Chelsea-MU volt a legutóbbi angol házidöntő a BL-ben

Manchester United
Manchester United players pose with the trophy after beating Chelsea in the final of the Champions League football match at the Luzhniki stadium in Moscow on May 21, 2008. The match remained at a 1-1 draw and Manchester won on penalties after extra time. AFP PHOTO / Franck Fife (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években többször is előfordult, hogy azonos nemzetiségű csapatok jutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ám rendre a két madridi együttes, az Atlético és a Real sajátította ki a legrangosabb európai kupasorozat fináléját (2014, 2016). Az idei szezonban két angol csapat, a Liverpool és a Tottenham mérkőzik majd meg a serlegért, legutóbb 2008-ban volt példa angol házidöntőre.

Az akkor még Cristiano Ronaldóval a soraiban menetelő MU veretlenül zárta a csoportját, 5 győzelemmel és 1 döntetlennel jutott tovább a Roma, a Sporting és a Dinamo Kijev előtt. A legjobb 16 között a Lyont egy idegenbeli 1-1 után hazai pályán 1-0-s győzelemmel búcsúztatta, a negyeddöntőben pedig a csoportban már oda-vissza legyőzött Rómát ejtette ki Sir Alex Fergusson csapata 3-0-s összesítéssel. A Barca elleni elődöntő párharcban csupán egy gól esett, azt az Old Traffordon Paul Scholes szerezte, így jutott a moszkvai döntőbe a United.

A Chelsea nehezebb utat járt be, bár csoportját szintén veretlenül nyerte meg, három döntetlen is becsúszott a három győzelem mellé a Schalke, Rosenborg, Valencia hármas ellen. A nyolcaddöntőben az Olympiakosz nem okozott különösebb gondot, 3-0-s összesítéssel jutott tovább a londoni együttes, a nyolc között viszont a Fenerbache ellen megszenvedett a gárda, idegenben 2-1-re kikapott, otthon viszont 2-0-ra nyert, így jöhetett a Liverpool elleni elődöntő. Az Anfileden, és a Stamford Bridgen is 1-1 lett a meccs, a hosszabbításban viszont Drogba és Lampard góljaira csak Babel válaszolt, így a Chelsea utazhatott Oroszországba.

John Terryt alighanem a mai napig kísérti a moszkva éjszaka, és az elhibázott, sorsdöntő 11-es Forrás: AFP/Franck Fife

A fináléban Ronaldo szerzett vezetést a manchesteriekek, Lampard egyenlített, és mivel több gól sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem volt, jöhettek a 11-esek. A többi ma már történelem, a kékek csapatkapitánya John Terry elcsúszott és kihagyta azt a büntetőt, amellyel a Chelsea megnyerhette volna a meccset, majd a szétlövésben Anelka is hibázott, így az MU ült fel Európa trónjára.