Vágólapra másolva!
2024-től teljesen megváltozhat az európai csúcsfutball, amennyiben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) terve megvalósul. Jöhet a teljesen új szuperliga és annak az alacsonyabb divíziói, a hatást a nemzeti ligák és a kisebb csapatok is érezni fogják.

Nem sokkal ezelőtt még arról lehetett hallani, hogy a Juventus elnöke, Andrea Agnelli vezette európai klubszövetség (ECA) próbál nyomást helyezni az UEFA-ra azzal kapcsolatban, hogy a sztárcsapatok egy igazi elitligát szeretnének a Bajnokok Ligája helyett, amely zártan működik, és csak az európai foci krémje játszhatna benne.

A New York Times által megszerzett dokumentumok szerint azonban az egész csak színház, a háttérben lassan egy éve folynak a tárgyalások az UEFA és a legmagasabban jegyzett csapatok között, nem volt itt szó semmiféle presszióról.

Valóban tervben van egy 32 csapatos szuperliga, amely gyakolartilag a kosárlabda Euroligához hasonló alapon működne, azaz a legtöbb együttes alanyi jogon szerepelhetne, és mindössze négy kiadó helyre pályázhatna az UEFA 55 tagországának többi csapata.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin azt állítja, egyelőre csak ötletelnek a csapatokkal Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Hogy nézne ez ki? A név maradna Bajnokok Ligája, ahogy a résztvevők száma is, viszont

csak a top 5 bajnokság (angol, spanyol, német, olasz, francia) legnagyobb klubjai vehetnének részt.

Jóval több mérkőzés lenne, ami értelemszerűen több bevételt generál mind a jegyeladásokból, mind a közvetítési díjakból, ez az egyébként is pénzes csapatokat még gazdagabbá tenné, miközben a többi, kisebb klubnak esélye sem lenne felzárkózni.

Ezeket a csapatokat egyébként a szintén 32 résztvevős, változatlan elnevezésű Európa-ligába sorolnák (mint például a holland, belga, portugál, orosz, török bajnokot), ahonnan

a legjobb négy csapat helyet cserélne minden szezon végén az új BL utolsó négy helyezettjével.

Lenne egy harmadik, 64 csapatos divízió is, ide kerülne a "maradék".

Az Ajax idén karnyújtásra került a BL-döntőtől, néhány év múlva az is lehet, hogy el sem indulhat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Ráadásul nemcsak hétközi fordulókat rendeznének, a tervezet szerint vasárnap is lennének összecsapások, ami a nemzeti ligákat abszolút háttérbe szoríthatja. Javier Tebas, a spanyol liga elnöke is aggodalmasan beszélt erről, miután az UEFA ismertette a nemzeti bajnokságok vezetőivel az elképzelést:

A középcsapatok sem lehetnek nyugodtak, mert egyrészt így a hazai bajnokság gyakorlatilag negyedrangúvá csúszik vissza, másrészt ezen együttesek szurkolói lemondhatnak arról, hogy kedvenceiket a világ legjobbjai ellen lássák játszani.

- mondta Bernard Caiazzo, a francia St. Étienne elnöke, utalva arra, hogy nemrég még befektetőkkel tárgyalt, akik a tervezet hallatán mégsem szeretnének pénzt invesztálni a klubba.

Ugyan hivatalosan még nincs aláírva a terv, de nagyon úgy tűnik, hogy az európai klubfutball kulcsszereplői ugyanazt akarják, így szinte elkerülhetetlennek tűnik a végeredmény.