Vágólapra másolva!
A Barcelona kedd este úgy esett ki a Bajnokok Ligájából, hogy az első meccset 3-0-ra nyerte meg hazai pályán, majd a Liverpool Angliában 4-0-ra verte a katalánokat. Hasonló visszatérés eddig három alkalommal volt a BL/BEK-történelemben, de a győztes végül nem lehetett felhőtlenül boldog.

Miután a Barcelona 3-0-ra nyert a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén, a legtöbben legyintettek a visszavágót illetően. A Liverpool nem játszott egyéként rosszul, de nem volt szerencséjük a csatároknak a kapu előtt.

Lionel Messi tarthatatlan volt, ráadásul, ha Ousmane Dembelé a hajrában egy kicsit jobban koncentrál, több is lehetett volna közte.

Az csak kedd este derült ki, hogy kellett volna még az az egy-két gól a Barcelonának, a Liverpool ugyanis csodát tett, 4-0-ra verte Ernesto Valverde csapatát.

A BEK illetve Bajnokok Ligája történetében ez volt a harmadik alkalom, hogy az elődöntőben egy csapat háromgólos előnyt adott le, ebből pedig kettőben a Barcelona is érdekelt volt.

Az első alkalom 1971-ben volt, amikor a Crvena zvezda a Puskás Ferenc vezette Panathinaikoszt fogadta. A görögök 4-1-re kikaptak, de Öcsi bácsiék két héttel később csodát tettek, Antonaidisz már az 1. percben gólt szerzett Athénban, majd a második félidőben lőtt még egyet, Kamaras pedig a továbbjutást érő gólt is megszerezte a jugoszlávok ellen.

Puskás Ferenc (balra) a térképre tette a görög focit Forrás: Magyar Fotóarchívum

A Panathinaikosz BEK-döntője máig a görög klubfutball legnagyobb sikere:

A második nagy feltámadást éppen a Barcelona mutatta be, még 1986-ban, amikor a katalánok a BEK elődöntőjének első meccsén 3-0-ra kikaptak Svédországban, a Göteborg csapatától. A Göteborg akkor nagyon jó csapat volt, egy évvel később az UEFA Kupát is megnyerte, Thomas Nilsson duplájának is köszönhetően 3-0-ra nyert az IFK. A visszavágón fordított eredmény született, Pichi Alonso mesterhármast szerzett, majd a Barcelona a tizenegyespárbajt 5-4-re megnyerte és bejutott a döntőbe.

A Liverpool öröme nem lehet teljesen felhőtlen, mert a két fenti továbbjutó közül mindkettő elveszítette a BEK-döntőt. A görögöket az Ajax verte 1-0-ra, a Barcelona a Steauától kapott ki egy gólnélküli meccsen tizenegyesekkel.

Ha a modern kort és a Bajnokok Ligáját figyeljük csak, akkor ez a bravúr a Liverpoolnak sikerült először, és a BL kieséses szakaszában is csak négyszer fordult elő, hogy egy csapat legalább háromgólos hátrányból továbbjutott. Ebből háromban is érdekelt volt a Barcelona.

A BL fordításai legalább háromgólos hátrányból:

2004, negyeddöntő: AC Milan-Deportivo La Coruna 4-0 (az első meccsen 1:4)
2017, nyolcaddöntő: FC Barcelona-Paris SG 6-1 (0-4)
2018, negyeddöntő: AS Roma-FC Barcelona 3-0 (1-4)
2019, elődöntő: Liverpool-FC Barcelona 4-0 (0-3)