Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur minden idők egyik legnagyobb fordítását mutatta be az Ajax elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben, így az észak-londoni csapat június 1-én harcba szállhat története legfontosabb trófeájáért a madridi fináléban. A Spurst az utóbbi években az angol válogatott sztárjával, Harry Kane-nel azonosítják, azonban az Ajax elleni 3-2-es fordítás után a mesterhármast szerző Lucas Mourának állítanának szobrot Észak-Londonban. A PSG-től eltanácsolt brazil támadó BL-győzelemig vezetheti a Tottenhamet, ugyanúgy, mint Samuel Eto'o az Internazionalét, akire Pep Guardiola nem tartott igényt Barcelonában, majd egy évvel később BL-trófeát nyert a milánói csapattal, szintén Madridban.

Lucas Moura 2010 augusztusában 18 évesen mutatkozott be a Sao Paulo együttesében, és hamar megszerették a szurkolók. Első szezonjában négy gólig és négy gólpasszig jutott a brazil bajnokságban. Egy évvel később 10 találatával már csapata húzóembere volt. A brazil válogatottban 2011. március 27-én mutatkozott be, Mano Menezes edzősködése alatt, az első találatot még ugyanebben az évben megszerezte egy Argentína elleni barátságos meccsen.

Lucas Moura berobbant a Sao Paulo csapatába Forrás: AFP/YasuyoshiCHIBA/-

A 2011/12-es szezonban nyolc góljával és tíz gólpasszával a Sao Paulo egyik legjobbja volt. Eddigi utolsó brazíliai mérkőzésén gólt szerzett és gólpasszt adott a Tigre elleni Copa Sudamericana-döntőben, ezzel kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata története során először elhódította a trófeát.

Ahogy az lenni szokott, a brazil csodagyerek felkeltette az európai nagycsapatok figyelmét. Sir Alex Ferguson rá építette volna a csapatát, a Manchester United már mindenben megegyezett a Sao Paulóval, azonban a Paris Saint-Germain az utolsó pillanatban rálicitált az angol klub ajánlatára, így Lucas Mourát 2013 januárjában 40 millió euróért szerződtette a Paris Saint-Germain, amely már akkor is a Bajnokok Ligája-trófeát hajszolta.

Nasszer al-Khelaifi tulajdonos és Leonardo, a korábbi sportigazgató Dohában mutatták be a klub új szerzeményét Forrás: AFP/Karim Sahib

Az akkor 20 éves brazil középpályás nem akármilyen társaságba keveredett. A katari olajmilliárdokból működtetett klub kispadján az a Carlo Ancelotti ült, aki játékosként kétszer nyert BEK-et, edzőként pedig háromszor is elhódította a Bajnokok Ligáját.

Ráadásul már a Neymar-korszak előtt is világsztárok alkották a PSG keretét. Ebben a szezonban érkezett David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva és Ezequiel Lavezzi.

A brazil zseni a következő öt évben 229 meccset játszott a párizsi csapatban, 46 gólt szerzett, adott 49 gólpasszt, és 17 trófeát nyert a fővárosi csapattal. Azonban a Paris Saint-Germainnel bajnoki címet nyerni korántsem megerőltető feladat, ezért a valós sikert csak a Bajnokok Ligája-győzelem jelentené.

Mivel a PSG a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában rendre elvérzik, Nasszer al-Khelaifi tulajdonos évről évre világsztárokat csábít Párizsba, ennek lett az áldozata Lucas Moura.

Az Unai Emery-korszak első szezonjában a PSG egyik legjobbja volt: 19 gólt szerzett, és kiosztott 11 gólpasszt is. Azonban a párizsi csapat ugyanebben a szezonban elszenvedte a Bajnokok Ligája történetének legnagyobb kudarcát, amikor a nyolcaddöntő első mérkőzésén 4-0-ra legyőzte az FC Barcelonát, majd a visszavágót 6-1-re elvesztette.

A BL-kudarc után a PSG tulajdonosa adott még egy évet Unai Emery vezetőedzőnek, hiszen a baszk szakember korábban sorozatban háromszor megnyerte az Európa-ligát a Sevillával, így ha valaki tudja, hogyan lehet trófeákat nyerni, az ő. Az edzőváltás helyett inkább felturbózta a csapatot: 222 millió euróért kivásárolta Neymart a barcelonai szerződéséből, majd 180 millióért leigazolta a Monaco bajnokcsapatának legjobbját, az azóta már vb-győztes Kylian Mbappét.

2017 nyarán összeállt Párizsban a Neymar-Cavani-Mbappé hármas, amelyet sokan a világ legerősebb csatársorának tartanak. Hárman együtt 89 gólt szereztek, és kiosztottak 42 gólpasszt. Az új álomtrió remeklésével Lucas Moura háttérbe szorult. Az őszi szezonban hétszer lépett pályára csereként, összesen 80 percnyi játéklehetőséget kapott Emerytől.

Lucas Moura csak elvétve kapott lehetőséget Neymar árnyékában Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ezt követően a brazil támadó úgy döntött, nem koptatja tovább a kispadot, 2018 januárjában 28 millió euróért a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur csapatához igazolt.

„Ez volt életem legkeményebb hét hónapja. Tudom, az edzőnek sem könnyű, tizenegy játékost kell a pályára küldeni, de nem mondta meg, miért nem játszom.

– fogadkozott a brazil.

Lucas Moura észak-londoni beilleszkedése nem volt zökkenőmentes, mivel egy dél-amerikai játékosnak nagyon nehéz felvennie a Premier League tempóját. Ez hatványozottan igaz, ha egy olyan csapatból érkezik, mint a PSG, amelynek nem nagyon kell megfeszülnie a győzelmekért a francia bajnokságban. Moura nyáron már a teljes felkészülést végigcsinálta a Tottenhammel, és elképesztően kezdte a szezont. Duplázott a Manchester United ellen az Old Traffordon, és megválasztották augusztus hónap legjobb játékosának a Premier League-ben.

Lucas Moura a hónap játékosa díjjal Forrás: premierleague.com

Az Ajax elleni BL-elődöntő hőse az idei szezonban nem először mentette meg a Tottenhamet. A csoportkör utolsó fordulójában az észak-londoni csapatnak Barcelonában kellett pontot szereznie a továbbjutáshoz. Lucas Moura a 71. percben csereként lépett pályára, majd a 85. percben gólt szerzett a Camp Nouban, ezzel belőtte csapatát a nyolcaddöntőbe.

A folytatás pedig már ismert. A Tottenham Lucas Moura bravúros teljesítményének is köszönhetően bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, és megnyerheti 137 éves fennállása legnagyobb trófeáját.

„Remélem, hogy azok után, ahogyan döntőbe lőtt minket, szobrot kap majd Angliában. Megérdemelné"

– nyilatkozta az Ajax elleni győztes BL-elődöntő után a Tottenham dán irányítója, Christian Eriksen.

És mi az igazi fricska a sztoriban? A Tottenham Hotspur a Párizsban mellőzött Lucas Mourának köszönhetően Bajnokok Ligája-döntőt játszik Madriban, míg a Paris Saint-Germain az idei szezonban is leszerepelt a sorozatban. Ráadásul a Spurs megnyerheti fennállása legrangosabb trófeáját, míg a gyűlölt városi rivális Arsenal lemaradt a Bajnokok Ligája-szereplésről. És vajon ki az Arsenal edzője? Az az Unai Emery, aki miatt Lucas Moura parkolópályára került Párizsban.

Kegyvesztettekből hősök lettek

Samuel Eto'o az FC Barcelona történetének egyik legeredményesebb támadója. A kameruni játékos 2004 nyarán érkezett a katalán csapathoz, 199 mérkőzésen 130 gólt szerzett, 2006-ban gólkirály lett a La Ligában. Ugyanebben az évben gólt szerzett az Arsenal elleni Bajnokok Ligája-döntőben, amelyet Frank Rijkaard csapata 2-1-re megnyert.

A holland mester távozása után 2008 nyarán Pep Guardiola vette át a katalán csapat irányítását, akivel Eto'o nem találta a közös hangot. Ennek ellenére egy évet együtt dolgoztak, és 2009-ben minden lehetséges trófeát megnyertek. A Manchester United elleni BL-döntőben is eredményes volt a kameruni csatár, ennek ellenére a szezon végén távoznia kellett.

Guardiola kitalálta, hogy szeretné kicsit magasabbá tenni a csapatát, ezért csereüzlet keretében leigazolta Zlatan Ibrahimovicot. A katalán csapat 50 millió eurót és Samuel Eto'o játékjogát adta az Internek a svéd szupersztárért cserébe.

„Rengeteget tettem ezért a klubért, de nála kevés lehetőséget kaptam. De még így sem volt szerencséje, a Chivas ellen például húsz percet adott, én meg szereztem három gólt – mondta Eto'o, aki azt is elmondta, szerinte Guardiola nem ért a focihoz.

Egyszerűen nem ért a focihoz. Én nyertem meg a meccseket a Barcelonának, ezért Pepnek illendő lenne bocsánatot kérnie" – nyilatkozta a kameruni támadó, aki a következő szezonban a pályán bizonyította Guardiolának, hogy kár volt róla lemondani.

Samuel Eto'o egy év alatt meghódította Milánót Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Eto'o a triplázó Barcelonából érkezett, és vezérletével a 2009/10-es szezonban triplázott az Internazionale – vagyis megnyerte a Serie A-t, az Olasz-kupát és a Bajnokok Ligáját. José Mourinho csapata az elődöntőben ráadásul pont a Guardiola vezette Barcelonát ütötte ki, majd a madridi fináléban 2-0-ra legyőzte a Bayern Münchent. Ráadásul Zlatan Ibrahimovic is annyira leszerepelt Barcelonában, hogy egy év után túladtak rajta, és az AC Milanhoz igazolt.

A 2009 nyarán a Real Madrid megszabadult két holland válogatott játékosától, Arjen Robbentől és Wesley Sneijdertől, hogy helyet csináljon a keretben az érkező sztároknak, Cristiano Ronaldónak, Karim Benzemának és Kákának. Robben a Bayern Münchenhez került, míg Sneijder az Internazionale játékosa lett.

Robben és Sneijder eladásával hatalmas bakot lőtt a Real Madrid Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Robben év játékosa lett a Bundesligában, csapatával megnyerte a bajnokságot, a Német-kupát, és ezüstérmes lett a Bajnokok Ligájában. Sneijder az Inter karmestereként triplázott, és ami igazán komoly fricska volt a Real Madridnak, hogy a Bayern München elleni BL-döntőt pont a madridi Santiago Bernabéu Stadionban játszották. 2013-ban Robben is megnyerte a Bajnokok Ligáját a Bayern Münchennel, míg a róla lemondó Real Madridnak egészen 2014-ig kellett várnia, hogy BL-döntőt játszhasson.

Az angol csapatok az idei szezonban bebizonyították, nem létezik lehetetlen. Gondolnák, hogy a Liverpool-Barcelona BL-elődöntő hőse, a holland Georginio Wijnaldum 2017-ben a Newcastle játékosaként kiesett a Premier League-ből? És hogy a Tottenham középpályása, a francia Moussa Sissoko a csapattársa volt?

Ők az utóbbi években megjárták a futballpoklot, akárcsak a brazil Lucas Moura. Most meg éppen arra, készülnek, hogy június 1-én történelmet írjanak a madridi Bajnokok Ligája-döntőben.