Vágólapra másolva!
Az elképesztő Bajnokok Ligája-elődöntők után nem maradtunk dráma nélkül az Európa-ligában sem. Az Arsenal simán győzött a Valencia otthonában, köszönhetően Pierre-Emerick Aubameyang mesterhármasának, városi riválisa, a Chelsea viszont hazai pályán tizenegyespárbaj után jutott döntőbe a Frankfurt ellen.

Az Európa-liga elődöntőinek visszavágói előtt két kérdés foglalkoztatott mindenkit: lesznek-e akkora izgalmak, mint kedden és szerdán a Bajnokok Ligájában, valamint a történelem során először összejön-e az, hogy a két legerősebb európai kupasorozat döntőit ugyanolyan nemzetiségű csapatok vívják.


A BL-lel ellentétben itt nem kellett csoda az angol kluboknak, egy héttel ezelőtt ugyanis az Arsenal hazai pályán 3-1-re legyőzte a Valenciát, a Chelsea pedig 1-1-es döntetlent ért el a Frankfurtban.
A német drukkerek mindenesetre bíztak a bravúrban, már jóval a meccs előtt kiváló hangulatot teremtettek a Stamford Bridge-en.

Valenciában a hazai drukkerek is hangoltak, meleg fogadtatásban részesítették az Arsenal csapatbuszát.

A Frankfurté volt az első helyzet Londonban, Jovics szöglet utáni fejese azonban pont Kepa kezében landolt. Mindeközben Valenciában is a hátrányban lévő csapat kezdett aktívabban, főleg Gameiro volt elemében. Még az sem érdekelte őket, hogy néha két labda volt egyszerre a pályán.

A Chelsea kis híján megszerezte a vezetést a 11. percben, Willian lapos centerezését Giroud sarkazta tovább, az érkező Loftus-Cheeket igencsak keményen szerelte da Costa.

Ugyanebben a percben Valenciában megszületett az első gól, Rodrigo megpattanó beadására Gameiro érkezett bevetődve. A spanyol csapat gyorsan ledolgozott egyet a kétgólos hátrányából.

A Frankfurtnak is összejött majdnem a bravúr, da Costa kapáslövését látványos mozdulattal tolta ki a rövid felsőből Kepa.

Valenciában közben azonnal válaszolt az Arsenal, Aubameyang lépett ki három védő között, és egy pattanás után 18 méterről kilőtte a bal alsót. A gól előtt néhány pillanattal a Valencia egyébként kis híján megszerezte a második találatát.

Londonban a Chelsea kezdte átvenni az irányítást, Emerson lapos passzára Giroud érkezett, de mellbe lőtte Trappot. Egy perccel később Willian küldött kapura a bal szélről egy szabadrúgást, amivel sokmindenkit meglepett, de a gólvonal elől néhány centivel sikerült kivágniuk a labdát a német védőknek.

Nem sokkal később viszont már ők is tehetetlenek voltak, Loftus-Cheek lépett ki jól a bal szélen Hazard indítása után, egyre közelebb került a kapuhoz, majd egy nagyon okos megoldást választva a bal alsóba gurított.

Valenciában Aubameyang kis híján duplázott, majd Parejo 22 méteres szabadrúgása ment mellé. A 39. percben ismét a gaboni volt a főszereplő, de ezúttal előkészített, jobbról érkező beadását Lacazette egyből lőtte, a labda súrolta a kapufát. Ugyanebben a percben Loftus-Cheek is megszerezhette volna második gólját, de néhány centivel célt tévesztett.

Az első félidőben mindkét angol együttes lépett egyet a finálé felé, de valószínűleg ők is figyelték a BL történéseit a héten, így nem nyugodhattak meg.

A második játékrészt kiválóan kezdte a Frankfurt, amelynek először nem fújtak be egy kezezést, de nem volt okuk bánkódni, mert rögtön ezután Luka Jovics révén egyenlített, így a párharc is egálra állt. Ez volt a csatár 10. gólja az Európa-liga idei kiírásában, amivel befogta Giroud-t a góllövőlistán.

A Chelsea azonnal megpróbált válaszolni, egy mutatós akció után éppen Giroud lőtt mellé.
Valenciában is a vendégek kezdtek eredményesen, labdát szereztek a saját térfelükön, a gyors kontra végén (amelyben megint Aubameyangot lehetett dicsérni) Lacazette játszotta magát tisztára a tizenhatoson belül, és fordulásból kilőtte a hosszú sarkot, 2-1-re vezetett az Arsenal.

Óriásit lépett a finálé felé Unai Emery együttese, de még közel sem volt vége, ugyanis az 58. percben egyenlített a Valencia, ezúttal is Gameiro volt eredményes érdekes körülmények között.

Az Arsenal viszont a remény legapróbb csíráját is szerette volna elfojtani, és a 68. percben újra előnybe került. Maitland-Niles húzott meg egy pazar cselt a jobb szélen, középre adott, Aubameyang (ki más?) remek ütemben érkezett a rövid oldalon, és bevetődve talált a kapuba. 2-3, megint 4 gól kellett a Valenciának.

Londonban közben feltámadt a Frankfurt, amely az említett Giroud-helyzet után abszolút dominált és sorra alakította ki a lehetőségeket, igaz, egyik sem jelentett nagyobb veszélyt. A Chelsea is fejavult ezután, Zappacosta lövése okozott gondott Trappnak, de szerencséjére a kipattanóra előbb érkeztek a frankfurti hátvédek.
A 84. percben remek helyről végezhetett el szabadrúgást az Eintracht, azonban de Guzmán a sorfalba bombázott. Négy perccel később Giroud eresztett meg ballal egy löketet, kellett Trapp bravúrja.

Érett a hosszabbítás, miközben 1300 kilométerrel délre a Valencia sorsa megpecsételődött, miután Aubameyang megszerezte a mesterhármast a 88. percben.

Mhitarjantól kapott vissza egy labdát a tizenhatoson belül, és az ötös mellől a rövid felsőbe ágyúzott, kialakítva ezzel a 2-4-es végeredményt. Óriásit játszott a gaboni.

A lefújás után volt még egy kis kakaskodás, de ez már nem változtatott semmin.

Londonban viszont nem bírtak egymással a felek, jöhetett a ráadás, amelyet a Chelsea komoly lendülettel kezdett, Barkley és Azpilicueta is veszélyeztett, viszont a néhány pillanattal korábban beállt Higuain elbénázott egy ígéretes kontrát.
A 100. percben óriási helyzetet hagyott ki a Frankfurt, Haller csodacsere lehetett volna, de rosszul találta el a labdát egy beadás után. Kepa így is verve volt, de David Luiz elképesztő mozdulattal tudott menteni az utolsó pillanatban.

A hosszabbítás első félidejének hosszabbításában Haller fejelt egy szöglet után, ezúttal Zappacosta szabadított fel a gólvonalról.

Az utolsó játékrészben is Maurizio Sarri csapata volt aktívabb, Emerson lapos lövését hárítani tudta Trapp. Zappacosta is próbálkozott a 115. percben egy remek lövéssel, Trapp ezt is fölé tudta tolni. Jöhetett a szöglet, amit viszont nem tudott megfogni a kapus, dadogott a kezében a labda, Azpilicueta lecsapott, és a válláról a kapuba került a labda, de a játékvezető nem adta meg a gólt. Elképesztő izgalmak maradtak a túlórára is.

Döntés viszont nem, jöhetett a tizenegyespárbaj, amire 11 éve nem volt példa az Európa-ligában, vagy annak elődjében, az UEFA-kupában az elődöntőben.

Az első körben Haller és Barkley sem hibázott, de a másodikban Azpilicuetáét védte Trapp, miután Jovics betalált. De Guzmán szintén betalált, akárcsak Jorginho. A meccs egyik legjobbja, Hinteregger belebombázta Kepa lábaiba, David Luiz viszont nem remegett meg. Négy kör után 3-3 volt az állás.

Aztán jött Paciencia, de az övét is hárította Kepa, a döntés Eden Hazard-ra maradt, aki nem hibázott, és Bakuba lőtte a Chelsea-t.

Egy fantasztikus mérkőzésen a másik londoni együttes is biztosította a helyét a fináléban, ahol a városi rivális Arsenallal csap majd össze.

Végeredmények, Európa-liga elődöntő visszavágók:
Valencia (spanyol) - Arsenal (angol) 2-4 (1-1)
Továbbjutott az Arsenal, kettős győzelemmel.

Chelsea (angol) - Eintracht Frankfurt (német) 5-4 (1-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesek után
Továbbjutott a Chelsea, tizenegyespárbajjal.

A döntőt május 29-én rendezik Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.