Vágólapra másolva!
Szinte bajnoki döntőnek beillő rangadót vívott egymás ellen a magyar labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában a listavezető Ferencváros és a második helyen álló MOL Vidi FC. A Fradi egy félidőt emberelőnyben futballozva magabiztosan, 4-1-re nyert, így óriási lépést tett története 30. bajnoki címe felé.

Habár egyhetes büntetése utána Davide Lanzafame visszatért a Fradi keretébe, csak a kispadon kapott helyet Szergej Rebrovtól, az ukrán mester ugyanis csatárposzton Mikalaj Szihnevicsnek szavazott bizalmat. A túloldalon is volt egy nagy visszatérő, Marko Scsepovics éppen az FTC elleni Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján szenvedett arccsonttörést, miután ütközött Dibusz Dénessel, a cserék között viszont ott volt a szerb támadó.

Jobban kezdte a meccset a Ferencváros, magabiztosan járatták a labdát a hazai játékosok, ami azonban ennél sokkal fontosabb volt, első lehetőségüket gólra váltották:

Tokmac Nguen kapott labdát Petrjaktól a 7. percben, rávezette a Vidi védelemre, majd 18 méterről a bal alsó sarokba tekert.

Az első fehérvári helyzetre bő negyedórát kellett várni, akkor Stopira beadását fejelte ki röviden Lovrencsics, amelyet Hadzic bombázott vissza 25 méterről a kapura, ám a jobb alsó sarok mellett süvített el a labda. A folytatásban egyre inkább a Fradi térfelére tevődött át a játék, több ígéretes helyzete is akadt a vendégeknek, a 21. minutumban pedig jött is a megérdemelt egyenlítés: Huszti Szabolcs egy pattanás után 17 méterről lőtt fordulásból,

a labda a kapufán csattant, azonban a kipattanóra Nego érkezett, aki a kapuba belsőzött.

A gyors gólváltás után megnyugodtak a csapatok, a két védelem is rendre túljárt a támadók eszén, így újabb ziccer egyik kapu előtt sem adódott. A félidő hajrájára aztán újra felpörögtek az események, a Fradi próbált ritmust váltani, Szihnevics pedig kétszer helyzetbe is került, ám előbb Lovrencsics centerezését pörgette mellé, majd Petrjak beadása után fejjel is célt tévesztett.

Anel Hadzic az első félidőben piros lapot kapott Berke Balázs játékvezetőtől Fotó: Mudra László - Origo

Nem ez volt azonban a legfontosabb jelenete az utolsó perceknek, hanem Anel Hadzic szabálytalansága a gólszerző Tokmaccal szemben, a Vidi játékosa ugyanis sárga lappal a birtokában buktatta a norvégot,

a játékvezető pedig másodszor is figyelmeztette, így emberhátrányba került Marko Nikolics csapata.

Ahogy azt várni lehetett, a Fradi alaposan bekezdett a második játékrészben, kapuja elé szegezte a Vidit, sorra dolgozta ki a helyzeteket, Szihnevics, Heister és Petrjak is gólt szerezhetett volna, végül egy szöglet után ez Haratinnak sikerült, aki Isael sarokrúgását fejelte Kovácsik Ádám kapujába.

Ezúttal viszont a vezetés tudatában sem vett vissza az FTC, a csereként időközben pályára lépő

Davide Lanzafame pedig a 67. percben egy nagyszerű szabadrúgásból a mérkőzést, és alighanem a bajnoki címért zajló küzdelmet is végérvényesen eldöntötte.

Az olasz támadó a találat után hatalmas sprintet kivágva a családjához sietett ünnepelni a lelátóra.

A Vidi mindent egy lapra feltéve próbált szépíteni, pontrúgások után pedig rendre veszélyt is jelentett Dibusz Dénes kapujára, újabb gólt azonban nem tudott szerezni. Bezzeg Lanzafame, aki a hajrában egy kontra végén beállította a végeredményt. Elek Ákos hibáját kihasználva az olasz légiós jó labdát kapott, és könnyedén a kapuba lőtt.

4-1-es győzelmével a Fradi négy fordulóval a vége előtt 11 pontra növelte előnyét a tabellán.

A Ferencváros a következő fordulóban a Honvéd ellen idegenben, a Hungária körúton szerepel, a MOL-Vidi pedig otthon fogadja a Puskás Akadémia csapatát. Négy forduló van hátra, a Fradi szinte már bajnoknak tekintheti magát. De hivatalosan legkorábban csak egy hét múlva dőlhet el, hogy valóban a zöld-fehérek lesznek-e a 2018-19-es szezon bajnokai.

A Fradi első góljának szerzője, Tokmac Nguen szerint még nem tekinthetik magukat bajnoknak:

– nyilatkozta a játékos az M4 Sportnak közvetlenül a lefújás után.

Marko Nikolics, a Vidi edzője és Vladan Csukics, a Fradi korábbi játékosa Fotó: Mudra László - Origo

„Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez, és ahhoz, hogy minden bizonnyal megnyerték a bajnokságot.

A második játékrészre is jól szervezetten jött ki a csapat, csak pontrúgásokból kaptunk gólokat, valamint az utolsó találatot nagyon könnyen odaadtuk a Ferencvárosnak. Azonban mindennel együtt is nagyon büszke vagyok a csapatra, és ezt el is mondtam nekik a lefújás után, hiszen remek szezont futnak" - nyilatkozta a lefújás után Marko Nikolics, a MOL Vidi vezetőedzője.

A Fradi edzője a szurkolókat emelte ki a találkozó után.

Már az előző, Vidi elleni összecsapáson is megvolt az akarás, de akkor nem sikerült elérni a célunkat. A félidőben csak annyit kértem a játékosaimtól, hogy legyenek türelmesek, nem kell gyors gólt szerezni, tartsák meg a labdát, és higgadtan fejezzék be a támadásokat. A jövőt illetően fontos, hogy minél előbb megszerezzük azt az egy hiányzó pontot és bebiztosítsuk a bajnoki címet" – értékelt Szergej Rebrov, a Ferencváros edzője.