik forgatókönyv sem valósult meg, ugyanis a Diósgyőr háromgólos győzelmet aratott az Újpest felett, míg a Kisvárda legyőzte a Mezőkövesdet, így az MTK akkor sem maradt volna bent, ha legyőzi a Honvédot – ami nem sikerült.

Az összetört Torghelle Sándor és Gera Dániel, miután csapatuk kiesett az NB I-ből Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kék-fehérek végül 4-1-es vereséget szenvedtek, sorozatban hétszer kaptak ki, tavasszal összesen 12-szer. Ezzel a 131 éves klub tíz év alatt már harmadszorra esett ki az NB I-ből.

Az MTK Budapest miután a 2010/11-es szezonban kiesett, a következő szezonban azonnal visszajutott az élvonalba, és így volt ez akkor is, amikor a 2016/17-es szezonban búcsúzott.

A fővárosi csapatnak remek az utánpótlása, így van mire támaszkodni, és ha az előzményeket vesszük alapul, akkor már most kijelenthetjük, hogy a következő szezonban toronymagas esélyese lesz a feljutásért vívott harcnak az NB II-ben.

Az MTK tavaszi mérlege:

MTK Budapest-Paksi FC 1-2
Mezőkövesd-Zsóry FC-MTK Budapest 2-3
MTK Budapest-MOL Vidi 1-3
Budapest Honvéd FC-MTK Budapest 2-1
Újpest FC-MTK Budapest 0-0
MTK Budapest-Ferencvárosi TC 1-3
Puskás Akadémia FC-MTK Budapest 3-2
MTK Budapest-Diósgyőri VTK 2-1
Debreceni VSC-MTK Budapest 3-1
Szombathelyi Haladás-MTK Budapest 1-0
MTK Budapest-Kisvárda Master Good 0-1
Paksi FC-MTK Budapest 1-0
MTK Budapest-Mezőkövesd-Zsóry FC 0-1
MOL Vidi FC-MTK Budapest 4-2
MTK Budapest-Budapest Honvéd FC 1-4