Majdnem tökéletes év Liverpoolban, mégis bukás lehet a vége

Barcelona v Liverpool - UEFA Champions League Semi Final: First Leg FOOTBALL MATCH FCB FC Barcelona Liverpool FC UEFA Champions League Camp Nou Stadium Urbanandsport NurPhoto sports news soccer
Jurgen Klopp during the match between FC Barcelona and Liverpool FC, corresponding to the semifinal of the UEFA Champions League, played at the Camp Nou Stadium, on 01st May 2019, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto)
Vágólapra másolva!
97 pont. A Liverpoolnak még minden esélye megvan arra, hogy ennyivel zárjon az angol bajnokságban, de ez is kevés lehet az 1990 óta első bajnoki címhez. Még soha nem fordult elő Angliában, hogy egy második helyezett csapat ennyi pontot gyűjtsön, de már két fordulóval a vége előtt is rekorder Jürgen Klopp csapata, 91 ponttal is. A Liverpool augusztustól márciusig vezette az angol bajnokságot, de mióta helyet cserélt a Manchester Cityvel, Pep Guardiola csapata nem akar hibázni.

Az angol bajnokságban egyszer nyert csapat bajnoki címet 97 pontnál többel, éppen a mostani listavezető, a Manchester City. Pep Guardiola csapata tavaly rekordot jelentő 100 pontot gyűjtött. A Liverpool által még elérhető 97 pont tehát egy kivételével mindig bajnoki címet jelentett, de ezúttal ez is kevés lehet.

A Manchester City és a Liverpool bajnoki versenyfutásából két forduló maradt, ha mindkét csapat begyűjti a lehetséges hat pontot, akkor a City 98, a 'Pool 97 ponttal zár majd.

Elképesztő a Manchester City és a Liverpool versenyfutása Forrás: AFP/Paul Ellis

1992 óta, amióta Premier League-nek hívják az angol bajnokságot, ez a 27. kiírás, a Liverpool pedig azóta még nem szerzett bajnoki címet. A 97 pont a 2018-as évet leszámítva tehát mindig elég lett volna a bajnoki címhez, de a 91 pont is már húsz alkalommal bajnoki címet ért volna az elmúlt években, az ehhez esetlegesen hozzátett bajnoki pontok pedig csak tovább növelnék ezt a számot.

Csak egy szemléltető példa: a Manchester United eddig 12 alkalommal nyerte meg a PL-t, amióta 20 csapattal rendezik a sorozatot, a rekordja pedig 91, ami a pontokat illeti.

Álomszerűen indult minden

A Liverpool ugyan csak negyedik lett a Premier League-ben 2018-ban, de a csapat attraktív játéka, a Bajnokok Ligája-döntő és a nyári igazolások is bizakodással tölthették el a klub szurkolóit. Jürgen Klopp 2015-ben kezdett munkája beért.

A német a hiányposztokra igazolt, még télen megszerezte ma már aprópénznek tűnő, 85 millió euróért Virgil van Dijkot a Southamptontól, majd nyáron a kapuba is világklasszis érkezett, a BL-döntőben potyázó Loris Kariust a brazil Alisson Becker váltotta, de a középpálya is erősödött, a Monacótól Fabinho, Lipcséből pedig Naby Keita költözött Liverpoolba, de a legfontosabb az volt, hogy a Szalah-Sané-Firmino támadótrió egyben maradjon.

Virgil van Dijk a világ egyik legjobb védője lett, a 2018-19-es idényben a játékostársak a liga legjobbjának választották Forrás: AFP/Geoff Caddick

A Liverpool repülőrajtot vett, az első három fordulóban gólt sem kapott a védelem, miközben elől hét gólt szereztek a játékosok. Az első kapott gólra a negyedik körig kellett várni, az ötödikben pedig a Tottenham ellen az első rangadójukat is megnyerték.

Az első botlás a hetedik fordulóban jött, a Chelsea elleni 1-1 nem volt meglepetés, ugyanis Sarri csapata is remekül kezdett, majd egy héttel később Guardiola csapatával játszottak gólnélküli döntetlent Kloppék,

nyolc kör után 20 ponttal állt a Liverpool, a City és a Chelsea is az élen.

További két győzelem után jött az Arsenal elleni, londoni döntetlen, a City pedig két pontra meglépett a Liverpooltól és a Cheélsea-től.

Jó kezdés után szuper folytatás

2018 novemberétől az év végéig a Liverpool fantasztikus sorozatot futott. Zsinórban kilenc bajnoki győzelem, 27-3-as gólkülönbséggel. A Liverpool 1-0-ra nyert a városi rivális Everton ellen, 3-1-re a Manchester United ellen (ez később José Mourinho állásába került), majd 5-1-re az Arsenal ellen.

A december egyértelműen Kloppék hónapja volt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

A szurkolók csak kapkodták a fejüket, december 29-én tíz ponttal vezetett a Liverpool a Manchester City előtt, amely másnap faragta hétre a különbséget. Guardiola csapata a decemberi őrületben négy meccsen háromszor is kikapott, ki számított erre?

Klopp csapata a Bajnokok Ligájában is továbbjutott, ehhez az utolsó fordulóban a Napolit kellett verniük, az 1-0-s meccs elég is volt, hogy második helyen, a Paris Saint-Germain mögött továbblépjenek.

„Örülnék, ha most helyet cserélhetnék önökkel" – mondta Jürgen Klopp az Arsenal elleni meccs utáni sajtótájékoztatón, mikor a kilencpontos előnyről faggatták.

A City holnap játszik a különbség akkor minden bizonnyal már csak hét pont lesz, utána pedig egymás ellen lépünk pályára, akkor pedig négyre is csökkenhet. Semmit nem számít, hány ponttal vezetünk decemberben, akkor sem, ha már december vége van. Úgy érzem magam, mintha maratoni futók lennénk. Az idő szép, új a cipőnk, van szép ruhánk, mindenki azt mondja, mi fogunk nyerni, de először futni kéne. Mindenki fel van villanyozva mellettünk, de futni nekünk kell csak. Nekünk kell futnunk. Ezt pedig próbáljuk a lehető legjobban megoldani."

Klopp a jós

Klopp mintha a jövőbe látott volna, mert január 3-án már csak négy pont volt a Liverpool előnye. Manchesterben 2-1-re nyert a City, az idény egyik legjobb meccsén.

Még 0-0-nál Mané találta el a kapufát, majd Ederson és Stones ügyetlenkedett, ami után a labda a gólvonalon sokak szerint már éthaladt, de a technológia szerint nem.

A Liverpool-szurkolók úgy érezték, meglopták őket. A City szerzett vezetést, Firmino még egyenlített, de Leroy Sané később megszerezte a győzelmet. A meccs egészen másképp alakulhatott volna, ha Klopp csapata szerez vezetést és a villámgyors csatárokkal kontrázhattak volna, de ez már történelem. A Liverpoolnak véget ért a nagy sorozata, a 21. fordulóban először kapott ki a Klopp-csapat.

„Nagyon intenzív volt a meccs. Nem volt szerencsénk a kapu előtt, nem volt annyi, mint a Citynek" – mondta Klopp.

Akár ezen a meccsen is eldőlhetett a bajnoki cím Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool következő meccse az FA-kupában volt, a Wolverhampton Wanderers vendégeként egy 2-1-es vereséggel búcsúzott a sorozattól. Egy gonddal kevesebb – gondolhatták a szurkolók, a bajnoki cím mindenekelőtt.

Újabb veretlen széria

A Liverpool január 3. óta nem kapott ki a Premier League-ben, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megőrizze vezető helyét a Manchester Cityvel szemben. A sors január végén, a hétközi 24. fordulóban adott volna vissza valamit Kloppéknak, de nem tudtak élni a lehetőséggel.

A Manchester City kedden Newcastle-ben kapott ki 2-1-re, úgy, hogy Pep Guardiola csapata már 24 másodperc után vezetést szerzett, de hiába játszott óriási fölényben, és birtokolta 75 százalék fölött a labdát, a hazaiak jól védekeztek, és Salomón Rondón góljával a második félidő közepén kiegyenlítettek. A 78. percben aztán büntetőből a győzelmet is megszerezte Rafa Benítez csapata.

A Liverpool szerdán, a Leicester City ellen visszaállíthatta volna a hétpontos különbséget, de nem tudott élni a lehetőséggel. A hóesésben Mané már a 3. percben megszerezte a vezetést, majd a 42. percben Harry Maguire megúszott egy piros lapot, így az első félidő hosszabbításában egyenlíthetett. Az 58. percben Naby Keita nem kapott meg egy jogosnak tűnő tizenegyest, később pedig Schmeichel mutatott be bravúrokat, de a Liverpool előnye így is öt pontra nőtt az 1-1 után.

Jürgen Kloppék megfáztak a hóesésben Forrás: AFP/Paul Ellis

„Egy ponttal többünk van, mint a meccs előtt. Nem ezt akartuk, de

– mondta Klopp a meccs után, miután kidühöngte magát az elmaradt tizenegyes miatt.

A következő fordulóban sem alakultak túl jól a dolgok liverpooli szempontból. A Manchester City 3-1-re nyert az Arsenal ellen, Kloppék pedig már az eredmény ismeretében léphettek pályára hétfőn Londonban, a West Ham ellen. A Liverpool ugyan Szalah révén megszerezte a vezetést, de a West Ham egyenlíteni tudott, a 'Pool tehát zsinórban másodszor maradt nyeretlen, a Manchester City egy pontra jött fel.

A Liverpool a következő négy meccsén újabb két döntetlent játszott (a Manchester United és az Everton otthonában), miközben a City a Newcastle elleni vereség óta 12 bajnokit nyert meg zsinórban, ezekből négyet 1-0-ra, ami az igazi bajnokcsapatok ismérve. Klopp csapata az Everton elleni 0-0-lal bukta el a vezető helyét.

A labdaszedő is kigúnyolta Kloppot az Everton elleni derbi után:

„Nagyon nehéz meccs volt. Az ellenfél mellett a körülményekkel is megküzdöttünk, össze-vissza fújt a szél. Benne volt a pakliban, hogy ez történik, miközben a City folyamatosan nyeri a meccseit. Nem gondoltunk a Cityre, ameddig mögöttünk volt egy ponttal, most mi vagyunk egy ponttal lemaradva. Nyerniük kell, nekünk is nyerni kell, meglátjuk, ki nyer majd több meccset" – mondta a meccs után Klopp.

Március 3. óta pedig egyik csapat sem akar hibázni. A legutóbbi fordulóban állt ehhez a legközelebb a Manchester City. Akkor abban a tudatban lépett pályára Guardiola csapata a Burnley otthonában, hogy a Liverpool 5-0-ra nyert. A Burnley hősiesen védekezett, a City a gólvonaltechnológiának köszönhetően nyert 1-0-ra. Ez a Premier League a centik bajnoksága lehet.

Az utolsó előtti fordulóban a Liverpool a Newcastle vendége lesz, a Manchester City a Leicestert fogadja, az utolsó körben Brighton-Manchester City és Wolves-Liverpool meccseket rendeznek. A sorsolása a Citynek tűnik könnyebbnek, ráadásul a Liverpoolnak még egy Barcelona elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóra is készülnie kell.

Lehetetlen időpontra tették a Liverpool BL-elődöntőt megelőző bajnokiját

A Premier Leauge-et nem érdekli a nemzetközi kupa, nem könnyítik meg Kloppék dolgát a kétfrontos csatában.

Egyelőre kevés a Liverpool a kétfrontos harchoz?

A Liverpool-szurkolók mindennél jobban vágynak a Premier League bajnoki címére. Utólagos okoskodás lehet, és nem is lehet egyenlőségjelet tenni ahhoz, hogy a BL-kiesés egyenlő a bajnoki sikerekkel, de árulkodó jel, hogy a Liverpool a Bayern München elleni nyolcaddöntő két meccse között játszotta a két döntetlenjét a bajnokságban a Manchester United illetve az Everton ellen és ősszel a Napoli elleni idegenbeli vereséget követően jött a hazai, City elleni döntetlen.

A bajnoki cím fő esélyese egyértelműen most már a City. Könnyebbnek tűnik a sorsolása, ráadásul a Liverpool még készülhet a Barca elleni megalázó vereséget követő visszavágra. Azon talán kár rágódni, hogy egy esetlegesen 97 ponttal elbukott bajnoki cím, vagy a Steven Gerrard elcsúszása utáni kudarc fájhat jobban a szurkolóknak, de a Liverpool Klopp-pal újra igazi topcsapat lett, amely már nemcsak a BL-ben tud kiugró eredményeket felmutatni, de a világ legjobb edzőjének tartott Guardiola csapatával is felveszi a harcot egy 38 meccses, kiélezett sorozatban.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista