A Tottenham először, az Ajax 23 év után lehet ott a BL-döntőben

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Tottenham Hotspur's Spanish striker Fernando Llorente (C) vies with Ajax's Dutch defender Matthijs de Ligt (R) and Ajax's Dutch defender Daley Blind (L) during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Tottenham Hotspur and Ajax at the Tottenham Hotspur Stadium in north London, on April 30, 2019. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Idegenbeli 1-0-s sikerét követően az Ajax Amsterdam várja kedvezőbb helyzetből a Tottenham Hotspur elleni szerdai visszavágót a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az amszterdamiak 23 év után kerülhetnek újra a fináléba, a Tottenham először szerepelhetne döntőben, a londoni csapat továbbjutása esetén tiszta angol döntő lenne, 2008 után (Manchester United-Chelsea).

A Liverpool után a másik angol csapaton a sor, hogy ledolgozza hátrányát a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Mauricio Pochettino csapata finoman szólva sincsen jó formában, utolsó hat meccséből ötször kikapott.

Az Ajax-játékosok ezzel szemben duzzadhatnak az önbizalomtól, hiszen már kiejtették a háromszoros címvédő Real Madridot, a negyeddöntőben pedig Cristiano Ronaldo csapatát, a Juventust búcsúztatták.
A hollandok 23 év után szerepelhetnének újra a Bajnokok Ligája döntőjében, erre pedig minden esélyük megvan, ugyanis Donny van de Beek góljával 1-0-ra nyertek Londonban.

A Spursnek éppen az Ajax 23 évvel ezelőtti bravúrját kellene bemutatnia, az amszterdami csapat az egyedüli, amely hazai pályán összeszedett hátrányt tudott ledolgozni a BL elődöntőjében. 1996-ban a Panathinaikosztól kapott ki 1-0-ra Amszterdamban, majd nyert idegenben 3-0-ra, a döntőben végül kikapott a Juventustól.

„Nincs mit veszítenünk, sokkal szabadabban játszhatunk a visszavágón a hátrányunk tudatában” – hangolt érdekes meglátással a meccsre Pochettino, aki azt mondta, hazamegy, ha a Spurs megnyeri a BL-t, ugyanis, ha csapata ilyen körülmények között megnyeri a sorozatot, akkor lehet, valami mással akar majd foglalkozni a jövőben.

Mauricio Pochettino és Erik ten Hag üdvözölték egymást a londoni kezdőrúgás előtt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Ajax edzője, Erik ten Hag azt mondta, győzelemre fog játszani a csapata.

„Nyernünk kell. Lehet, nincs rá szükségünk, de minden meccset meg akarunk nyerni. Élvezzük a csapattal azt, amit eddig elértünk, büszke vagyok arra, amit véghez vittünk közösen.”

A Tottenham nem számíthat a sérült Harry Kane-re és Harry Winksre, de visszatért a keretbe Erik Lamela és Serge Aurier, valamint az eltiltását letöltő dél-koreai Szon, a csapattal ezdett már az első meccsen arcsérülést szenvedett Jan Vertonghen, aki védőmaszkot viselt.

Jan Vertonghen újra a csapattal edzett Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Ajax, amely hétvégén megnyerte a Holland Kupát (4-0 a Willem II ellen), teljes kerettel várhatja a visszavágót.

Az Ajax a bajnokságban két fordulóval a zárás előtt az élen áll, de hozzá hasonlóan ugyancsak 80 pontja van a PSV Eindhovennek.

A 21 órakor kezdődő amszterdami találkozó játékvezetője a német Felix Brych lesz.