Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a Liverpool 4-0-ra kiütötte a Barcelonát az Anfielden, így ledolgozta az első meccsen összeszedett háromgólos hátrányát, és bejutott madridi BL-döntőbe. A találkozó egyik hőse a holland válogatott Georginio Wijnaldum volt, aki Andrew Robertson sérülése miatt állt be a félidőben, és bő tíz perc alatt duplázni tudott.

A 28 éves középpályás későn érő típus. Pályafutását a Sparta Rotterdamban kezdte, majd 2004-ben a Feyenoord ifjúsági csapatához került. Egészen 2011-ig futballozott a nagyobbik rotterdami csapatban, amelyben 135 meccsen 25 gólt szerzett. Nyáron aztán elvitte Dzsudzsák Balázs korábbi csapata, a PSV Eindhoven, ahol a fáradhatatlan középpályás már sokkal gólerősebb volt. 154 meccsen 54 gólt szerzett, és alapember lett Louis Van Gaal vb-bronzérmes holland válogatottjában. A dél-amerikai világbajnokságon - ahol a bronzmeccsen gólt lőtt a braziloknak - nyújtott teljesítményének is köszönhetően 2015 nyarán elvitte a Premier League-ben szereplő Newcastle United, ahol az első szezonjában 40 meccsen lépett pályára, 11 gólt szerzett és kiosztott 5 gólpasszt.

Georginio Wijnaldum a 2014-es vb-n is a legjobbkor talált be Forrás: AFP/Damien Meyer

Wijnaldum remekelt, de a Newcastle kiesett a Premier League-ből, így várható volt, hogy a csapat legértékesebb játékosa valamelyik nagy csapatban fog kikötni. Szóba hozták az Arsenallal is, de a holland középpályás végül a Liverpolt választotta. Wijnaldumra a Liverpoolban sokkal több védekező feladat hárul, hiszen a csapat támadójátéka a Szalah, Firmino, Mané hármasra épül, míg a középpályásoknak elképesztő melót kell végezniük, hogy a három sztár elől csilloghasson.

A holland azonban igazi csapatember, minden edző álma. Nincsenek sztárallűrjei, szó nélkül teszi a dolgát, és ha kell meccseket is képes eldönteni.

Az idei szezonban a holland csak öt gólt szerzett, de abból kettő biztosan ott lesz élete legfontosabb találatai között.

A BL legravaszabb góljával juthat tovább a Liverpool - videó

A 20 éves Alexander-Arnold húzását tanítani kellene a futballegyetemen!