Az angolok elfoglalták Európát

Pochettino
Tottenham's Argentine coach Mauricio Pochettino (C) and players of Tottenham Hotspur jubilate after winning the UEFA Champions League semi-final second leg football match between Ajax Amsterdam and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff Arena, in Amsterdam, on May 8, 2019. - Tottenham fought back from three goals down on aggregate to stun Ajax 3-2 and set up a Champions League final against Liverpool. (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A Manchester City meggyőző teljesítménnyel nyerte a Premier League 2018-19-es idényét. Pep Guardiola csapata 98 ponttal lett bajnok, ennél többet csak egyszer szerzett bajnokcsapat a PL-ben éppen egy éve Guardioláék, akkor elérték a 100 pontos határt. Az idény a nagy győzelmek mellett a szép gólokról, a Manchester United vesszőfutásáról, az angolok remek európai kupaszerepléséről és tragédiákról is emlékezetes marad.

A Manchester City címvédését említve nem mehetünk el szó nélkül a Liverpool teljesítménye mellett sem. Az ezüstérmes által szerzett 97 pont az elmúlt két idényen kívül mindig bajnoki címet ért volna a PL-ben. Ennyi pontot még soha nem szerzett az első két helyezett és ilyen szoros sem volt a bajnokság 2012 óta. Akkor a City mindössze jobb gólkülönbségével előzte meg a Sir Alex Ferguson vezette Manchester Unitedet.

Anglia két legjobb csapata hatalmas versenyfutást produkált a célig, az utolsó fordulóban is volt arra esély, hogy a Liverpool ínséges, 29 éve tartó bajnoktalansága véget érjen. A Liverpool-szurkolók egy ideig bajnoknak is érezhették csapatukat, ugyanis a 'Pool a 17. percben megszerezte a vezetést a Wolverhampton ellen, miközben a Manchester City a Brighton otthonában a 27. percben hátrányba került. Egy perccel később Sergio Agüero egyenlített, majd félidőben már a City vezetett, innen pedig már nem maradt nyitott kérdés, a Liverpool 2-0-ra, a City 4-1-re nyert.

Vincent Kompany kezében a bajnoki trófea Forrás: AFP/Glyn Kirk

Összehasonlíthatatlan a City legutóbbi két bajnoki címe.

Guardiola csapata egy éve örömfocival gyűjtött 100 pontot úgy, hogy a második Manchester United 19 ponttal maradt le a városi rivális mögött, ezúttal pedig a Liverpool várt hibára, de az nem akart jönni. A City zsinórban 14 bajnokit nyert a bajnokság végén, de a Liverpool is kilenc, sorozatban megszerzett győzelemmel zárta a bajnoki szezont.

Pep Guardiola eddigi legkeményebb idényén van túl Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Mindenekelőtt köszönetet kell mondanunk a Liverpoolnak.

Ez volt a legnehezebb bajnoki címünk mind közül, az én karrieremben messze ez volt a legnehezebb" – mondta Guardiola.

Ezt emelte ki a City csapatkapitánya, Vincent Kompany is, aki szintén a legnehezebb bajnoki címnek nevezte a mostanit.

Pár milliméter és az egymás elleni meccs is döntött

Hármas versenyfutásnak indult a Premier League még 2018 nyarán, a Liverpoollal és a Manchester Cityvel a Chelsea is sokáig tartotta a lépést, de a Tottenham is a tűz közelében maradt. Nyolc forduló után 20 ponttal állt a Liverpool, a City és a Chelsea is az élen. 2018 novemberétől az év végéig a Liverpool fantasztikus sorozatot futott. Zsinórban kilenc bajnoki győzelem, 27-3-as gólkülönbséggel. A Liverpool 1-0-ra nyert a városi rivális Everton ellen, 3-1-re a Manchester United ellen (ez később José Mourinho állásába került), majd 5-1-re az Arsenal ellen.

A liverpooliak nem a bajnoki címet ünneplik Forrás: AFP/Paul Ellis

December 29-én tíz ponttal vezetett a Liverpool a Manchester City előtt, amely másnap faragta hétre a különbséget. Guardiola csapata a decemberi őrületben négy meccsen háromszor is kikapott.

„A City holnap játszik a különbség akkor minden bizonnyal már csak hét pont lesz, utána pedig egymás ellen lépünk pályára, akkor pedig négyre is csökkenhet" – látta előre a jövőt Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

Január 3-án emlékezetes meccset játszott egymással a két csapat, Manchesterben 2-1-re nyert a City, az idény egyik legjobb meccsén. Még 0-0-nál Mané találta el a kapufát, majd Ederson és Stones ügyetlenkedett, ami után a labda a gólvonalon sokak szerint már áthaladt, de a technológia szerint nem.

A City szerzett vezetést, Firmino még egyenlített, de Leroy Sané később megszerezte a győzelmet. A meccs egészen másképp alakulhatott volna ha a vezetése tudatában kontrázhatott volna a Liverpool, ráadásul Kompany Klopp szerint egy kiállítást is megúszott, amikor páros lábbal szerelte Mohamed Szalahot.

A Liverpoolnak véget ért a nagy sorozata, a 21. fordulóban először és utoljára kapott ki a Klopp-csapat.

Január végén kikapott a City a Newcastle-től, a Liverpool pedig másnap újra hét pontra növelhette volna az előnyét, de nem tudta legyőzni a Leicester Cityt. A folytatásban a City már nem hibázott, a Liverpoolnak viszont becsúszott egy-egy döntetlen a West Ham, a Manchester United és az Everton ellen is. A City a 29. fordulóban az élre állt és egy ponttal megnyerte a bajnoki címet.

A Liverpool még egyszer előzhetett volna, ugyanis a Burnley ellen is szenvedett a City, végül 1-0-ra nyert, de ehhez is a gólvonal-technológia kellett, akkor 29,5 milliméterrel látták bent a labdát.

Az utolsó előtti fordulóban Kompany bombagólja hozta a City győzelmét:

Mindkét oldalon voltak kiemelkedő teljesítmények, Sergio Agüero, Szalah és Mané is 20 bajnoki gól fölött zárt A gólkirályi címet három játékos is megnyerte, Szalah és Mané mellett az arsenalos Aubameyang is 22 góllal zárt.

Majdnem tökéletes év Liverpoolban, mégis bukás lehet a vége

97 pont. A Liverpoolnak még minden esélye megvan arra, hogy ennyivel zárjon az angol bajnokságban, de ez is kevés lehet az 1990 óta első bajnoki címhez. Még soha nem fordult elő Angliában, hogy egy második helyezett csapat ennyi pontot gyűjtsön, de már két fordulóval a vége előtt is rekorder Jürgen Klopp csapata, 91 ponttal is.

A bajnokcsapatból ki kell emelni Raheem Sterlinget és Bernardo Silvát is, akik kiemelkedő szezont futottak. A liverpooli védelemből került ki a szezon legjobbja, a holland Virgil van Dijk, de a két csapat brazil kapusai, Ederson Moraes és Alisson Becker is új szintre léptek, utóbbié lett az Aranykesztyű, a legtöbb kapott gól nélküli meccsért.

Alisson Becker első liverpooli idényében maradandót alkotott Forrás: AFP/Paul Ellis

Meg kell említeni Trent Alexander-Arnoldot is, aki védőként zárt 12 gólpasszal.

"Ez a csapat az egyik legjobb, amely valaha Liverpoolban focizott.

Aki azt gondolja, itt a vége, az csalódni fog" - zárta le a bajnoki szezint Jürgen Klopp.

A Manchester City a bajnoki cím és a Ligakupa mellé az FA-kupát is megnyerheti majd a Watford ellen, miközben a Liverpool még a Bajnokok Ligája döntőjében lesz érdekelt a Tottenham ellen.

Megbonthatatlan a top hat

A Manchester City, a Liverpool, a Chelsea, a Tottenham, az Arsenal és a Manchester United a várakozásoknak megfelelően kisajátította az első hat helyet. A szezon egyik meglepetéscsapata, a Wolves kilenc ponttal lemaradva futott be hetediknek.

A Wolverhampton szezonja előtt is kalapot lehet emelni, a portugál Nuno Espírito Santo csapata a top hat ellen négy döntetlen mellett négyszer nyerni is tudott, és csak négyszer kapott ki. Az FA-kupából kiejtette a Liverpoolt és a Manchester Unitedet is, az elődöntőben a Watfordtól kapott ki.

A Wolverhampton Wanderers menedzsere, Nuno Espirito Santo Forrás: AFP/Paul Ellis

Legutóbb három éve nem a fenti csapatok voltak az első hat helyen, de az elmúlt tíz évben is csak az Aston Villa, a Newcastle, az Everton (kétszer), a Leicester és a Southampton tudott meglepetést okozni.

A Chelsea és az Arsenal is edzőváltással indult az új idénynek, és az Antonio Contét álto Maurizio Sarri, valamint az Arsene Wengert váltó Unai Emery is előrébb lépett. Mindkét csapat döntős az Európa-ligában, a Chelsea kettő, az Arsenal hét ponttal szerzett többet. A kékek már biztosan BL-szereplők, az Arsenal pedig az El trófeája mellé kaphatná meg a BL-indulás jogát.

Maurizio Sarri Chelsea-je télen kipukkadt, de az El-döntővel és a BL-indulással visszahozta az idényt Forrás: AFP/Ian Kington

A Tottenham Mauricio Pochettinóval a kispadon megőrizte a top 4-es helyét, annak ellenére, hogy 2018 januárja óta egyetlen játékost sem igazolt a londoni csapat. A hatpontos visszaesést kompenzálja a szurkolók felé a klub első döntője a Bajnokok Ligájában.

Manchester United: egyet előre, kettőt hátra

A Manchester United egy ezüstérem után várhatta az új idényt José Mourinho vezetésével, de a Liverpool elleni 3-1-es vereség után megköszönték a portugál munkáját, akkor a hatodik helyen állt a csapat, de már 19 pontra a listavezető Liverpooltól.

Az ideiglenesen kinevezett Ole Gunnar Solskjaer vezetése alatt megtáltosodott a csapat. 13 veretlen bajnokival nyitott a norvég, ezekből csak kettő volt döntetlen. Az FA-kupában az Arsenalt és a Tottenhamet is sikerült kiejteni. A PSG elleni hazai BL-vereség sem zökkentette ki a csapatot, de a párizsi győzelem és a továbbjutás maga volt a csoda, mégis ott bicsaklott meg valami.

Egy gyors kézfogás után jöhet a nagytakarítás? Forrás: AFP/Oli Scarff

A továbbjutás és a menedzser végelegesítése után volt még 12 meccse a csapatnak, ezeken nyolc vereség, két döntetlen és két vereség volt a mérleg, pedig kézzel fogható közelségbe került a BL-indulás és akár a dobogó is, de marad a várható nagytakarítás és a nyűg csütörtök esténként, azaz az Európa-liga.

Soha nem látott európai dominancia

2018 nyarán nem sokan fogadtak volna arra, hogy a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is tiszta angol döntő lesz, ráadásul a Manchester City nélkül. Korábban a BL-ben, 2008-ban már volt ilyen, akkor a Manchester United a Chelsea-t verte, az UEFA Kupában 1972-ben a Tottenham a Wolverhamtpon ellen tudott nyerni.

A Manchester City után az Ajax ellen is csodát tett Mauricio Pochettino a Tottenhammel a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Olaf Kraak

A Premier League csapatai a spanyol dominanciát tudták megtörni, a Liverpool éppen a Barcelonát ütötte ki az elődöntőben, miután háromgólos hátrányt tudott ledolgozni, de a Tottenham sem kevésbé drámai meccsen ejtette ki a holland Ajaxot. Június elsején tehát Madridban Liverpool-Tottenham döntőt rendeznek, az El-trófeáért pedig a Chelsea és az Arsenal száll harca Bakuban, május 29-én.

Tragédiák árnyékában

Sajnos, tragédiák is árnyékolták a Premier League legutóbbi idényét. 2018. október 27-én helikopterbalesetben meghalt a Leicester City tulajdonosa, Vichai Srivaddhanaprabha, akinek a gépe a King Power stadion mellett, a Leicester City-West Ham United Premier League-találkozó után zuhant le.

A thaiföldi üzletember helikoptere néhány másodperccel a felszállás után meghibásodott, a stadion mellett lezuhant és felrobbant. A helikopteren Vichai Srivaddhanaprabhával együtt öten tartózkodtak, köztük a kétfős személyzet. Vichai Srivaddhanaprabha 2010-ben vásárolta meg a Leicester Cityt 39 millió fontért, a vezetésével a Leicester City az angol élvonalbeli labdarúgás történetének egyik legváratlanabb bajnoki címét szerezte a Premier League 2015-2016-os szezonjában.

Szintén megárzta az egész sportvilágot Emiliano Sala halála. Az argentin focista a Nantes-tól igazolt télen, klubrekordot jelentő 17 millió euróért a Cardiff Cityhez. A szerződés aláírása után Sala még visszament Franciaországba, majd újra a Wales felé vette az irányt. Az egymotoros repülőgép a 28 éves játékossal és David Ibbotson pilótával a fedélzeten a La Manche fölött tűnt el, és zuhant a tengerbe. A roncsokat hosszas keresés után tlaálták meg, Emiliano Salát Argentínában temették el. A tragikus sorsú játékos édesapja nem sokkal később szintén életét vesztette, ő szívrohamot kapott.

Emiliano Sala tragédiájáról az egész világon megemlékeztek Forrás: AFP/Geoff Caddick

Kiesők és új szereplők

A Premier League elbúcsúzott az idény végén a Huddersfield, a Fulham és a Cardiff City csapataitól. A következő idényben újabb Manchester City-Liverpool versenyfutás várható, kérdés, mennyire tud felnőni melléjük a Chelsea, Tottenham, Arsenal, Manchester United négyesből valamelyik csapat. Ami biztos, a Premier League továbbra is a világ legnépszerűbb bajnoksága marad, melyben ott lesz a Bajnokok ligája és az Európa-liga címvédője is.