Óriási sikerrel indult a magyaroknak az U17-es foci-Eb

U17
U17 Balogh Botond
Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert Dublinban az U17-es Európa-bajnokság első csoportmérkőzésén Portugália ellen. Ez hatalmas bravúr az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott portugál csapat ellen.

Ez hatalmas siker, mert a csoportban előzetesen a portugálokat tartották a továbbjutás első számú favoritjának.

Ezúttal a portugálok kezdték jobban a meccset, a magyar válogatott kissé megilletődötten futballozott, nagyon sok volt a pontatlanság a játékában.

A legnagyobb portugál lehetőségek a mieink labdavesztéseiből alakultak ki, többször is hibáztunk a kapunk közvetlen előterében, amiből ellenfelünk azonnal helyzetbe került.

Bő húsz perc után a magyar csapat rendezte a sorokat, és noha továbbra is a portugálok irányítottak, jóval labdabiztosabbá váltunk a saját térfelünkön, és a védekezésünk is feljavult. A portugál térfélen azonban hiányoztak azok a megoldások, amelyek közvetlen gólveszélyt jelenthettek volna az ellenfél kapujára, Kata Mihály és Zuigeber Ákos egy-egy lövését követően kellett figyelnie a portugál kapusnak – előbbi szögletre vágódott, utóbbi a keresztléc fölött hagyta el a pályát.

A fordulás után jóval bátrabban játszott a magyar válogatott, több veszélyes kontrát is vezettünk, miközben a védekezésünk is stabil maradt, a portugálok kevesebb lehetőséget tudtak kidolgozni, mint az első félidőben. Mindkét szakvezető cserékkel frissítette csapatát, nálunk Kosznovszky Márk és László Dávid állt be. A 73. percben egy bal oldali szöglet után Balogh csúsztatta meg a labdát, Zuigeber közvetlen közelről lőhetett volna, de nem tudott ráfordulni a kapura.

A meccs egyetlen gólja a 81. percben született. Ekkor egy nagyszerű magyar ellentámadás végén Zuigeber ugratta ki a tizenhatoson belülre érkező Kosznovszkyt, aki a nagy lendülettel érkező portugál kapus, Soares mellett 14 méterről a kapu közepébe gurította a labdát.

A meccs előtt mindenki a portugálokat tartotta esélyesebbnek. A lelkesen és nagy összpontosítással játszó magyar fiatalok azonban alaposan megnehezítették a portugál csapat dolgát, majd egyetlen helyzetünket kihasználva a 3 pontot is sikerült megszerezni.

A csoport másik összecsapásán Izland – némi meglepetésre – 3-2-re legyőzte Oroszországot. A következő fordulóban, május 7-én, kedden a szintén 3 pontos izlandi csapat ellen már a továbbjutásért szállhat harcba a magyar U17-es válogatott.

„A mérkőzés elején volt némi zavar a fejekben, de nem ért bennünket meglepetésként ellenfelünk jó játéka, számítottunk arra, hogy a portugálok dominálni fognak labdabirtoklásban – értékelt a mérkőzés után Preisinger Sándor az MLSZ-nek. – A szünetben taktikát váltottunk, mert az első félidőben középpályásaink nem tudtak megfelelően kisegíteni a szélekre, és a váltás után sikerült stabilizálni a játékunkat. Tudtuk, hogy lesznek kontralehetőségeink, ez be is jött, és az egyiket góllal tudtuk befejezni. Nagyszerű csapat a portugáloké, ezért ellenük ez a taktika vezetett eredményre, büszke vagyok a játékosokra, hogy megvalósították, amit elterveztünk. Hét tétmérkőzésünkből hatot kapott gól nélkül hoztunk le, ez nem véletlen, a folytatásban is hasonló hozzáállással kell futballoznunk” – mondta a szövetségi edző.

A további program, kedd: Izland-Magyarország, Dublin (Whitehall Stadium) 13.00
Portugália-Oroszország, Dublin (UCD Bowl) 16.00
péntek: Portugália-Izland, Longford 18.00
Oroszország-Magyarország, Waterford 18.00

A kontinensviadalon 16 válogatott vesz részt, a döntőt május 19-én rendezik. A négy csoportból az első két-két csapat jut a negyeddöntőbe. A torna első öt helyezettje szerepelhet az idei, brazíliai világbajnokságon.