Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a Liverpool 4-0-ra kiütötte a Barcelonát az Anfielden, így ledolgozta az első meccsen összeszedett háromgólos hátrányát, és bejutott madridi BL-döntőbe. A találkozó után sokan a két duplázóról, a belga Divock Origiról és a holland Georginio Wijnaldumról beszélnek, pedig a Liverpool legnagyobb hőse a brazil kapus, Alisson Becker volt, aki a védéseivel életben tartotta a Liverpool továbbjutási reményeit.

Az előző szezonban a Liverpool a potyázó kapusa, Loris Karius miatt bukta el a Real Madrid elleni BL-döntőt. A német kapus előbb Karim Benzema lábára varázsolt egy kézzel kigurított labdát. A meccs hajrájában pedig Gareth Bale középre tartó lövését ejtette be.

Jürgen Klopp is belátta, hogy nem bízhat a végtelenségig honfitársában, ezért világrekordnak számító 62,5 millió euróért megvette az AS Roma brazil válogatott kapusát, Alisson Beckert (ez a rekord két hónap múlva megdőlt, amikor a Chelsea 80 millió euróért leigazolta az Athletic Bilbao kapusát, a 23 éves Kepa Arrizabalagát).

Alisson Becker ismét bebizonyította, miért tartják sokan a világ legjobb kapusának Forrás: AFP/Oli Scarff

Az idei szezonban a Liverpool kapta a legkevesebb gólt a Premier League-ben, Alisson pedig már 22 meccset lehozott kapott gól nélkül.

A brazil csodakapus egész szezonban életben tartotta a Liverpool Bajnokok Ligája reményeit. Klopp csapata egy meccsel a csoportkör vége előtt két győzelemmel és három vereséggel állt, így utolsó fordulóban le kellett győznie a Napolit hazai környezetben. A drámai meccset 1-0-ra megnyerte a Liverpool, de a továbbjutást a kapusának köszönhette, aki több bravúrt is bemutatott a meccsen, a 92. percben pedig kivédte Arkadiusz Milik ziccerét.

Ha nincs az a bravúr, a Liverpool tovább sem jut az egyenes kieséses szakaszba. A Barca elleni visszavágón Origi és Wijnaldum is duplázott, azonban, ha Alisson nem védi ki Jorda Alba ziccerét az első félidőben

vagy Suárez közeli lövését az 51. percben, esetleg Messi közeli lövését a 68. percben, akkor a Liverpool lélektanilag óriási hátrányba került volna, és egy Barca-gól után már ötöt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz.

Örökigazság, hogy mindig a gólszerzők a legnépszerűbbek, de nem véletlenül mondják, hogy egy jó csapat ott kezdődik, hogy végy egy jó kapust. Jürgen Klopp így tett tavaly nyáron, és könnyen lehet, hogy ennek köszönheti majd élete legnagyobb trófeáját.

Június 1-én, a madridi Wanda Metropolitani Stadionban kiderül.