Vágólapra másolva!
A Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról a szezon végén távozó Dárdai Pál azt mondta, elfáradt és pihenni szeretne, ezért most egy kis szünetet tart.

A 43 éves szakember Michael Preetz klubmenedzser társaságában tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Berlinben, és úgy nyilatkozott, nem haragszik senkire, ahogyan játékosként, úgy most szakvezetőként is alkalmazkodik a helyzethez.

"Amikor az ember négy és fél évig dolgozik, akkor elfárad. Nem a csapat vagy a vezetőség az oka annak, hogy elfáradtam" - fogalmazott Dárdai, hozzátéve, hogy a felnőtt csapat irányítása "teljesen más", mint az utánpótláskorú együttesek vezetése.

Dárdai Pál és a klub menedzsere, Michael Preetz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

"Ez más feladatokkal jár, sok időponthoz, programhoz kell alkalmazkodni, ami fárasztó. Most pihenni szeretnék, egy kis szünetet tartok, mert eddig mindig napirenden kellett lennem mindennel" - jelentette ki a magyar edző, és hangsúlyozta, "intenzív élettel jár" egy felnőtt csapat irányítása, "sokszor jön a vereség, és nem egyszerű feldolgozni".

A szerződésének hosszabbításáról azt mondta, korábban is minden alkalommal további egy évet írtak alá, de már a legutóbbi ilyen esetnél is "nehezen vállaltam a folytatást".

"Most a teher leesik a vállamról, az embernek néha kell egy kis szünet" - tette hozzá.

A magyar tréner kijelentette, hogy mindent a Herthának köszönhet, gyermekei is a berlini klub kötelékébe tartoznak, s elégedettek, hogy a Hertha családjához tartoznak.

- fogalmazott az edző, aki egyelőre pihenni fog, később pedig elmondása szerint "körülnéz" más, a Herthánál nagyobb csapatoknál, mert álláspontja szerint "tanulnunk kell a jobb együttesektől."

Dárdai Pál pihenni szeretne Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Dárdai foglalkozni szeretne a sporttudományokkal is, egy év múlva pedig a tervei szerint visszatér a berlini egyesülethez, ahol kap majd feladatot. A magyar futballt változatlanul segíteni akarja, de a hazai szövetséggel (MLSZ) még nem egyeztetett.

"Az MLSZ-szel nem beszéltem, de tudjuk, hogy jó az MLSZ és a Hertha kapcsolata. Az utánpótlás számára jó programot dolgoztunk ki, ami hamarosan elindul, ebbe sok energiát fektettünk, ez segítheti a magyar labdarúgást" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy boldog ott, ahol éppen van, a hétvégén pedig nyerni akar a Hannover elleni hazai bajnoki meccsen.

"A fiaim itt vannak. Palkó sorsáról a menedzser és az új edző dönt majd, Márton az U17-es válogatottal jövő héten Európa-bajnokságon lesz, magas szinten játszik korosztályában, számítanak rá, jól szerepel az utánpótlásban" - nyilatkozta két gyermekéről, míg a legkisebbről, Bencéről úgy vélekedett: "ő egy kivételes tehetség." Hozzátette, nem helyez nyomást a fiaira, "nem muszáj, hogy nagy sztárok legyenek."

Preetz Dárdai utódjáról azt mondta, van idejük arra, hogy a következő néhány hétben "intenzíven foglalkozzanak" a kérdéssel, de mindenképpen olyan edzőt szeretnének kinevezni, aki tisztában van a Hertha értékeivel és felfogásával, s tiszteletben is tartja azt. Lehetséges jelöltként felvetődött a legutóbb az angol élvonalbeli Huddersfield együttesét irányító David Wagner neve is.

Preetz azt is elmondta, egy év múlva visszavárják Dárdait, akivel közösen döntenek majd arról, hogy 2020-tól az utánpótlásképzésben milyen feladatot kap.