Vágólapra másolva!
A holland Ajax folytatta elképesztő sorozatát a Bajnokok Ligájában, mert a Real Madrid kiütése után most a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust is elbúcsúztatták. A holland fiatalok ellopták Cristiano Ronaldo álmait. A portugál sztár ugyan lehet még a történelem második hatszoros BL/BEK-győztes játékosa, de erre eggyel kevesebb esélye maradt. A Barcelona a duplázó Lionel Messi vezérletével 3-0-ra otthon is legyőzte a Manchester Unitedet. Nyilatkozatok, érdekességek a visszavágók után.

Barcelona-Manchester United

Ha van valaki, akinek manchesteriként csodálatos emlékei lehetnek a Barcelona otthonáról, az éppen az angol együttest irányító Ole Gunnar Solskjaer.

A norvég karrierjének legemlékezetesebb gólját szerezte a Nou Campban a '98/99-es BL-döntő rendes játékidejének hosszabbításában, mindent eldöntő találata Bajnokok Ligája-győzelmet ért a Bayern München ellen a Unitednak.

Az 1-0-s hazai vereség után az angolok nagyszerűen kezdték a visszavágót, Rashford az első percben kapufát lőtt, és a mérkőzés elején a United ráerőltette akaratát a meglepően idegesen kezdő katalánokra. A hazai rövidzárlat azonban nem tartott sokáig, a

Barca kijött a szorításból, és a duplázó Messi vezérletével nagyon korán eldöntötte a lényegi kérdéseket.

Bár a helyzetek minőségét vizsgáló xG mutató nem mutatott akkora fölényt, mint a végeredmény – hiszen a hazaiak egyik találata sem sakk-mattig kijátszott ziccerből született –, nem férhetett kétség a katalán siker jogosságához.

A lefújás után a vendégek mestere is az argentin klasszist méltatta.

Sajnos mi sem vagyunk még egy szinten a Barcelonával, de az a célunk, hogy odajussunk, ehhez viszont rengeteg munkára lesz szükségünk.”

Ole Gunnar Solskjaer gratulál a mérkőzés után a párharcban szerinte is a két csapat közti különbséget jelentő Lionel Messinek Forrás: AFP/Pau Barrena

A norvég mester jövőre is szívesen összecsapna a katalánokkal, ám ahogyan fogalmazott, ehhez mindennél nagyobb elszántságra és teljesítményre lesz szükség a csapatától, hiszen a Premier Leagube-ben óriási harcot vív a BL-indulást jelentő helyekért a Chelsea-Arsenal-Tottenham hármassal.

Az MU a mérkőzés előtt bízott benne, hogy

a Barcát is utoléri a Drake-átok, amelyik csapatnak ugyanis a kanadai rapper mostanában drukkol, vagy annak játékosaival fotózkodik, az rendre nagy pofonba szalad bele,

ezúttal viszont csődöt mondott a „fekete mágia”.

A mérkőzés legjobbja szűkszavúan, ám annál egyértelműbben értékelt a lefújás után. „Az eredménnyel és a továbbjutással maximálisan elégedett vagyok, viszont nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, érthetetlenül idegesek voltunk az elején, ezt pedig a United kis híján kihasználta.

Szavazzon!

Képes lesz-e megállítani valaki Messit és a Barcelonát?

Hogy tipikus Messis-gólokat szereztem?

Nem voltak csúnyák, főleg az első tetszett, de nem ez a fontos, hanem, hogy elértük a célunkat, és ott vagyunk az elődöntőben.

Ott is újabb nagy erőpróba vár ránk, akár a Liverpool, akár a Porto lesz majd az ellenfelünk.”

Az ötszörös aranylabdással kapcsolatban a szakemberek sem fukarkodtak a dicsérő szavakkal, a Tottenham és az angol válogatott korábbi kiváló támadója,

Gary Lineker például egyenesen úgy fogalmazott, Messit figyelni a pályán értelmet ad az életnek.

A Manchester játékosai aligha osztják az egykori klasszis véleményét, az argentin ördöngös cselei és nagyszerű megmozdulásai után néhányuknak alighanem álmatlan éjszakákat okozott a támadó.

Hát még ha ez az ollózási kísérlete is a kapuban kötött volna ki...

Bár ezt a United megúszta, legnagyobb különbségű oda-visszavágós vereségét az európai kupasorozatokban nem,

története során ugyanis ez volt az első alkalom, hogy a klub négy-, vagy annál többgólos összesítéssel búcsúzott a további küzdelmektől.

A Barcelona tehát kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel ejtette ki angol riválisát, az elődöntőben a Liverpool-Porto párharc továbbjutójával találkozik.

Juventus-Ajax

Bár az amszterdami 1-1 után az olaszok várhatták kedvezőbb előjelekkel a visszavágót, egy pillanatig sem érezhették páholyban magukat, hiszen

a Real Madrid a nyolcaddöntő első meccsén 2-1-re nyerni tudott Hollandiában, a Santiago Bernabéuban viszont 4-1-re kikapott, és búcsúzott.

Ezúttal is hasonló bravúrra készült Erik ten Hag együttese, amely már az első pillanatokban jelezte, nem a döntetlenért érkezett Torinóba. Bár egy szöglet után a Juve került előnybe, az amszterdamiak szinte azonnal válaszoltak Cristiano Ronaldo fejesgóljára,

a második félidőben mutatott játékuk alapján pedig inkább a Juventusra nézve volt hízelgő az 1-2-es végeredmény.

Az xG mutató is ezt támasztja alá, ez a továbbjutás bizony nem a szerencsén múlt:

– nyilatkozta a lefújás után az Ajax 19 (!) éves csapatkapitánya, a győztes és továbbjutást érő gólt fejelő Matthijs de Ligt, majd így folytatta.

Matthijs De Ligt 19 évesen vezette elődöntőbe az Ajaxot – még nem is élt, amikor az amszterdamiaknak ez legutóbb sikerült Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, de összességében nagszerűen futballoztunk, a második gólunk után is nekünk voltak helyzeteink, így nem férhet kétség, hogy jogosan jutottunk tovább.

Azok után, hogy búcsúztattuk a Real Madridot és a Juventust, senki nem írhat le minket.

Nagyon nehéz meccsek várnak még ránk, de ezek is azok voltak, így nincs mitől tartanunk.

A hátvéd ráhibázott, legutóbb ugyanis a '96/97-es szezonban jutott elődöntőbe az amszterdami együttes, 22 évvel ezelőtt.

Nem szeretnék a távoli jövővel foglalkozni, tisztában vagyok vele, hogy Frenkie de Jong nyártól a Barcelona játékosa lesz, és Matthijs de Ligtet, vagy éppen David Nerest is nagyon nehéz lesz megtartanunk, de most együtt szeretnénk történelmet írni, semmi más nem számít” – értékelt örömittasan az Ajax edzője, Erik ten Hag némi kitekintővel.

A sikerben a holland szakembernek is hatalmas érdemei vannak,

az a csapat, amelyik Európa és a világ egyik legjobb középpályáján és védelmén ilyen labdajáratással tud átrobogni, megérdemli a tiszteletet.

Bár az Ajax egyenlítő találata után videóztak, nem volt-e lesen a gólszerző, Donny van de Beek biztos volt abban, hogy megadják a találatot. „Tudtam, hogy nem nem voltam lesen, láttam, hogy az egyik védőjük beragadt a túloldalon.

Szavazzon!

Meddig juthat az Ajax az idei Bajnokok Ligájában?

Bár Massimiliano Allegri sem esett abba a hibába, hogy lenézte volna az amszterdamiakat, mégis keserű szájízzel kellett nyilatkoznia a találkozót követően. „Az első félidőben elégedett voltam a látottakkal, jól futballoztunk, a vendégeknek némi szerencse is kellett az egyenlítéshez, hiszen egy rossz lövés után került a gólszerzőhöz a labda.

Az olasz szakember a jövőjét firtató kérdésekre is válaszolt. „Éppen a héten egyeztettem az elnökkel, azt ígértem neki, hogy bármi történik a szezon végén, maradok a csapatnál.

Újra le kell azonban ülnünk, és át kell gondolnunk a klub jövőjét.”

Egyelőre nem lesz meg Cristiano Ronaldo hatodik Bajnokok Ligája-trófeája, talán éppen ez tudatosult a portugálban a lefújás után Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Bár a lefújás után minden torinói játékos csalódott volt,

a legszomorúbbnak Cristiano Ronaldo tűnt, aki egy esetleges hatodik BL-győzelemmel felülhetett volna az európai klubfutball trónjára, Francisco Gento mellé.

Gento 1953-ben lett a Real Madrid játékosa, rekordot jelentő nyolc európai kupadöntőben szerepelt és egyedüliként, hat alkalommal nyerte meg a BL elődjének számító BEK-et. A Reallal nyert még 12 bajnoki címet is a legendás szélső.

A portugálnak a kieséssel így maradt az öt Bajnokok Ligája-trófea, akárcsak a Real Madrid hőskorában, az '50-es években ugyanennyiszer diadalmaskodó Di Stefano-féle csapat több tagjának, valamint a Paolo Maldini-Alessandro Costacurta olasz duónak.

Az Ajax 3-2-es összesítéssel búcsúztatta a Juventust, az elődöntőben a Manchester City-Tottenham párharc továbbjutója lesz az ellenfele. Szerdán este a Porto-Liverpool és a Manchester City-Tottenham párharcok visszavágóival folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei.