Társoldalunk:

Bede Ferenc szerint nem voltak elmaradt tizenegyesek

2019.05.01. 23:41

Szerdán este az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a Liverpool csapatát a Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén. Az első félidőben az angolok és a katalánok is reklamáltak, ráadásul a Pool játékosa, James Milner is felöklelte Lionel Messit, de lapot sem kapott a megmozdulásáért. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc szerint a holland Björn Kuipers jól döntött, amikor egyik csapatnak sem ítélt tizenegyest, Milner szabálytalanságáról pedig úgy vélekedett, hogy nem ért piros lapot.

Bede Ferenc szerint a holland játékvezető jól bíráskodott BarcelonábanForrás: Origo

„A mérkőzés 5. percében Mané jó ütemben vezette be a hazai büntetőterületen belülre a labdát, amikor a szorosan mögötte helyezkedő Piqué mellett elesett, azonban felállva tovább folytatta a játékot.

A visszajátszáson látszott egyértelműen, hogy a barcelonai játékos nem buktatta annak ellenére, hogy testközelben kísérte. Jó játékvezetői döntés született – kezdte Bede Ferenc, az Origo szakértője.

A mérkőzés 13. percében Messi cselezett a büntetőterületen belül, amikor az előtte álló Matip természetes helyzetben lévő kézfejéhez pattant a labda, a játékvezető helyesen továbbengedte a játékot, miközben a barcelonai játékosok hevesen reklamáltak.

Teljesen elfogadható döntés volt, hogy a játékvezető nem ítélt büntetőt a kézfejre pattanás miatt, ami nem szándékos kezezés megítélése alá esik.

A 42. percben az oldalvonalnál a labda már elhagyta a játékteret, amikor Milner lendületesen nekifutott Messinek a labda megjátszási szándéka nélkül. Az eset után a holland játékvezető csak szóban figyelmeztette az játékost, és nem alkalmazott sárga lapos figyelmeztetést.

A VAR-rendszer sárga lap elmaradásánál nem avatkozik közbe. Egyértelmű, hogy Milner nem veszélyeztette ellenfele testi épségét túlzott erőbevetéssel, így a szituáció nem volt erőszakos cselekedet, ami piros lapot ért volna" – tette hozzá a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc.

A Barca Messi vezérletével kiütötte a Liverpoolt

A Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében az előrehozott finálénak párosítás első meccsén a Barcelona a Liverpoolt fogadta. Bár az angolok jól játszottak, a katalánok a duplázó Messi vezérletével 3-0-ra nyertek, és óriási lépést tettek a BL-döntő felé. Ernesto Valverde nem okozott meglepetést a kezdőtizeneggyel, Jürgen Klopp azonban annál inkább, aki vélhetően kisebb sérülés miatt csak a kispadra nevezte Roberto Firminót és Trent Alexander-Arnoldot.