Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott óriási sikert ért el azzal, hogy kijutott az őszi, Brazíliában sorra kerülő korosztályos világbajnokságra. Ehhez az kellett, hogy csütörtökön Dublinban az esélyesebbnek tartott Belgium ellen 1-1-es eredmény után a tizenegyespárbajt megnyerje a magyar csapat. A spanyolok elleni negyeddöntőben ugyanez nem sikerült, a helyosztón igen. A magyar utánpótlás-válogatottak történetében ez lesz a negyedik alkalom, hogy magyar csapat korosztályos vb-n szerepelhet és a második, hogy kijut egy U17-es vb-re.

Nem sokan remélték ezt a dublini sikert

A Preisinger Sándor vezette U17-es magyar válogatott dublini elutazása előtt csak a legelvakultabb magyar szurkolók reménykedtek abban, hogy a csapat eljuthat a világbajnokságra. A csoportbeosztást látva (a négyesben a magyar együttesen kívül a portugálok, az izlandiak és az oroszok szerepeltek) egyértelmű volt, hogy már a legjobb nyolc közé jutás is óriási bravúrnak számítana.

Preisinger Sándor, a magyar U17-es válogatott szövetségi edzője Forrás: twitter.com/MLSZhivatalos

A kulcsmeccs rögtön az első, portugálok elleni összecsapás volt Dublinban. Azon a meccsen az ellenfél nagy fölényben játszott, akik látták azt a találkozót már a döntetlent is sikerként értékelték volna. Nem úgy a magyar csapat, amely

a 81. percben megszerezte a meccs egyetlen, győztes gólját.

Egy nagyszerű magyar ellentámadás végén Zuigeber ugratta ki a tizenhatoson belülre érkező Kosznovszkyt, aki a nagy lendülettel érkező portugál kapus, Soares mellett 14 méterről a kapu közepébe gurította a labdát. Ezzel vertük meg a portugálokat 1-0-ra és ez adott hatalmas lendületet a csapatnak.

A magyar U17-es válogatott kijutott a brazíliai világbajnokságra Forrás: mlsz.hu

Az U17-es válogatott olyan erényeket csillogtatott, amelyet régen láttunk magyar nemzeti együttestől. Nevezetesen: a játékosok jól bírták a meccsek hajráját, erre pedig a legékesebb példa az Oroszország elleni záró csoporttalálkozó volt. (Már a második, Izland ellen összecsapást Németh 90. percben esett tizenegyesgóljával nyertük meg.)

Az oroszokkal szemben ennél is nagyobb csoda történt. Itt ugyancsak Németh András volt a főszereplő, mert a 94. percben rúgott gólja hozta meg a mieinknek a harmadik győzelmet.

A spanyolok elleni negyeddöntőben a rendes játékidő végén 1-1 lett az állás, jöhettek a tizenegyesek. Négy sorozat után 4-4 volt az állás, az ötödikben Németh András rontott, ezzel úszott el az elődöntős szereplés lehetősége. A magyar csapat azonban - köszönhetően a csoportmeccseken elért három győzelmének - játszhatott az 5. helyért, itt is 1-1 lett a vége, de a tizenegyesekben mi voltunk a jobbak.

Európa öt legjobb csapata között vagyunk, most ennek örülünk

Csütörtök délután a magyar U17-es válogatott 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban legyőzte a belga együttest az írországi Európa-bajnokság 5-6. helyéért vívott mérkőzésén, ezzel a sikerrel pedig Preisinger Sándor csapata kivívta a világbajnoki részvételt. A találkozó után a magyar csapat edzője elmondta, egyelőre még nem gondol a brazíliai világbajnokságra, most csak annak örül, hogy csapata ott van Európa öt legjobbja között.

Egyelőre rejtélyes az U17-es világbajnokság

Sikerült tehát kijutni az U17-es világbajnokságra, amelyről annyit tudunk, hogy idén ősszel, Braziliában rendezik meg. Ennyi az információ egyelőre, mással nem szolgálhatunk. Azt sem tudni még, hogy mikor kezdődik a vb és azt sem, hogy mikor lesz a sorsolás.

A 2019-es U17-es világbajnokságot Brazilia rendezi Forrás: AFP/Luis Acosta

Annyi biztos, hogy ezen a vb-n 24 csapat léphet pályára és ebbe a mezőnybe sikerült most bekerülnie a magyar válogatottnak. Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik.

További utánpótlás sikerek

U23-as Eb: 1974 aranyérem, 1976 második helyezés.
U18/19-es Eb: 1953 aranyérem, 1959 bronzérem, 1960-ban már az UEFA égisze alatt megrendezett tornán szereztek a magyarok aranyérmet, miután a román válogatottat győzték le 2–1-re. 1975-ben bronzérem, az 1976-os döntőben a Szovjetunió válogatottja ellen 1–0-s vereséget szenvedett a csapat.


1984: Eb-aranyérem a szovjetek ellen

A magyar utánpótlás-válogatottak eddigi legnagyobb sikere az volt, amikor 1984-ben a Bicskei Bertalan vezette, akkor 18 éves játékosokból álló csapat megnyerte az Európa-bajnokságot, amelyet a Szovjetunióban rendeztek meg. A 16 együttest felvonultató mezőnyben a magyarok csoportelsőként végeztek a spanyolok, a csehszlovákok és a svájciak előtt. Az elődöntőben a lengyeleket, a döntőben a szovjeteket vertük meg - tizenegyesekkel.

Pintér Attila az 1984-es U18-as Eb-n a magyar csapat egyik legjobbja volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Abból a csapatból később sokan meghatározó játékosai lettek a felnőtt válogatottnak is.

Az akkori Eb-győztes csapat tagjai a következő játékosok voltak: Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula és Zvara József.

Egy korosztályos vb, amelyen a brazilokat is legyőztük

1985-ben a kínai U17-es világbajnokságon nem ugyanaz a csapat játszott, mint egy évvel korábban a Szovjetunióban. A Népsport 1985. augusztus 3-i száma csak pár sorban számolt be arról, hogy mi történt Sanghajban.

Pedig labdarúgásban Brazília legyőzése minden korosztályban fantasztikus teljesítmény.

Az 1985. augusztus 3-i Népsport csupán ennyit szentelt a brazilok legyőzésének Forrás: arcanum/Nemzeti Sport

Amint az a Népsport összefoglalójában olvasható, Ördög József (még a nevét sem írták helyesen) szerezte a meccs győztes gólját.

Ördög ma a Gyirmót U16-os labdarúgócsapatának vezetőedzője. Amikor telefonon kerestük, meglepő mondattal kezdte a beszélgetést. "Nem én lőttem azon a meccsen a gólt, hanem Kanál Zoltán" - mondta Ördög, aki a FIFA honlapja szerint nem is játszott a brazilok elleni mérkőzésen.

Érdemes felidézni a két csapat összeállítását. A magyar válogatott a Tarlósi - Horváth Csaba, Jávorka, Palaczky, Udvardi, Kisistók, Marik (Molnár Zoltán), Limperger, Kecskés, Kanál (Harcsár), Huszák kezdő tizeneggyel állt fel. A brazil csapat: Assumpca - Resende (Claudio), Mauricio, André Cruz, Anderson, Ivan Rocha (Carlos), Moreira, Pereira, Bismarck, William, Rodrigues.

Ebből a névsorból talán André Cruz neve lehet a legismerősebb. Ő megfordult többek között a Milan és a Napoli csapatában is,

de ott volt az 1998-as franciaországi világbajnokságon, ahol végig a kispadon ült, egyetlen meccsen sem lépett pályára.

A brazil André Cruz, aki az 1985-ös U17-es vb-n a magyarok ellen is játszott Forrás: AFP/Thomas Coex

Ettől persze még ugyanúgy világbajnoki ezüstérmes, mint például Ronaldo, vagy Rivaldo.
Három évvel korábban, 1995-ben a Montevideóban megrendezett Copa America döntőjében is játszott, de akkor sem nyert aranyérmet, mert az 1-1-re végződött döntőben tizenegyesekkel a házigazda diadalmaskodott.

Erre a világbajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott meghívásos alapon utazhatott ki. Külön érdekesség, hogy a FIFA 1983-ban még hallani nem akart arról, hogy ennek a korosztálynak világbajnokságot rendezzenek.

Az UEFA végrehajtó bizottságának ülésén az MLSZ elnöke, Szepesi György amellett érvelt, hogy szükség van erre a világbajnokságra.

Az MLSZ akkori elnöke két olyan futballnagyhatalom támogatását is maga mögött tudhatta, mint Olaszország és az NSZK.

Jacques Georges, az UEFA elnöke innentől kezdve a tagországok szövetségeire bízta a döntést. Nem sokkal később kiderült, hogy Magyarországot is meghívták az első világbajnokságra, amelyet akkor Világkupának neveztek.

Idehaza persze rögtön feltették a kérdést, hogy mibe kerül mindez az MLSZ-nek? Szepesi a Képes Sport hasábjain írt cikkében igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a magyar csapat utazását teljes egészében a vb egyik fő támogatója, a Kodak fizette ki, a szövetségnek csak a játékosok másfél dolláros (!) napidíját kellett kigazdálkodni.

Szepesi György, aki MLSZ-elnökként sokat tett azért, hogy a magyar csapatot meghívják az 1985-ös U17-es világbajnokságra Forrás: Lantos Gábor

A Bicskei Bertalan vezette csapat nagyszerűen szerepelt a csoportküzdelmekben. A Mexikó elleni 0-0-s döntetlent követte a brazilok 1-0-s legyőzése, majd a csoportmeccsek zárásaként Katart 3-0-ra verték a magyarok.

mesélte Ördög József. Ezek után nem csoda, hogy a későbbi győztes Nigéria 3-1-re verte a magyarokat, akik számára így a torna befejeződött.

Magyarország azóta sem vett részt U17-es labdarúgó-világbajnokságon. Most fog, 2018-ban, Braziliában.

Bronzérem az utánpótlás Eb-n és vb-n is

2008-ban és 2009-ben újabb sikertörténetet élhettek át a magyar futballszurkolók. Előbb a 2008-as csehországi U19-es Európa-bajnokságot érdemes felidézni, amelyen a Németh Krisztiánnal, Gosztonyi Andrással, Koman Vladimirrel és Gulácsi Péterrel a soraiban fellépő magyar válogatott a harmadik helyen végzett.

A Sisa Tibor vezette csapat a csoportban a spanyolokat 1-0-ra legyőzte,

így a százszálékos produkcióval előrukkoló németek mögött a második helyen jutottunk tovább. Az elődöntőben az olaszok 1-0-ra nyertek, mivel bronzmeccset nem rendeztek, így az elődöntő két vesztese, a magyar és a cseh csapat is bronzérmes lett.

Gosztonyi András (j) küzd a labdáért a spanyol Ignacio Camacho Barnaolaval a Csehországban rendezett U19-es labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország-Spanyolország mérkőzésén Forrás: MTI/Rene Volfik

Ennél sokkal fontosabb volt, hogy a magyar együttes ezzel a teljesítménnyel kijutott a 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokságra.

Az ott megszerzett bronzérem az utánpótlás-világbajnokságok eddigi legjobb teljesítménye.

Pedig borzalmasan indult a vb, mert Honduras 3-0-ra legyőzte a magyar csapatot. Innentől kezdve azonban nagyszerű menetelésbe kezdett Egervári Sándor együttese. A csoportgyőzelem után a nyolcaddöntőben a csehek ellen 2-2 után tizenegyesekkel nyertünk, majd a negyeddöntőben az olasz válogatottat vertük 3-2-re. Az elődöntőt Ghána ellen ugyanilyen arányban vesztettük el, majd a bronzmeccsen Costa Rica ellen 1-1 után tizenegyesekkel nyertünk 2-0-ra.

Magyar társgólkirály az új-zélandi vb-n

A 2015-ös U20-as világbajnokságot Új-Zélandon rendezték meg. Ezen a magyar csapat a későbbi győztes szerb válogatottól kapott ki a nyolcaddöntőben. A csoportban az Észak-Korea elleni 5-1-es siker alapozta meg a továbbjutást, mert a folytatásban a brazilok és Nigéria is legyőzte Bernd Storck csapatát.

Mervó Bence (j) és az észak-koreai Pak Csol Szol az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának első fordulójában játszott mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban Forrás: MTI/EPA/SNPA/Dean Pemberton

Ez a torna is hozott egy kisebb magyar sikert, mert a világbajnokság góllövőlistájának élén az ukrán Viktor Kovalenko és Mervó Bence zárt 5-5 góllal, de miután az ukrán labdarúgó két gólpasszt is adott a tornán, őt nevezték meg a vb hivatalos gólkirályaként.