Társoldalunk:

Madrid és Torino után Londont is meghódította a BL meglepetéscsapata

2019.05.01. 05:59

A Real és a Juventus után a Tottenham otthonában is győzött az idei Bajnokok Ligája-szezon meglepetéscsapata, az Ajax, ezzel hatalmas lépést tett a június 1-i madridi döntő felé. Erik ten Hag csapata tovább írja a tündérmesét, a hollandok azonban tudják, egyelőre csak a munka felét végezték el.

A hollandok elképesztő iramban kezdték a mérkőzést, az első 15 percben nem hagyták levegőhöz jutni londoni riválisukat, Donny van de Beek révén pedig a vezető, és mint később kiderült, a győztes gólt is megszerezték az első negyedóra végén.

Egyelőre csak a munka felét végeztük el, a mai mérkőzés után azonban maradéktalanul elégedettek lehetünk– mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón az Ajax vezetőedzője, Erik ten Hag. „Nincs még lefutva a párharc, de nagy lépést tettünk a finálé felé. A visszavágón azonban ennél is jobban kell játszanunk, nem engedhetjük, hogy a Spurs a második félidőhöz hasonlóan ránk erőltesse az akaratát. Szerencsére több stílusban is képesek vagyunk futballozni, ezt ezen a mérkőzésen is bizonyítottuk. A védelmünk remekül zárt, a Tottenham nem tudott ziccert kialakítani a kapunk előtt, nekünk viszont a gólon kívül is voltak komoly lehetőségeink, de így is tökéletes eredményt értünk el– vélekedett a holland mester.

A helyzetek minőségét vizsgáló xG mutató is alátámasztja a szakember szavait, az Ajax veszélyesebben, és ami sokkal fontosabb, eredményesebben futballozott.

Az amszterdamiak szemtelenül fiatal csapatkapitánya, az ezúttal is hiba nélkül futballozó 19 éves Matthijs de Ligt így értékelt:

„Ugyanazt a játékot hoztuk, amit a Real, a Juventus és a Bayern otthonában. Voltak nehéz pillanataink, a hazaiak folyton Llorentére próbáltak ívelgetni, de álltuk a sarat, és jól jöttünk ki a párharcokból. Remek helyzetbe kerültünk, győztünk, ráadásul az idegenbeli gólunk is megvan, így bizakodva várhatjuk a jövő heti visszavágót.”

Matthijs de Ligt korát meghazudtoló módon volt ezúttal is az Ajax vezéreForrás: AFP/Adrian Dennis

A mérkőzést beárnyékolta Jan Vertonghen sérülése, aki saját csapattársával, Toby Alderweirelddel fejelt össze az első félidőben, a belga hátvédet le is kellett cserélni az eset után.

Az első hírek szerint szerencsére nem komoly a dolog, bár Vertonghent ketten támogatták be az öltözőbe, meccs után a vegyes zónába már egyedül sétált ki, és elmondása alapján sem az arc-, sem az orrcsontja nem tört el.

Érdekesség, hogy a Tottenhamnek éppen az Ajax 95/96'-os BL-szezonban bemutatott bravúrját kellene megismételnie, a sorozat történetében ugyanis egyedül a hollandoknak sikerült egy elődöntőbeli párharc hazai veresége után továbbjutni.

Amszterdamban így örültek a szurkolók a győzelemnek a lefújás pillanatában:

A londoniak edzője, Mauricio Pochettino nem mondott le a továbbjutásról, de vállalta a felelősséget a vereségért.

„Nem kezdtünk jól, az Ajax sokkal motiváltabb volt a meccs elején, és bár folyamatosan javult a játékunk, ekkora előnyt nem szabadott volna adni a riválisnak. Én állítom össze a csapatot, és találom ki a taktikát, és bár a sok hiányzó miatt nem volt sok opcióm, vállalom a felelősséget a vereségért. A második félidőben már úgy futballoztunk, ahogyan az elejétől szerettünk volna, de kevés helyzetet dolgoztunk ki, a visszavágón ezen a téren mindenképpen javulnunk kell. A mai meccs alapján nehéz dolgunk lesz Amszterdamban, de hinnünk kell magunkban, és abban, hogy idegenben is képesek lehetünk megfordítani a párharcot.”

Mauricio Pochettino érthetően csalódott volt a mérkőzés utánForrás: AFP/Ian Kington

A Tottenham középpályása, Christian Eriksen is csalódottan értékelt, aki nem tudta hová tenni a Spurs gyenge kezdését.

Az első húsz percben fogalmunk sem volt, mi történik a pályán, nagyszerűen kezdett az Ajax, de a mi gyenge teljesítményünk is kellett ahhoz, hogy előnybe kerüljenek. Mélyen a tudásunk alatt játszottunk, a visszavágón ennél sokkal többre lesz szükség. A második félidő már rendben volt, de komoly helyzetünk akkor sem adódott, a kapufánál pedig nagy szerencsénk volt. Természetesen hiányzott Szon, Kane és a többiek, de nem foghatjuk erre a történteket, aki pályára lép, annak maximálisan oda kell tennie magát. Nehéz dolgunk lesz Amszterdamban, de jó csapatunk van, képesek vagyunk a fordításra.”

Ha már a dán középpályás a szerencsét emlegette, Fortuna ennél az esetnél alaposan fogta a Spurs és Lloris kezét.

Jövő szerdán a londoni mérkőzést sárga lapjai miatt kihagyó Szon már ott lehet a pályán, ez mindenképpen jó hír az angol csapat számára, amelynek valóban nagy bravúrra lesz szüksége, ha története során először Bajnokok Ligája-döntőt szeretne játszani. Ehhez azonban a magabiztosságtól duzzadó holland játékosoknak is lesz egy-két szava.