Könnyek között búcsúzott a Bayern München zseni-őrültje

firo: 18.05.2019 Fuvuball, Football: 1. Bundesliga FC Bayern Munich Muenchen - Eintracht Frankfurt SPO firo: 18.05.2019 Fuwuball Football: 1. Bundesliga FC Bayern Muenchen Muenchen - Eintr
firo: 18.05.2019 Fuvuball, Football: 1. Bundesliga, season 2018/2019 FC Munich Munich Munich - Eintracht Frankfurt 5: 1 FCB Franck Ribv © ry, Ribery, jubilation, goaljubel, shirtless, jersey, gesture, gesture, Heart | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A francia Franck Ribéry szombaton délután sírva búcsúzott el a Bayern München közönségétől. Kilencszeres bajnokként lép le a müncheni futballszínpadról, nevét soha nem felejtik el a Bayern szurkolói.

Amikor 2007 májusában a Bayern München (a mai napig utoljára) nem szerzett jogot a Bajnokok Ligájában való indulásra az akkori vezérkar, a Beckenbauer-Hoeness-Rummenigge szentháromság félreverte a vészharangot. Majd magához véve a csekkfüzetet, virtuális utazásra indultak. Hasznos kirándulás volt, sikerült az esős bajor fővárosba csábítani három világsztárt,

Luca Tonit, Miroslav Kloset és Franck Ribéryt.

Összesen 75 millióba került a trió, ebből 25-öt a németországi világbajnokságon ezüstérmet szerző franciáért adtak.

Franck Ribéry és Uli Hoeness 2007 júniusában a francia játékos Münchenbe igazolásának pillanatában Forrás: ddp images/AFP/Joerg Koch

Tudták, hogy nem kidobott pénz ez, de most, hogy Kaiser Franck 12 év után távozik, nyugodtan elmondható: személyében igazi kincset szereztek. Sokszor sokan le fogják írni németországi statisztikáit, úgyhogy ezen a helyen eltekintenénk ettől, csupán egyetlen adat kerüljön csak szóba:

a Bundesliga 56 éves története során a legtöbb bajnoki címmel, kilenccel Franck Ribéry rendelkezik.

A most záruló szezonban utasította maga mögé a többi korábbi „guten acht"-ost, Schollt, Kahnt, Lahmot és Schweinsteigert. Tisztelegjünk most néhány gondolat erejéig előtte, de ne a száraz tényeket figyelembe véve, hanem színes, szórakoztató egyéniségét kiemelve.

Mert Ribéry nemcsak varázslatos tudású labdarúgó, hanem igazi mókamester is. Az előbbit már rögtön második Bundesliga-meccsén is fehéren-feketén (illetve nagyon is rikítóan színesen) bizonyította azok számára, akik nem ismerték volna. Brémában játszott a Bayern 2007 nyarán annál a csapatnál, amely az előző szezonban jócskán megelőzte őt.

Ribérytől és Robbentől búcsúzik a müncheni közönség Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Vagyis papíron nem volt olyan egyértelműen esélyese a mérkőzésnek a müncheni alakulat, mint mostanában egy Weser-parti alkalmával. És ekkor vette elő varázspálcáját a francia, amellyel egy bő évtizedre elvarázsolt mindenkit, aki rajong a most már 28-szoros Bundesliga-bajnok alakulatért.

Élete első gólját a német pontvadászatban itt szerezte, 11-esből, és volt képe bevállalni a „Panenkás kivitelezést". 0-0-nál! Ha az, akkor és ott nem jön be, sokáig dolgozhatott volna azon, hogy kiengesztelje új csapata szurkolóit. Ám bejött neki.

Ezzel egy lehengerlő Ribéry-show vette kezdetét azon a mérkőzésen, amelynek csúcspontja a hajrában érkezett el.

A mozdulat, amit megcsinált szerencsétlen Schultz mellett, a Bundesliga történelmének egyik legvarázslatosabb piruettje. Leírhatatlan. Ha mégis megpróbálkozik ezzel valaki, úgy írhatná le, hogy a mellére érkező labdát ráejtette a levegőben lévő lábfejére, odaragasztotta egy másodpercre, majd anélkül, hogy a lábát a földre tette volna, az érkező Schultz mellett úgy pöttyintette azt kb. 40 centiméter magasságba, hogy közben 90 fokkal elfordította a testét, és ezzel a mozdulattal levált ellenfeléről, és azzal a lendülettel el is ment mellette. Néhány lépés labdavezetés után passzolt Toninak, az így indított támadás végén Altintop megszerezte a Bayern harmadik gólját, amellyel eldőlt az a meccs. És kis túlzással akkor (a második fordulóban) az is eldőlt, hogy abban a pontvadászatban a Bayern megközelíthetetlen lesz.

Franck Ribéry könnyes búcsúja Münchentől Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Az első német bajnoki akciógólját mégiscsak a tizedik fordulóban szerezte, de ez következett az akkori csapatszerkezetből, hiszen előtte játszott a világbajnok Luca Toni és a később világbajnoki címet szerző (nem mellesleg a vb-k történetében a legtöbb gólt elérő) Miroslav Klose.

A 10. fordulóban elért gólja így is mindenki számára emlékezetes, aki látta: olyan mozdulattal juttatta a labdát a Bochum kapujába ahogy Madjer éppen a Bayernébe az 1987-es BEK-döntőben.

Nem véletlenül választották ezt október hónap góljának Németországban (többek között megelőzte Torghelle Sándor, a kupában szerzett alányesős, szintén igazán látványos találatát).

A szezon végén a Bremen előtt 10 pont előnnyel megnyert bajnoki cím ünneplése során is maradandót alkotott, úgy elfutott a Salátástállal, hogy alig tudták társai utolérni. Nemcsak a bajnoknak járó ezüsttálat lopta el, hanem a show-t is, pedig azon az estén búcsúzott a müncheni publikumtól a kapuskirály, Oliver Kahn és az edzőfejedelem, Ottmar Hitzfeld.

Franck Ribéry és a Salátástál Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A kivételes játéktudása mellett mókamesteri oldalát is állandóan csillogtatta az elmúlt tucatnyi évben. Volt, hogy bajnoki mérkőzésen labdaejtéssel kellett volna folytatni a játékot, és a bíró éppen azt próbálta magyarázni neki, hogy majd rúgja el a labdát a túlsó térfél irányába, míg ellenfele mozdulatlanul áll, de Ribéry unta a hosszas beszédet.

Nemes egyszerűséggel kivette a spori kezéből a játékszert, leejtette maga, és elrúgta a jelzett irányba.

Mondani sem kell, hogy ez a megmozdulás teljesen kívül esik a szabálykönyvben leírtakon, de a játékvezető szemet hunyt az eset felett, hagyta menni a dolgokat a saját medrükben, remélhetően az ellenőr sem rótta meg ezért. Az sem mindennapos eset komoly bajnokságban, amit a Guardiola-érában nagyobb különbségű vezetésnél egy szabadrúgásnál csinált. Hirtelen nem tudták eldönteni, hogy ki rúgjon kapura, ezért

gyorsan kő-papír-ollóra hívta ki Schweinsteigert és Kroost,

hogy döntsenek a végrehajtó személyéről.

A német tévéseket sem utasította vissza, amikor egy kis mókázásra hívták őt, a pályán kívül. München központjában, a Marienplatzon van egy sportszerbolt. Beállt a kirakatába Ribéry mozdulatlanul, mint egy viaszbábu. És mikor már a járókelők kellő ideje találgatták, hogy itt bálványukat látják-e vagy csak egy szobrot, akkor hirtelen mozdulattal életre kelt, és megrémisztette őket.

Levette a mezt - ezen a pályán utoljára Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Minden szempontból színes egyénisége a kor labdarúgásának. Olyan játékosságot hozott a mai gépies fociba, amely visszaidézi a gyerekkor grundjainak önfeledt, szórakoztató hangulatát. Egy szép cselért, egy váratlan megmozdulásért nemcsak a gólszerzés lehetőségét adta oda, hanem (ahogy mondani szokták) a lelkét is eladta. Ez nyilván egy edzőnek nem mindig tetszik, emiatt voltak konfliktusai Münchenben katalán és olasz elöljárójával is. Ám abban biztos vagyok, hogy a Bayern-drukkerek számára emlékezetesebb lesz Ribéry müncheni szerepvállalása, mit Guardiolaé vagy Ancelottié. Persze, Van Gaal sem kapott röhögő görcsöt, amikor

2010-ben a Lyon elleni BL-elődöntő első mérkőzésén a 37. percben agyatlan megmozdulásával kiállíttatta magát,

így nemcsak azon a mérkőzésen, nemcsak a visszavágón hozta nehéz helyzetbe csapatát, hanem a döntőben is, ahol nélküle nem volt esélye a Bayernnek.

És Heynckes sem lelkesedhetett, amikor a 2012-es BL-döntőben a hosszabbításban annyira elfáradt, hogy le kellett hozni, és a helyére érkező Olic hibázott a tizenegyespárbajban. Ha akkor Ribéry rúgja a 11-est a horvát játékos helyett, talán eggyel többször hódítja el a Bayern a legrangosabb klubtrófeát.

Ez már múlt idő. Sőt, már utolsó Bundesliga-gólja is. Igaz ez még nagyon közeli múlt. A Frankfurt elleni záró fordulóban csereként jött, látott, futott, labdát kapott, cselezett, cselezett, cselezett, majd alábökött a labdának, és olyan emlékezetes mozdulattal búcsúzott, amely igazán méltó hozzá. Aztán ő is ünnepelt a Salátástállal.

Franck Ribéry a Bundesliga történetének első 9-szeres bajnoka Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Ribéry kilencedszer és vélhetően utoljára lett Bundesliga-bajnok. A tette történelmi, akkor is, ha vélhetően nem sokáig lesz élen ezen a listán. Mert ha a Bayern záros határidőn belül megint bajnok lesz (erre természetesen minden esélye megvan), akkor többen utolérik, sőt inkább előbb, mintsem utóbb, le is hagyják.

Hiszen vannak, akik a zsinórban megnyert hét mini Salátástálnak a birtokosai, és koruk miatt még több Marienplatzos ünneplésnek is részesei lehetnek.

Ami biztos: legalább egy évig Franck Ribéry lesz játékosként a rekordbajnok, és az is biztos, hogy azt a tényt sem veheti el tőle senki, hogy elsőként lett kilencszeres Bundesliga-bajnok.