Egy magyar lány a női foci Peléje

VfL Wolfsburg vs Olympique Lyon Sports soccer FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE WOMEN'S women FINAL
24 May 2018, Ukraine, Kiev: Women's football, Champions League, VfL Wolfsburg vs Olympique Lyon at the Valeriy Lobanovskyi Dynamo Stadium. Lyon's Dzsenifer Marozsan (r) holding the cup celebrates with the team. Photo: Ina Fassbender/dpa
Vágólapra másolva!
Marozsán Dzsenifer, a női foci Peléje, az olimpiai bajnok labdarúgó szombaton este az Üllői úton a Lyon-Barcelona BL-döntő egyik főszereplője lehet. A német labdarúgó-válogatott és a Lyon világsztárja olyan képességű futballista, akikből nem sokat találunk a világon. Portré Marozsán Dzseniferről, aki édesapja álmait is valóra váltotta.

A Hajdú Vasas nevű labdarúgócsapat – van, aki még emlékszik erre? – a harmadosztályban szerepelt, ennek az együttesnek volt egy Marozsán János nevű játékosa.

A fiatalember nem vágyakozott nagy karrierre, nem kergetett elérhetetlen álmokat.

Azon a nyáron is focizni ment egy siófoki strandra, amikor a helyi NB I-es klub egyik szakmai megfigyelője meglátta őt. Szerződést ajánlott neki, így lett Marozsán János az élvonalbeli Siófok játékosa. 1996-ban onnan került ki Németországba, a Saarbrücken szerződtette, majd az egész családja Németországban maradt.

Marozsán János a válogatottban

Az édesapa négyszer szerepelhetett a magyar nemzeti csapatban. A négyből kétszer nem akármilyen csapatok ellen lépett pályára, mert 1991-ben előbb Rosarióban az argentinok, majd Santanderben a spanyolok ellen játszhatott. Utóbbi meccsen csereként, de azt a barátságos összecsapást 4-2-re megnyerte Magyarország. Utolsó fellépése 1991. április 3-án a Ciprus ellen idegenben 2-0-ra megnyert Eb-selejtező volt. Az elsőn, Törökország ellen (4-1 ide) gólpasszt adott Kiprich Józsefnek.

1992. április 18-án – még Magyarországon – született meg Marozsán János lánya, Dzsenifer. Édesapja így beszélt róla.

Marozsán Dzsenifer a 2010-es U20-as női labdarúgó-világbajnokságon Forrás: AFP/Friso Gentsch

A Marozsán család életét tehát alapvetően változtatta meg a saarbrückeni szerződés. Amikor a német csapat Marozsánnak átadta az akkor még divatos autogramkártyákat, a kis Dzsenifer azonnal elvett egyet és ráírta a saját nevét – kijelentette, hogy futballista akar lenni. A szülők nem ellenkeztek. Tudták, hogy a női labdarúgás Magyarországon még gyerekcipőben sem jár, ellentétben Németországgal.

Lányukat azonnal elvitték a DJK Burbach csapatához, ahol – minő meglepetés – Dzsenifer a fiúkkal kezdett játszani. Ott is focizott – egészen 13 éves koráig.

Amikor pedig – látva a lány képességeit – meghívták őt egy tartományi gyerekválogatott összetartására, az egyik német edző, Wolfgang Seel azt mondta Marozsán Jánosnak: „Nagy balszerencse, hogy a lánya nem fiúnak született, mert milliárdos futballsztár válhatna belőle."

Marozsán Dzsenifer 15 évesen már a Saarbrücken felnőtt Bundesliga csapatában játszott és ő lett minden idők legfiatalabb női gólszerzője a német élvonalban, mert 2007. augusztus 26-án belőtte első gólját a TSV Crailsheim ellen.

A FIFA külön engedélye kellett ahhoz, hogy Marozsán egyáltalán profi szerződést kaphasson, mert még nem volt 16 éves.

A FIFA nagyurai rábólintottak a dologra. A csodagyereknek elkönyvelt lányt a német felnőtt válogatottba is hívták, de édesapja ekkor még nemet mondott erre az invitálásra. „Ragaszkodom ahhoz, hogy tanuljon, el kell végeznie a sportgimnáziumot. Dzsenifer még kislány, a családjára van szüksége" – mondta az édesapja, aki ugyanakkor roppant büszke volt arra, hogy lánya milyen tehetséges. Azt pedig mindenki tudta, hogy szédületes sportkarrier vár rá.

Németországban Maronak becézik és imádják a magyar lányt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen

Marozsán Dzsenifer magyar-német kettős állampolgár. A család szíve nagyon fájt, amikor lányukat a német válogatottban látták, de tudták, hogy az ő képességeinek ez a csapat és nem a gyengécske magyar együttes felel meg a leginkább.

Marozsán János a lányára bízta, melyik válogatottat választja, Dzsenifer a németek mellett tette le voksát.

2008-ban, amikor a játékos az új-zélandi ifjúsági világbajnokságon szerepelt, már a FIFA is foglalkozott a nem mindennapi tehetséggel. Ezen az ifjúsági világbajnokságon a németek az elődöntőben 2-1-es vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól. A bronzérmet így is sikerült megnyerniük, mert Angliát 3-0-ra legyőzték. Marozsán Dzsenifer hat góllal úgy lett a torna gólkirálya, hogy az utolsó két meccsen nem lőtt gólt. A gólkirálynak járó Aranycipőt a németek világbajnoka, Franz Beckenbauer adta át neki. A világbajnokságról író német sajtó szalagcímei közül kiemelkedik ez: „Felejtsétek el Maradonát, jön Marozsán Dzsenifer!"

A Lyon edzője, Gerard Precheur és Marozsán Dzsenifer öröme a 2017-es cardiffi BL-döntőn, amelyet a franciák nyertek meg Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A német szakemberek már ekkor azt mondták, hogy Németországban még nem született Marozsánhoz hasonló tehetség. Ami azért volt nagy dolog, mert Birgit Prinzet 2003-2005 között háromszor választották meg a világ legjobbjának. Marozsán később az U17-es csapattal Európa-bajnok, az U20-as együttessel pedig 2010-ben világbajnok lett. Ekkor már nem a Saarbrücken, hanem az Eintracht Frankfurt játékosa volt, ahol 7 évet húzott le, onnan igazolt 2016-ban mai csapatához, a Budapesten fellépő francia Lyonhoz.

A 2012-es U20-as (még mindig U20-as) válogatottal ezüstérmes, a világbajnokság aranylabdásának megválasztott Marozsán Dzsenifer (a döntőben megint az amerikaiak nyertek) azt mondta:

2017-ben a francia bajnokság legjobb játékosának választották Forrás: AFP/Franck Fife

Példaképe a portugál Cristiano Ronaldo, kedvenc idézete: „Légy önmagad, az élet túl rövid ahhoz, hogy valaki más légy". Húszévesen már a női foci Peléjének nevezték, az amerikai Mia Hamm örököseként, szóval, elég sok mindent a nyakába aggattak. 2011-ben már szerepelhetett volna a németországi felnőtt világbajnokságon, de a felkészülés során súlyos sérülést szenvedett. Talán ez volt az oka annak, hogy a nagy esélyesnek elkönyvelt németek a negyeddöntőben hosszabbítás után 1-0-ra kikaptak Japántól és kiestek.

2013-ban a svédországi felnőtt Európa-bajnokságon a német válogatott Norvégia 1-0-s legyőzésével megnyerte a tornát, Marozsán tehát Európa-bajnok lett.

Úgy, hogy a fináléban a norvégok két tizenegyest is lőhettek, de a német kapus mindkettőt kivédte. „Futballisten velünk volt" – kommentálta a történteket Marozsán és teljesen igaza volt.

Marozsán Dzsenifer (balra) és Leonie Maier 2013-ban a svédországi Európa-bajnokságon ünnepli a tornagyőzelmet Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Ez a torna azonban nem csak ezért maradt különösen emlékezetes a magyar lány számára. A nemzetközi szaksajtó óriási elvárásai alatt kissé megroggyanó Marozsán az Eb elején nem játszott jól, majd az olaszok elleni negyeddöntőben – nagy meglepetésre – a kispadon ült, mert Silvia Neid szövetségi kapitány nem nevezte őt a meccsre.

A svédek elleni elődöntőt a németek egyetlen góllal nyerték meg, azt Marozsán lőtte.

2014-ben már ő lett az év játékosa Németországban, majd 2015-ben a női Bajnokok Ligája döntőjében a Frankfurt 2-1-re nyert a Paris St. Germain ellen, ezzel Marozsán ezt a trófeát is a magasba emelhette.

Marozsán Dzsenifer a 2015-ös kanadai női labdarúgó-világbajnokságon Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Ugyanebben az évben Kanadában rendezték meg a női világbajnokságot, de a német válogatott nem tudott a dobogóra állni, mert az elődöntőben az amerikai, a bronzmeccsen pedig az angol csapat nyert ellenük. Marozsánék tehát a negyedik helyen végeztek.

A 2016-os riói olimpia legnagyobb esélyesének természetesen a brazil válogatott számított.

Az olimpiai tornát mégis a németek nyerték meg, úgy, hogy Marozsán az egész olimpia alatt egyetlen gólt szerzett, de azt a döntőben a svédek ellen.

Ezzel a még mindig csak 24 éves lány olimpiai bajnok lett. A fináléban nyújtott extraklasszis teljesítményét, a tanárian becsavart gólját soha nem feledik el azok, akik mindezt látták.

2016, Rio. Marozsán Dzsenifer gólöröme a svédek elleni fináléban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Marozsán tehát már olimpiai bajnokként üldögélt 2016 szeptember 20-án Gyirmóton, amikor a magyar válogatott a németek elleni Eb-selejtezőn 1-0-ra kikapott. Jegyezzük meg azt is, hogy 2015 szeptemberében a hallei német-magyar Eb-selejtezőt 12-0-ra nyerték meg a németek, de Marozsán sérülés miatt azon a meccsen sem játszott. Szerencsénkre.

„Sírtam. Sírtam, mert a lányom olimpiai bajnok lett és sírtam, mert nem a magyar válogatottban játszott" – ezt nyilatkozta a riói olimpiát követően az édesapa, Marozsán János.

2017-ben már a Lyonnal Marozsán ismét Bajnokok Ligája győztes lett. Az UEFA a Lyon-Paris St. Germain finálé után őt választotta meg a meccs legjobbjának. 2018-ban jött a triplázás, mert a Jakabfi Zsanettel felálló Wolfsburg csapatát a Lyon 4-1-re győzte le a kijevi fináléban.

Marozsán szombaton Budapesten nyerheti meg élete negyedik Bajnokok Ligája döntőjét,

ehhez a Barcelonát kellene legyőznie a francia Lyonnak.

Marozsán Dzsenifer (balra a kupával) a 2018-as kijevi női Bajnokok Ligája döntő utáni ünnepléskor Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Aztán ott lesz még neki az idei, franciaországi világbajnokság, amelyen a német válogatott újra megpróbál a csúcsra érni – természetesen Marozsán Dzseniferrel a soraiban. Aki – bármennyire is fura – előbb nyert olimpiát, mint bármelyik csapatával bajnokságot.

2017-ben, azon a bizonyos gyirmóti mérkőzésen, pontosabban előtte, történt valami. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a magyar női válogatott egy meggypiros 10-es mezt ajándékozott a Marozsán Dzsenifernek.

A magyar lány alig tudta visszatartani a könnyeit. Befogadták azok, ahonnan ő is indult. Marozsán Dzsenifer hazaérkezett, úgy, hogy közben valójában el sem ment.

Mert ő mindig egy szabolcsi kis faluban, Bökönyben a nagymama töltött káposztája mellett találta meg az igazi megnyugvást.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.