Bombagólokkal lett bajnok a Manchester City - videó

Horizontal
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola (C) and his back-room staff pose with the Premier League trophy after their 4-1 victory in the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester City at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on May 12, 2019. - Manchester City held off a titanic challenge from Liverpool to become the first side in a decade to retain the Premier League on Sunday by coming from behind to beat Brighton 4-1 on Sunday. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó Premier League 38. utolsó fordulójában a Manchester City 4-1-re nyert a Brighton & Hove Albion vendégeként, így a Liverpool hiába győzte le 2-0-ra a Wolverhampton Wandererst az Anfielden, Pep Guardiola csapata végzett az élen, és megvédte bajnoki címét.

Az 1992-ben létrehozott Premier League történetében mindössze nyolcadszor fordult elő, hogy az utolsó fordulóban dőlt el a bajnoki cím sorsa. Miután a kiesők már korábban meglettek, és a BL-indulást érő helyek is elkeltek - az ötödik Arsenal csak abban az esetben előzhetné meg a negyedik Tottenham Hotspurt, ha úgy győz, a rivális pedig úgy kap ki, hogy eltűnik a két együttes közötti nyolcgólos gólkülönbség, amely a Spurnek kedvez -, vasárnap minden szem Brightonra és Liverpoolra szegeződött.

Jürgen Klopp és Pep Guardiola csapata is szenzációsan játszott egész szezonban Forrás: AFP/Paul Ellis

A két élcsapat az idény során 26-szor cserélt helyet a tabella első és második helyén, és a Vörösök szurkolói abban reménykedhettek, hogy ez most is megtörténik. A Liverpoolnak mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy 1990 után ismét bajnoki címet ünnepelhessen. Az első helyen álló Citynek viszont ehhez mindenképpen pontokat kellett volna veszteni Brightonban. Azonban erre nagyon kevés esélye volt. Legutóbb 1989-ben fordult elő, hogy egy csapat az első helyről várhatta az utolsó játéknapot, mégsem nyerte meg a bajnokságot. Kitalálják melyik csapat volt az? Természetesen a Liverpool.

A Liverpool és a Manchester City is lendületesen kezdett. A 4. percben a City karmestere, Bernardo Silva bolondította meg a Brighton teljes védelmét, ziccerben találta magát, de a kaputól hét méterre Yves Bissouma becsúszva szerelte. Az Anfielden eközben a Barca elleni BL-meccs hőse, Divock Origi próbálkozott egy lövéssel, de a portugál Rui Patricio könnyen védett.

A 9. percben kis híján megszerezte a vezetést a Brighton.

Az iráni Alireza Jahanbakhsh – aki az előző szezonban gólkirály volt a holland bajnokságban – balról befelé cselezett, majd 19 méterről megeresztett egy bombát, a labda azonban néhány centivel elkerülte a Manchester City kapuját. A brazil kapus, Ederson is földbe gyökerezett lábakkal nézte a labda útját. A

17. percben elkezdődtek az izgalmak. Megszerezte a vezetést a Liverpool.

A Barcelona ellen szenzációs gólpasszt adó Trent Alexander-Arnold futott el a jobb szélen, a középre lőtt labdájára Sadio Mané érkezett, aki hat méterről a kapuba belsőzött.

Időközben a Manchester City fokozta a nyomást Brightonban, sorra jöttek a szélről belőtt labdák, de Mathew Ryan kapus remekül együtt élt a játékkal, és folyamatosan kiütötte a vendégek beadásait. A 24. percben növelhette volna az előnyét a Liverpool. Andrew Robertson 25 méteres bombáját Rui Patrico vetődve szedte ki a kapu bal oldalából.

A 26. percben jött a hidegzuhany a Manchester Citynek.

Pascal Gross tökéletesen becsavart szögletére Glenn Murray érkezett a rövid oldalon, és Edersont megelőzve a kapuba fejelt.

A gól pillanatában szinte felrobbant a liverpooli Anfield, azonban 83 másodperccel később alábbhagyott a hangulat, ugyanis David Silva tökéletes ütemű átadásából Sergio Agüero egyenlített a Manchester Citynek.

A 37. percben majdnem átvette a vezetést a Manchester City. Az algériai Rijad Mahrez került ziccerbe, de az éles szögből leadott lövését Ryan lábbal védeni tudta. A vendég szögletre azonban nem volt ellenszere a hazaiaknak. A ziccert rontó Mahrez tökéletesen lőtt középre, a lendületből érkező Aymeric Laporte pedig védhetetlenül a kapu jobb oldalába fejelt.

A 44. percben a Wolverhampton majdnem egyenlített Liverpoolban. A jobb oldalon felfutó Matt Doherty kapott remek labdát, az ír szélső pedig 17 méterről célba vette a jobb felső sarkot, de a labda azonban a kapufán csattant. Az utolsó pillanatban a Brightonnak is volt egy lehetősége a Manchester City ellen. Azonban Lewis Dunk veszélyesen lecsapódó szabadrúgását Ederson kitenyerelte a léc alól.

A második félidőt a Manchester City óriási lendülettel kezdte, érezhető volt, hogy Pep Guardiola csapata gyorsan meg akarja rúgni az újabb gólját, hogy lezárja a kérdéseket. A 63. percben a Liverpool lezárhatta volna a Wolverhampton elleni meccset. Egy óriási védelmi hiba után Origi találta szemben magát a kapuval, de kilenc méterről jócskán fölé lőtt.

Sorsszerű, hogy egy perccel később a Manchester City eldöntötte a bajnoki cím sorsát Brightonban.

Rijad Mahrez megcsinált egy leheletfinom cselt, majd 17 méterről elemi erővel kilőtte a bal felső sarkot.

A 72. percben a Liverpoolnak elszállt minden reménye a bajnoki címre. A német válogatott Ilkay Gündogan 23 méterről, védhetetlenül lőtt a bal felső sarokba egy szabadrúgást.

A 82. percben a Liverpool is megszerezte második gólját. Sadio Mané érkezett Alexander-Arnold jobb oldali beadására, és a jobb alsó sarokba fejelt.

A szenegáli játékosnak ez volt a 22. bajnoki gólja, ezzel beérte a góllövőlistán az argentin Sergio Agüerót és az Arsenal gaboni támadóját, Pierre-Emerick Aubameyangot, így hármas holtverseny alakult ki az élen.

Az utolsó percekben két legendát is búcsúztattak Brightonban. A 83. percben a hazaiak csapatkapitányát, a 38 évesen visszavonuló Bruno Saltort köszöntötte vastaps.

Majd a 86. percben a Manchester City legendája, a Leicester ellen a bajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú gólt szerző Vincent Kompany jött le a pályáról, akinek az idény végén lejár a szerződése.

Az utolsó percekben a Liverpool-szurkolók úgy ünnepelték a csapatukat, mintha megnyerték volna a bajnokságot, jelesre vizsgázva klubhűségből. A Premier League-trófeát azonban a Manchester City nyerte, amely tíz évvel a városi rivális United után az első csapat, amely megvédte címét a Premier League-ben.

A Liverpool szinte bármelyik másik szezonban bajnok lett volna Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool lett a Premier League történetének első csapat, amelyik 30 mérkőzést megnyert, 97 pontot szerzett, mégsem lett bajnok. A vörösök idei teljesítménye korábban 26 szezonban is elég lett volna a bajnoki címhez. Idén pont nem.

Premier League, 38. (utolsó) forduló:
Brighton-Manchester City 1-4 (1-2)
Burnley-Arsenal 1-3 (0-0)
Crystal Palace-Bournemouth 5-3 (3-1)
Fulham-Newcastle 0-4 (0-2)
Leicester City-Chelsea 0-0
Liverpool-Wolverhampton Wanderers 2-0 (1-0)
Manchester United-Cardiff City 0-2 (0-1)
Southampton-Huddersfield Town 1-1 (1-0)
Tottenham Hotspur-Everton 2-2 (1-0)
Watford-West Ham United 1-4 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista