Milliárdokat húzhat ki a Watford a Manchester United zsebéből

Horizontal panoramic
English Premier League, Manchester United players pose with the trophy after defeating Kitchee during their football match at Hong Kong stadium on July 29, 2013. AFP PHOTO / Laurent FIEVET (Photo by LAURENT FIEVET / AFP)
Vágólapra másolva!
Komoly felfordulást okozhat a Watford futballcsapata, ha megnyeri az FA-kupát. Különösen a dolog pénzügyi vonatkozása lehet fájdalmas.

Május 18-án rendezik a londoni Wembley Stadionban az FA-kupa döntőjét, ahol a Manchester City a Watforddal találkozik. Amennyiben utóbbi, a jelenleg a Premier League 10. helyén álló csapat fog nyerni, azzal szépen felborítja az előzetesen lefektetett európai kupakvalifikációs terveket.

Alapvetően ugyanis a PL első négy helyezettje – jelenleg a Manchester City, a Liverpool, a Tottenham és a Chelsea – indulhat a Bajnokok Ligájában, míg az ötödik és hatodik helyezett Arsenal és Manchester United mehet az Európa-liga főtáblájára.

Évek óta jól fizet a nyár a Manchester Unitednek Forrás: AFP/Laurent Fievet

Csakhogy. A Bajnokok Ligája és az Európa-liga elődöntőjében is még két angol csapat van versenyben, előbbiben a Liverpool és a Tottenham, utóbbiban az Arsenal és a Chelsea. A Liverpool nem lesz BL-győztes (hacsak valami csoda nem történik), viszont a Premier League-ben már nem lehet rosszabbik másodiknál.

Ötnél több BL-indulója nem lehet egyetlen országnak sem, így, ha – semmi esetre sem szeretnénk károgni –a Spurs nem lesz az első négyben, de megnyeri a BL-t, akkor neki címvédőként biztos a helye, és mivel az El-győztesnek is jár ugyanez a jog, így csak a bajnokság első három helyezettje mehet a főtáblára.

És, akkor még ott van a Watford, amelyik, ha megnyeri az FA-kupa döntőjét, ahol – reményeik szerint –az addigra már vagy a bajnoki ünnepléstől megfáradt, vagy a második hely miatt csalódott Manchester City lesz az ellenfele, akkor ők mehetnek az Európa-liga főtáblájára. A PL 6. helyezettje pedig mehet az El-selejtezőjébe, ami maga lenne a rettenet akár a címben citált Manchester Unitednek, akár az Arsenalnak, amelyek aligha fogják utolérni a három, illetve kettő ponttal előttük lévő Chelsea-t.

A két csapat bármelyikével történik meg ez a horrorforgatókönyv,

annak július 25-én már pályára kell lépnie a selejtező második fordulójában,

ahogy tette azt tavaly a Sevilla, az Atalanta, az RB Leipzig, a Bordeaux vagy éppen a Burnley. Ezekkel a csapatokkal ellentétben azonban a MU-nak és az Arsenalnak is komoly nyári programja van: sorra játsszák a jól fizető tengerentúli barátságos meccseket. Előbbi nyári programja Ausztráliában kezd, Perthben játszanak a helyi csapattal, valamint a Leeds Uniteddel, majd találkoznak Szingapúrban az Interrel, Sanghajban a Tottenhammel, végül már közel az otthonhoz, Cardiffban az AC Milannal. Mindez július 13. és augusztus 3. között lenne esedékes.

Az Arsenalra egy amerikai túra vár július 15. és 23. között, ahol a Colorado Rapidsszal, majd a Bayern Münchennel, az AS Romával és a Real Madriddal találkoznak a Nemzetközi Bajnokok Kupájában (International Champions Cup).

Ezek pedig a világ legjobban fizető vajaskenyér túrái: a MU 2017-ben 20 millió fontot (kb. 7,5 milliárd forint) keresett a Bajnokok Kupájával, míg az Arsenalnak 12 millió fontot (kb. 4,5 milliárd forint) utaltak, az ázsiai meccsek pedig még ezeknél is jobban fizetnek. Ha ezek a túrák kútba esnek, az komoly érvágást jelentene mindkét sztárcsapatnak, és nem azért, mert veszélybe kerülne az európai kupaszereplésük, hiszen jó eséllyel leküzdenék a selejtezős ellenfeleiket, hanem a pénzügyi részlegen lennének nagyon szomorúak az illetékesek.