Bronzérmes a Loki, El-induló a Honvéd, kiesett az MTK

Kisvárda, 2019. május 19. Kisvárdai szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2019. május 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem hozott meglepetéseket az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulója, amelyben a Honvéd magabiztosan verte meg az MTK-t, ezzel a piros-feketék kivívták az Európa-liga-indulás jogát, míg a kék-fehérek kiestek az élvonalból. A harmadik helyet a DVSC szerezte meg, a DVTK és a Kisvárda pedig győzelemmel tette biztossá a bent maradását. A gólkirályi címen két csatár osztozik.

Izgalmasra sikerült az élvonalbeli futballbajnokság utolsó játéknapja, hiszen míg három csapat a kiesés elkerülésének céljával lépett pályára, addig másik három csapat a bronzéremre hajtott. Ketten-ketten közülük pedig éppen egymással találkoztak.

A Hungária körúton a 11. MTK az 5. Honvédot fogadta, amelyiknek idén tavasszal éppen az Új Hidegkuti Stadion volt az ideiglenes otthona, így egyáltalán nem érezte magát idegenben Supka Attila csapata. Hogy az MTK milyen borzalmas formában van, illetve, hogy melyik csapat milyen előjelekkel várta a 33. fordulót, arról részletesen írtunk ebben a cikkünkben:

Döbbenetes sorozatban az MTK, amely kieshet az NB I-ből

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2018/19-es szezonját a Ferencváros nyerte, míg az egyik kieső a Szombathelyi Haladás. Ettől függetlenül még bőven akad nyitott kérdés az utolsó, 33. forduló előtt, amelyet ezúttal rendhagyó módon vasárnap rendeznek majd meg.

A Kisvárdának a már biztosan bent maradó Mezőkövesd ellen, míg a DVTK-nak a bronzéremre hajtó Újpest ellen kellett több pontot szereznie, mint az MTK-nak, habár a kék-fehérek veresége mindkét veszélyeztetett brigádnak élvonalbeli tagságot jelenthetett.

A félidő közepe váratlan gólváltást hozott az MTK stadionjában. A 20. percben előbb Holender Filip lépett ki egy tökéletes ütemű indítással, és egy kis szerencsével meg is szerezte a vezetést a Honvédnak.

Azonban egy perc sem telt el, amikor a túloldalon Lencse László kényszerítőzött az egyik vendég védővel, a "visszakapott" labdát pedig spiccel lőtte be Gróf Dávid kapujába.

A 25. percben újabb rossz hírt kapott az MTK: a Kisvárda Cukalasz fejesével megszerezte a vezetést a Kövesd ellen.

A DVTK telt ház, közel 12 ezer néző előtt fogadhatta az Újpestet, amelyik Solomon révén a 11. percben meg is szerezte a vezetést, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Nem úgy, mint a 36. percben a hazaiakét! Egy gyorsan elvégzett szabadrúgást Tajti Mátyás bombázott az újpesti kapu jobb felső sarkába.

A szezonban számos mérkőzést a hajrában elveszítő borsodiak ezúttal a kezükbe vették sorsuk alakítását, és a 81. percben Korbély Kristóf góljával nemcsak az Újpest elleni győzelmet, hanem a bent maradást is biztossá tették. A gólszerző a 80. percben lépett pályára, miután egy perccel korábban kiállította a játékvezető Solomont. A Diósgyőr végül simán, 3-0-ra verte az Újpestet, miután a ráadás pillanataiban még Haszani is gólt szerzett.

Az utolsó fordulóban egyébiránt nemcsak Diósgyőrben volt telt ház, hanem Várdán is (és az MTK-pályán sem volt sok üres szék), ahol a hazai ultrák így köszöntötték kedvenceiket:

Kisvárdai szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az 58. percben Sztavrosz Cukalasz biztossá tette a szabolcsiak élvonalbeli tagságát, amikor második gólját is megszerezte.

A bronzéremre hajtó harmadik csapat, a Debrecen hazai pályán a 19. percben Szécsi Márk góljával szerzett vezetést a Paks ellen, amit négy perccel később Bódi Ádám duplázott meg. A Loki ezzel a két góllal karnyújtásnyira került a bronzéremtől, amin az sem változtatott, hogy a 30. percben Cseke révén szépítettek a tolnaiak. Pláne igaz volt ez azt követően, hogy három perccel később Szécsi visszaállította a kétgólos különbséget. A második félidőben az 52. percben Tőzsér Dániel 11-esből megszerezte a Loki negyedik gólját is, amivel el is dőlt a harmadik hely sorsa.

A második félidő rémisztően kezdődött az MTK számára: Kanta József a kezdőkörben ártalmatlan szituációban mellbe rúgta Nagy Gábort, a nem szándékos, nem sportszerűtlen és nem is veszélyes megmozdulásért azonban Andó-Szabó játékvezető a második sárga lapot is felmutatta a hazaiak csapatkapitányának, így emberhátrányba került a hazai csapat.

A Honvédnak pedig csak három percre volt szüksége, hogy újra megszerezze a vezetést, miután Djordje Kamber érkezett tökéletes ütemben egy beadásra. A piros-feketék csapatkapitánya a saját kapuja előtt is vezér volt, amikor a 60. percben Diallo gurítását vágta ki a gólvonalról. A Honvéd negyedik helyét és Európa-liga-indulási reményeit építgette Lencse László is, aki borzasztóan rosszul rúgta a Vogyicska felvágásáért megítélt büntetőt. A 75. percben pedig a legtöbb kérdőjel ki is egyenesedett: David N'Gog érkezett remekül egy beadásra, és már 3-1-re vezetett a Honvéd, sőt a 90. percben N'Gog még duplázni is tudott.

A már bajnok Ferencváros csapatában Dibusz Dénes pihenőt kapott a Puskás Akadémia elleni találkozón, ezúttal Holczer Ádám állt a zöld-fehérek kapujában. Az első fél órában inkább csak a keménykedésé volt a főszerep, Pintér Csaba játékvezető három sárga lapot is kiosztott. Az első nagy helyzetre a 32. percig kellett várni, ekkor Szihnyevics találta el a minden mindegy alapon elvetődő Hegedűst, a kipattanóról pedig centikkel maradt csak le Davide Lanzafame.

Az 52. percig kellett várni, hogy történjen valami említésre méltó a Pancho Arénában, amikor Szolnoki keresztlabdájából Nagy Zsolt hét méterről lőtt a Fradi kapujába. A bajnokcsapat azonban tíz percig sem volt hátrányban, miután Lanzafame a 60. percben előbb kihagyta a megítélt büntetőt (Hegedűs kapus védett szépen), majd bevágta a kipattanót.

A már korábban kiesett Haladás megpróbált szépen búcsúzni az élvonaltól: Priskin Tamás góljával a 67. percben megszerezték a vezetést. A bravúr azonban nem jött össze, mert a 80. percben Németh Milán a saját kapujába csúsztatta Huszti Szabolcs szögletét.

A legfontosabb dolgok ezzel így néznek ki a 33. forduló után: bajnok és BL-induló a Ferencváros, ezüstérmes a MOL Vidi, bronzérmes a DVSC, negyedik a Honvéd, ez a három csapat indulhat az Európa-ligában. A Haladás mellett az MTK a másik kieső. Davide Lanzafame (Ferencváros) és Holender Filip (Budapest Honvéd) 16-16 góllal lett az NB I legjobb góllövője. Legutóbb a 2013-14-es idényben volt holtverseny, akkor Nikolics Nemanja (Videoton) és Simon Attila (Paks) egyaránt 18 gólig jutott.

Eredmények, OTP Bank Liga 33., utolsó forduló:
Puskás Akadémia–Ferencváros 1-1 (0-0)
gól: Nagy Zs. 52., ill. Lanzafame 60.
Haladás–MOL Vidi FC 1-1 (0-0)
gól: Priskin 67., ill. Németh Milán 80. (öngól)
DVSC–Paks 4-1 (3-1)
gól: Szécsi M. 18., 33., Bódi Á. 23., Tőzsér 52. (11-esből), ill. Cseke B. 30.
MTK–Honvéd 1-4 (1-2)
gól: Lencse 21., ill. Holender 20., Kamber 53., N'Gog 75., 90.
piros lap: Kanta J. (MTK) 47.
DVTK–Újpest 3-0 (1-0)
gól: Tajti M. 36., Korbély 81., Haszani 90.
Kisvárda–Mezőkövesd-Zsóry 2-1 (1-0)
gól: Cukalasz 26., 58., ill. Dragóner F. 86.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista