Darabokra szaggatták Messiéket a Liverpool mentális szörnyetegei

fbl Horizontal
Liverpool's Dutch midfielder Georginio Wijnaldum (C) heads the ball to score their third goal during the UEFA Champions league semi-final second leg football match between Liverpool and Barcelona at Anfield in Liverpool, north west England on May 7, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Nehéz jelzőket találni a Liverpool kedd esti teljesítményére és továbbjutására a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. Jürgen Klopp saját játékosait mentális szörnyetegeknek nevezte (meg másnak is, de azt nem írjuk le), ugyanis nemhogy ledolgozták a 3-0-s barcelonai hátrányukat, hanem Wijnaldum és Origi duplájával 4-0-ra kiütötték a katalánokat, így bejutottak a június 1-i, madridi döntőbe, ahol vagy a holland Ajax, vagy az angol Tottenham vár rájuk.

Május 7. egészen biztosan nem lesz az FC Barcelona kedvenc napja.

33 évvel ezelőtt, 1986. május 7-én vesztették el ugyanis Sevillában a Steaua Bukarest elleni BEK-döntőt.

Akkor a román csapat 120 percen keresztül tartotta a 0-0-s döntetlent, majd a tizenegyespárbajban a Bukarest kapusa, Helmut Ducadam négy büntetőt is kivédett. Ezzel bukta el azt a finálét a Barcelona.

33 évvel később, 2019. május 7-én este az volt a tét, hogy a katalán csapat eljut-e Madridba, az idei BL-döntő színhelyére. Most már tudjuk: nem jut el. Egy varázslatos futballeste és -éjszaka, meg ami utána következett, erről szól ez az írás.

– ez a felirat szerepelt a sérülés miatt csak a lelátón helyet foglaló legnagyobb liverpooli sztár, Mohamed Szalah pólóján, a társak pedig komolyan vették az egyiptomi üzenetét.

Nemcsak ő, Roberto Firmino, és Naby Keita is hiányzott a csapatból sérülés miatt, a pályán lévők azonban óriási lendülettel kezdték a meccset,

Divock Origi 7. percben lőtt gólja pedig meg is adta a találkozó alaphangját.

A fiók mélyéről húzta elő Klopp a Pool egyik megmentőjét

A szezonban alig használt belga csatár, Divoc Origi száz százalékosan kihasználta a pillanatot, hogy epizódszereplőből főszereplővé léphetett elő. Kevesen gondolták az egy héttel ezelőtti barcelonai találkozó egyoldalú katalán erőfitogtatása után, hogy a Liverpool képes lesz talpra állni a 3-0-s vereség után. Pláne úgy, hogy három nappal a BL-elődöntő visszavágója előtt elveszítette legjobbját, Mohamed Szalahot.

A belga támadó első gólját szerezte a BL-ben, és ő lett az 50. liverpooli játékos, aki betalált a legrangosabb európai kupasorozatban. Egynél ráadásul nem állt meg,

a 79. percben csapata negyedik találatát is ő szerezte, amely továbbjutást ért a Vörösöknek.

„Hihetetlenül futballoztunk, sokkal többek voltunk ma este egy szimpla csapatnál.

– nyilatkozta Origi a mérkőzés után.

Érdekes játék a futball, a meccs másik hősét ugyanis kényszerből kellett pályára küldenie Jürgen Kloppnak. Ha ugyanis Robertson nem sérül meg az első félidőben egy Suárez elleni párharc során, aligha érkezik a helyére Georginio Wijnaldum, aki

beállása után szűk 10 perc alatt duplázott, és kiegyenlítette a párharcot.

Georginio Wijnaldum dühös volt Jürgen Kloppra, amiért csak a cserék közé nevezte Forrás: AFP/Paul Ellis

– vallotta be őszintén Wijnaldum. –

A barcelonai meccs után is hittünk abban, hogy képesek vagyunk megfordítani a párharcot, máshogy nem is lett volna értelme kifutni a pályára.

Ezúttal is bizonyítottuk, hogy a futballban nincs lehetetlen.”

A holland csodacsere, aki megtörte a Barca védelmét - videó

Kedden este a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a Liverpool 4-0-ra kiütötte a Barcelonát az Anfielden, így ledolgozta az első meccsen összeszedett háromgólos hátrányát, és bejutott madridi BL-döntőbe. A találkozó egyik hőse a holland válogatott Georginio Wijnaldum volt, aki Andrew Robertson sérülése miatt állt be a félidőben, és bő tíz perc alatt duplázni tudott.

Alisson Becker, a csodakapus

2018. áprilisában az AS Roma a barcelonai 1-4 után az olaszországi visszavágón 3-0-ra nyert, kiütve ezzel a katalán csapatot a negyeddöntőből. A rómaiak kapujában a brazil Alisson Becker állt.
2019. május 7-én a Liverpool a barcelonai 0-3 után az angliai visszavágón 4-0-ra nyert, kiütve ezzel a katalán csapatot az elődöntőből. A Liverpool kapujában a brazil Alisson Becker állt.
Van még kérdés?

Jürgen Klopp a barcelonai 0-3 után úgy fogalmazott, jobb teljesítményre nem képes a csapata, hiszen a Camp Nouban is remekül játszott, legnagyobb helyzeteit sem tudta azonban gólra váltani. Az Anfielden és a visszavágón más volt a helyzet.

„Teljesen kivagyok idegileg, sok volt nekem ez a mérkőzés”

- kezdte értékelését a sajtótájékoztatón szokásos vigyorral az arcán a német szakember. A világ egyik, ha nem a legjobb csapatát győztük le, ráadásul 4-0-ra. Nem találok szavakat, hihetetlen, amit ezek a srácok véghez vittek. Meccs előtt azt mondtam nekik, hogy ezt a párharcot másnak lehetetlen megfordítania, egyedül nekünk sikerülhet. Mindenki fantasztikusan futballozott.

Jürgen Klopp maradéktalanul elégedett volt a pályára lépő játékosokkal, akik korábban kevesebbet játszottak – itt például a duplázó Originek magyaráz Forrás: AFP/Oli Scarff

Klopp természetesen a beugró játékosait is dicsérte. „Origi és Shaqiri hihetetlenül elszántan futballoztak, annak ellenére, hogy nem sokszor léptek korábban pályára.

Erre az elszántságra és mentalitásra volt szükségünk, meg persze az olyan váratlan megoldásokra, mint amit Alexander-Arnold csinált a negyedik gól előtt.

Élőben fogalmam sem volt, hogy mi történt, már csak azt láttam, hogy a kapuba száll a labda.”

A Liverpool mentális szörnyetegei

A Liverpool edzőjének a sajtótájékoztatón elhangzott jólfésült és válogatott szavaihoz képest kissé más volt a mondandója akkor, amikor a lefújás után - élő adásban - az orra alá nyomták a mikrofont. "It's 10.10 pm and the children are probably in bed so I'm sorry about the language but can I say that my players are absolute fucking monsters of mentality" (Szabad fordításban: Nos, este 10 óra 10 perc van, a gyerekek valószínűleg már az ágyban vannak, elnézését kérek a nyelvezetért, de azt akarom mondani, hogy a játékosaim k.....tt mentális szörnyként futballoztak és nyertek.)

Érdemes felidézni a jelenetet, Alexander-Arnold helyzetfelismerése ugyanis tényleg zseniális, legalább akkora érdeme volt ebben a gólban, mint a találatot szerző Originek.

Ösztönös volt az egész, de nagyon örülök, hogy gól lett, annak pedig pláne, hogy ezzel jutottunk tovább” – mondta az angol válogatott hátvédje.

Szavazzon!

A Liverpool sorozatban másodszor jutott a BL-döntőbe, ezúttal csúcsra érhet Jürgen Klopp csapata?

Barcelonai részről természetesen sokként élték meg a kiesést, a katalánok keserűségét pedig csak tetézte,

hogy az előző évben is háromgólos előnyt szórakoztak el egy visszavágón a BL-ben:

akkor a negyeddöntőben 4-1-re verték az AS Romát, majd a visszavágón 3-0-ra kikaptak a Stadio Olimpicóban, és búcsúztak. A klub elnöke, Josep Maria Bartomeu is csalódott volt. „Ez egy újabb szörnyű csapás a számunkra.

Luis Suárez (középen) visszatért az Anfield Roadra – nem volt benne köszönet Forrás: AFP/Oli Scarff

A volt liverpoolos Lius Suárez az odavágón betalált, a második meccs előtt azonban ígéretet tett, nem fog ünnepelni az Anfield Roadon.

Nem hazudott, más kérdés, hogy nem is volt minek örülnie egykori sikerei színhelyén. „Inkább hasonlítottunk egy ificsapathoz, mintsem egy profi együtteshez.

Muszáj, hogy önkritikusak legyünk, elfogadhatatlan, hogy két éven belül ugyanazt a hibát elkövettük.

A hozzáállásunk meg sem közelítette az elvártakat, esélyünk sem volt a győzelemre, emiatt bocsánatot kell kérnünk a szurkolóktól, a családunktól és a gyerekeinktől is” – fogalmazott Suárez.

Csapattársa, Sergio Busquets sem kertelt. „Nehéz elfogadni a vereséget, de nem tehetünk mást, sokkal jobbak voltak nálunk.

Mi csak erőlködtünk, hiába próbáltuk meglőni az idegenbeli gólunkat, ami továbbjutást érhetett volna, a második félidőben még igazán komoly helyzetet sem tudtunk kialakítani.”

Szavazzon!

Távoznia kellene Valverdének a Barca kispadjáról a két óriási BL-kudarc után?

A katalánok mestere, Ernesto Valverde így értékelt a meccs utáni sajtótájékoztatón: „Nagyon nehéz mit mondani, iszonyatosan szomorúak vagyunk a vereség és a kiesés miatt.

Természetesen az előző szezon kiesése is szóba került. „Szenvedtünk már fájdalmas vereségeket a múltban, a Roma elleni és a mai is az volt. A második félidő két gyors gólja rendkívül megfogta a csapatot, hiába álltunk visszább, egy figyelmetlenség a vesztünket okozta.

Hogy a kiesés hatással lehet-e a munkámra? Nem tudom, ezzel kapcsolatban nem engem kell kérdezni.”

A Liverpool-csoda természetesen az internetet is felrobbantotta, két NBA-s szupersztárról, LeBron Jamesről és Dirk Nowitzkiről is kiderült, hogy a Vörösökért szorítanak – utóbbi mondjuk nem meglepő, hiszen honfitársa a szakembernek.

A fogadóirodák mérkőzés előtt 18-szoros pénzt fizetettek a 'Pool BL-győzelmére, ez a továbbjutás után természetesen azonnal, drasztikusan csökkent.

Olyannyira, hogy most már csupán 1,50 körüli oddson mozog az angolok végső sikere – a bukiknál természetesen egy ilyen győzelem után már Klopp legénysége a favorit (az Ajax aranyérme négyszeres, a Tottenhamé kilencszeres pénzt hozna a konyhára).

A Liverpool tehát megváltotta a jegyét Madridba, de hogy ki lesz Jürgen Klopp csapatának ellenfele a június 1-i fináléban, az a szerda esti, Ajax-Tottenham párharc visszavágóján dől el.