Hobo is csak könnyezne e szerencsétlen brigád láttán

Nürnberg
11 May 2019, Bavaria, Nuremberg: Soccer: Bundesliga, 1st FC Nuremberg - Borussia Mönchengladbach, 33rd matchday in Max Morlock Stadium. After the final whistle, the Nuremberg players stand in front of the fans. Nuremberg has relegated from the Bundesliga for the ninth time. Photo: Daniel Karmann/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences.
Vágólapra másolva!
Nem az a legény, aki adja a pofonokat, hanem aki állja - tartja az ősi bölcsesség. Ha ez igaz, akkor senki nem tud jobban legénykedni a Bundesligában a Nürnbergnél. A csapat ugyanis idén már kilencedszer esett ki a német elsőosztályból. Ennél többször soha senki.

Kétes dicsőség. Főleg egy olyan csapattól, amely a Bundesliga megalapítása előtti évtizedekben az egyik legmeghatározóbb szereplője volt a német labdarúgásnak.

A 20-as években 5-ször volt bajnok, aztán csúcsra ért 1936-ban, 1948-ban, 1961-ben, vagyis az aranycsapata mellett még három különböző korszakban,

ami azt jelenti, hogy folyamatosan meghatározó gárda volt. Ha 1903 óta számoljuk a német bajnoki címeket, (és értelemszerűen eltekintünk az NDK bajnokságában szerzett sikerektől) akkor a Nürnberg a második legeredményesebb együttes a Bayern után a német focitörténelemben. És nekünk, magyaroknak elég csak annyit mondani, hogy

jelenlegi stadionjának névadója, Max Morlock is a Nürnberg játékosa volt

és máris nyúlhatunk papírzsebkendő után, hogy szomorúságunkat leplezzük.

Max Morlock (fehérben) a Nürnberg világbajnok legendája Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Schirner Sportfoto-Archiv

Nem véletlen, hogy amikor

létrehozták az egyesített szövetségi ligát az 1860 München mellett a térségéből a Nürnberg kapott még helyet

az induló évben és nem a Bayern München. És egy ideig becsülettel meg is felelt a feladatnak, hiszen az ötödik Bundesliga-szezonban bajnoki címet szerzett, amely összesítsében már a kilencedik volt a klub történtében. Annak a csapatnak tagja volt a vajdasági Nagykikindáról származó magyar kapus Tóth Gyula is, aki néhány percet játszott a történelmi sikert hozó szezonban, a Köln elleni 3-3-as mérkőzésen a találkozó utolsó negyedében állt be az elsőszámú kapus, Wabra helyére (és hamarosan kapott egy gólt a később világbajnoki címet szerző Overathtól). A salátástállal bulizás utáni évben viszont olyan történt a Nürnberggel, amely ugyan nem páratlan a világ sportjában, de finoman fogalmazva sem jellemző.

A bajnok ugyanis a következő szezonban kiesett.

A bajnoki diadal alkalmával 47 pontot gyűjtött (ne feledjük, akkor csak két pontot ért a győzelem), míg egy szezonnal később 29-et. Meglehetősen hosszú időre búcsúzott az első osztálytól, ugyanis kilenc évadot töltött lent, a Bundesliga 2-ben. Ám, mielőtt magáévá tette volna a hetvenes években született Hobo-slágert, miszerint „oly sokáig voltunk lenn, nem is tudjuk milyen fenn", 1978-ban visszajutott a legjobbak közé. Pontosan egy évre. A Nürnberg kedves kis liftezőtársaság lett, hiszen egy év másodosztály után megint fent volt, ekkor már teljes négy szezonra, ám meghatározó eredmények nélkül küzdött a bentmaradásért. Ekkortájt Németország ült a kontinens trónján, és a világbajnokságon is döntőt játszott, akárcsak klubszinten a Bayern a BEK-ben. Vagyis a nürnbergi lakosokon kívül sok embernek nem tűnt fel, hogy 1984-ben harmadszor is eltűnt a legjobbak közül - Burgsmüllerrel és Ederrel a keretében.

Bezzeg a következő kiesésre már sokan felkapták a fejüket, akkor ugyanis Andreas Köpke állt a Nürnberg kapujában,

aki 1990-ben kerettagként világbajnok, 1996-ban az elődöntő 11-es párbajának hőseként Európa-bajnok lett. Majd kapusedzőként is világbajnok, de ez már egy másik történet.

Andreas Köpke a német labdarúgó-válogatottal szárnyalt, így karrierje csúcsún nem követte a Nürnberget a másodosztályba Forrás: www.dfb.de

Egyelőre maradjunk csak az 1994-es kiesésnél 32 éves Köpkénél. Aki a válogatott elsőszámú kapusaként érthető módon nem ment a csapattal a Bundesliga 2-be, ezért fájó szívvel Frankfurtba igazolt. Nyilván tudta, mi vár egykori csapatára a közeljövőben, ám azt a mélyrepülést, amit produkáltak, azt ő sem gondolta volna.

1996-ban ugyanis a Nürnberg másodosztályból is kizuhant.

Éppen akkor, amikor Köpke Európa-bajnok lett. Egy év harmadosztályú szenvedés után visszatértek, majd azzal a lendülettel meg sem álltak a Bundesligáig. Az optimista Köpke lelkesen vissza is tért, ám egy év múlva már ismét a második ligában találta magát régi-új csapatával. Ekkor már nem költözött sehova, így

a német labdarúgás történetének egyik legjobb kapusa a másodosztályú Nürnbergből vonult vissza 2001-ben, 39 évesen.

Ja, el ne felejtsük: másodosztályú bajnokként. Mert a folyamatosan fel-le járó nürnbergi páternoszter ismét a csúcsra jutott - két szezonra. Aztán 2003-ban újra kiesett, majd 2007-ben és 2014-ben is. Tavaly megint jött, kopogtatott, bebocsátást nyert, majd nyomtalanul távozott. Ahogy szokott.

Nürnbergben egy évig biztosan nem rendeznek első osztályú focimeccset Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A kilenc kiesés szörnyű, nehéz lehet ezt szurkolóként feldolgozni. Nyilván akkor válik kissé elviselhetőbbé válik, ha hozzátesszük azt a tényt, ami természetesen társul mindehhez: a Nürnberg jutott fel a legtöbbször a német első osztályba.

Az már most kijelenthető, hogy a következő szezonban nem az 1. FCN lesz a feljutás elsőszámú esélyese,

hiszen a mezőnyben többek között a Hamburg, a Bielefeld, vagy a Bochum is szerepel. Ám az együttes sokszor jutott már úgy fel, hogy riválisainak jóval több sanszot adtak az osztályváltásra. Vagyis a kilencedik kiesést akár már jövőre követheti a kilencedik feljutás is.