Vágólapra másolva!
A 2019-es Bajnokok Ligája döntőjében két angol csapat lesz, a Liverpool és a Tottenham Hotspur. Sokan biztosan nem fogadtak volna erre a párharcra a sorozat kezdetén, de még a visszavágók előtt sem, most mégis a Premier League két, finoman szólva sem meghatározó csapata vívja a legrangosabb európai kupa döntőjét.

A Bajnokok Ligája már régóta csak a nevében a bajnokok ligája. Elég csak arra gondolnunk, hogy a Liverpool egy harmadik, a Tottenham egy bajnoki negyedik hellyel kvalifikált a sorozatba. De a legutóbbi bajnoki címeiket keresve is 29 és 58 évet kell visszamenni az időben.

A Liverpool legutóbb 1990-ben nyert bajnoki címet, akkor pedig még nem Premier League-nek hívták az angol első osztályt. Sokáig a Liverpool volt Anglia legeredményesebb klubja, de a 20. bajnoki címmel Sir Alex Ferguson Manchester Unitede letaszította a trónról a Vörösöket. Jürgen Klopp érkezésével dereng a fény az alagút végén, a Liverpoolnak ugyanis még mindig van esélye a bajnoki címre, igaz, a Manchester City előnye egy pont a Liverpool előtt egy fordulóval a bajnokság vége előtt.

Mauricio Pochettino és Jürgen Klopp Forrás: AFP/Ian Kington

Azt azért illik megjegyezni, hogy a Liverpool eddig gyűjtött bajnoki pontjaival, 94-gyel eddig egy kivételével mindegyik bajnoki címet megnyerhette volna a PL-ben.

A nemzetközi porondon viszont messze a Liverpool Anglia legeredményesebb csapata.

A 'Pool ötször nyert már BEK-et vagy Bajnokok Ligáját, legutóbb 2005-ben a Milan ellen, de 2018-ban is döntős volt Jürgen Klopp csapata a BL-ben a Real Madrid ellen, akkor nem sikerült a bravúr. A némettel már van vesztes Európa-liga-fináléja is a Liverpoolnak, összesen kilencedik BEK/BL döntőjére készülhet a Liverpool.

A Tottenham még soha nem járt korábban ekkora magasságokban, ez története első BL-döntője, de korábban nyert már KEK-et és UEFA Kupát is. Bajnoki címet legutóbb 1961-ben ünnepelhettek.

A Liverpool ellen a sérült Harry Kane is visszatérhet majd Forrás: AFP/Ian Kington

A Spurs lett a 40. csapat, amely bejutott a BEK vagy a BL döntőjébe, és az első újonc BL-döntőben a Chelsea 2008-as szereplése óta, összesen pedig az ötödik angol csapat, amely eljutott BL-döntőbe (az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United után), ez pedig rekord, és másodszor lesz tiszta angol döntő 2008 után, akkor a Manchester United a Chelsea-t verte Moszkvában.

Volt még egy harmadik alkalom is, amikor két angol csapat játszott európai kupadöntőt, 1972-ben a Spurs éppen egy angol csapat ellen nyerte meg az UEFA Kupát, a Wolverhampton volt az ellenfele.

A két csapatnak természetesen nagyon komoly közös múltja van, ami 1909-ben kezdődött. Eddig 172 meccsen találkozott a két csapat, ebből 82-öt a Liverpool nyert, 48-at a Tottenham 42 döntetlen mellett. 1982-ben a Ligakupa döntőjében futottak össze, akkor a Liverpool nyert 3-1-re, de más döntős múltjuk nincsen.

A liverpooliak szép emlékekkel tekinthetnek vissza 1978 szeptemberére, amikor a Liverpool 7-0-ra verte bajnoki a Tottenhamet, 1982-ben pedig a Ligakupa-siker után a bajnokságban is 3-1-re nyert a Liverpool a Spurs ellen, ezzel sikerült bebiztosítani a bajnoki címüket abban az évben. Ray Clemence, a Liverpool korábbi kapusa vastaps közepette tért vissza ellenfélként az Anfield Roadra.

A 7-0-s meccs:

1988-ban is a Spurs ellen biztosította be bajnoki elsőségét a Liverpool, az 1-0-s siker jelentette a 'Pool 17. bajnoki címét.

1973-ban az UEFA Kupában is összefutott a két csapat, a Liverpool hazai pályán 1-0-ra nyert az elődöntő első meccsén, majd a londoni, 2-1-es vereség azt jelentette, hogy idegenben szerzett góllal a Liverpool jutott a döntőbe, ott pedig legyőzte a Mönchengladbach csapatát, ez volt a Liverpool első európai kupagyőzelme.

Ha már a nagy fordításoknál járunk, 1963-ban a Liverpool úgy verte 5-2-re a Tottenhamet, hogy a londoniak 2-0-ra vezettek a szünetben, majd a második félidőben öt gólt rúgott a Liverpool.

2011-ben a Tottenham 4-0-ra verte a Liverpoolt, akkor debütált hazai pályán a csapatban Emmanuel Adebayor, aki két gólt szerzett, de gólt szerzett Luka Modric is. Az idény végén negyedik lett a Spurs, de utolsó 13 meccséből csak négyet nyert meg, ráadásul a hatodik helyezett Chelsea BL-sikere azt jelentette, hogy a Tottenham lemaradt a sorozatról.

A későbbi aranylabdás és többszörös BL-győztes Luka Modric és Gareth Bale vezette csapat többre lett volna hivatott Forrás: AFP/Ian Kington

Mauricio Pochettino 2014 nyarán vette át a Spurs vezetését, Jürgen Klopp 2015 októberében lett a Liverpool menedzsere. A két szakvezető három döntetlennel kezdett egymás ellen, majd 2016 októberében a Liverpool Londonban ejtette ki a Ligakupából a Tottenhamet.

A két csapat utolsó meccsét a Liverpool nyerte 2-1-re Forrás: AFP/Paul Ellis

Azóta öt bajnokiból hármat a Liverpool nyert, volt egy döntetlen is, 2017 októberében viszont 4-1-re nyert a Tottenham Londonban. Legutóbb március végén találkozott a két csapat, akkor Kloppék nyertek 2-1-re, ezzel életben tartva a bajnoki álmaikat.

A június elsejei meccs a két klub közös történelmének tehát a legfontosabb meccse lesz, de a héten történtek után ki merné megjósolni a végső győztes kilétét?