Döbbent csend ülte meg a szupercsapatnak hitt Ajax öltözőjét

Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur Sports soccer CHAMPIONS LEAGUE Second legs
08 May 2019, Netherlands, Amsterdam: Football, Champions League, knockout round, semi-final, return leg Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur, in the Johan Cruijff ArenA. Dusan Tadic of Ajax sits disappointed on the court after the defeat and is comforted by Toby Alderweireld of Tottenham. Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
Ha valaki azt hitte, hogy a Liverpool kedd esti heroikus, Barcelona felett aratott 4-0-s győzelmét nem lehet überelni a Bajnokok Ligájában, óriásit tévedett. A Tottenham ugyanis szerdán este az Ajax elleni idegenbeli visszavágó szünetében összesítésben már 3-0-s hátrányban volt, a triplázó Lucas Moura vezérletével azonban a második félidőben megfordította a párharcot, és a 96. percben kivívta a BL-döntőbe jutást. Így értékelték az ötgólos futballthrillert a főszereplők.

Mielőtt elmerülnénk a részletekben, szögezzük le gyorsan: két olyan csapat vívja az idei labdarúgó-BL döntőjét, amely az elmúlt 29 évben saját hazája bajnokságát sem tudta megnyerni. Ez a Liverpool (legutóbb 1990-ben nyert) és a Tottenham (1961).

A londoni együttes éppen az Ajax egyedüli példáját szerette volna megismételni szerda éjszaka,

17 csapatból ugyanis csak a hollandoknak sikerült az a bravúr, hogy egy elődöntős hazai vereséget követően megfordították a párharcot, és bejutottak a BL-döntőbe.

A történelemnek azonban van egy sajátos tulajdonsága, ismétli önmagát, a Tottenham pedig véghez vitte a bravúrt, amit a holland csapat a '95/96-os szezonban a Panathinaikosz ellen produkált. Pedig az első félidőben még nagyobb bajba került Mauricio Pochettino csapata, de Ligt és Zijes góljaival összesítésben már 3-0-s hátrányban volt, ám innen is sikerült fordítania.

Lucas Moura pályafutása és élete legszebb pillanatait élte át az Ajax elleni BL-elődöntős párharc visszavágóján – természetesen a meccslabdát is megszerezte Forrás: AFP/Adrian Dennis

Végig hittünk abban, hogy megfordíthatjuk a párharcot, mindent kiadtunk magunkból, megérdemeltük a győzelmet. Erre csak a futball képes, olyan pillanatokat köszönhetünk a labdarúgásnak, amelyeket el sem tudunk képzelni. Ez eddigi pályafutásom és az egész életem legszebb pillanata” – nyilatkozta a meccs hőse, a mesterhármasával csapatát a madridi döntőbe juttató Lucas Moura.

A vegyes zónában megmutatták a támadónak a mindent eldöntő találatát brazil kommentárral, beszéljen helyettünk a videó:

Rendkívül érdekes a brazil játékos helyzete, aki

honfitársa, Neymar miatt lett számkivetett korábbi klubjánál.

A Paris Saint-Germain nem titkolt szándékkal azért igazolta le világrekordot jelentő, 222 millió eurós összegért a Barca csillagát, hogy a klub végre a nemzetközi kupaporondon is maradandót alkosson. Ehhez képest a PSG és Neymar két év alatt még a legjobb négy közé is képtelen volt bejutni a sorozatban, a 26 éves Lucas ezzel szemben most a Spurs történetének legnagyobb sikerét érte el triplájával és a fináléval.

Moura egyébként illusztris társasághoz csatlakozott: Alessandro Del Piero, Ivica Olic, Robert Lewandowski és Cristiano Ronaldo után ő az ötödik játékos,

akinek BL-elődöntőben sikerült három gólt szereznie.

A csapattársak sem fukarkodtak a dicsérettel, a Tottenham hátvédje, Toby Alderweireld így értékelt: „Lucas Moura elképesztő, nincsenek jelzők a teljesítményére.

Ezt a győzelmet nem a taktika vagy a stratégia eredményezte, hanem a szívünk, és az a harci szellem, ami a második játékrészben jellemezte a csapatot. Egyelőre nem akarunk sem a döntővel, sem Madriddal, sem a Liverpool csapatával foglalkozni, ki akarjuk élvezni a siker minden pillanatát” – mondta a belga hátvéd, aki 2008 és 2013 között éppen az Ajaxot erősítette, az Atlético játékosaként pedig 2014-ben játszott már a Bajnokok Ligája döntőjében, ott azonban alulmaradt a Real Madriddal szemben.

„Előttünk volt a pozitív példa, a Liverpool kedden este bebizonyította, hogy a futballban nincs lehetetlen, mi pedig megismételtük a bravúrjukat”

– nyilatkozta Danny Rose. – Emelt fővel akartunk távozni az Amszterdam Arénából, olyan teljesítményt nyújtani, hogy az eredménytől függetlenül ne legyen bennünk hiányérzet, és hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikerért.

Az, hogy végül bejutottunk a BL-döntőbe, minden álmunkat felülmúlja.”

Mauricio Pochettino (középen) ünnepli játékosaival a Tottenham történetének első BL-döntőbe jutását Forrás: AFP/Olaf Kraak

Mauricio Pochettino könnyeivel küszködve értékelt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. „A játékosaim egytől egyig hősök, Lucas Moura pedig szuperhős. Elképesztő az a teljesítmény, amit a második félidőben nyújtottunk.

Szavazzon!

A kérdés egyszerű: melyik csapat nyeri a BL-döntőt?

A szakember lehet az első argentin, aki csapatával elhódítja a Bajnokok Ligája trófeáját,

mert bár Héctor Cúper a Valenciával, és Diego Simeone az Atléticóval kétszer is bejutott a fináléba, megnyernie egyiküknek sem sikerült (BEK-et már kétszer nyert a dél-amerikai ország mestere, Luis Carniglia a Real Madriddal, Helenio Herrera az Interrel duplázott). Pochettino így örült a lefújás után:

Ami az egyik oldalon öröm, az a másik oldalon bánat; hiába az Ajax remeklése, valamint a Real és a Juventus kiejtése az egyenes kieséses szakaszban, az utolsó pillanatban lemaradt a BL-döntőről.

– mondta Erik ten Hag, a hollandok vezetőedzője. – Nem lesz egyszerű, időre lesz szükségünk, mert annyira, de annyira közel álltunk a döntőhöz... Meg kell emésztenünk a történteket, de talpra kell állnunk, hiszen harcban vagyunk a bajnoki címért, és tartozunk ezzel magunknak és a szurkolóinknak.”

Hiába a csodálatos BL-tavasz, az Ajax lemaradt a Bajnokok Ligája döntőjéről Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A holland futball legendája, Ruud Gullit – aki, bár az Ajax legnagyobb riválisait, a Feyenoordot és a PSV-t erősítette játékosként – alighanem a sportág minden szurkolójának gondolatait fogalmazta meg az amszterdami csapattal kapcsolatban.

„Együttérzek most ezekkel a fiatalokkal. Nagyon nehéz lesz talpra állnia a klubnak, hiszen vélhetően rengeteg játékost veszítenek majd el nyáron, és új csapatot kell építeniük.

De köszönöm neked Ajax! Köszönöm azt a futballt, amit ebben a szezonban mutattál nekünk!”

A hollandok játékosa, a második gólt szerző Hakim Zijes rövid, ám annál szemléletesebb helyzetjelentést adott a lefújás utáni hangulatról, ami a hazaiak öltözőjében uralkodott.

Végül álljanak itt az Ajax csapatkapitányának, Matthijs de Ligtnek a szavai. „Hihetetlenül közel voltunk.

A drukkerek egész meccsen éltettek minket, sőt, még a lefújás után is, most is libabőrös vagyok, ha rágondolok, de ez... Ez nagyon rossz érzés.

Az első félidőben jól játszottunk, a másodikban viszont nem tudtuk megakadályozni a két szélsőhátvéd, Alderweireld és Trippier felfutásait. Elmondhatatlanul csalódott vagyok.”

A Tottenham tehát drámai meccsen, a 96. percben lőtt góllal jutott a Bajnokok Ligája június 1-i döntőjébe, ahol a Liverpool lesz az ellenfele. Csak győzzük kivárni!