Bede Ferenc szerint jogos a Tottenham továbbjutása

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE QUARTER-FINAL
A giant screen shows the words VAR as Turkish referee Cuneyt Cakir checks the VAR system before confiming Tottenham Hotspur's Spanish striker Fernando Llorente's goal during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, north west England on April 17, 2019. (Photo by Anthony Devlin / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a Liverpool könnyed, 4-1-es győzelmet aratott a Porto elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó mérkőzésén, míg a Manchester City történelmi meccsen 4-3-ra legyőzte a Tottenhamet, de hazai pályán kapott három gólja miatt 4-4-es összesítéssel kiesett. Manchesterben az első félidőben potyogtak a gólok, a másodikban azonban a videobíró átvette a főszerepet, és eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc szerint szabályos volt Fernando Llorente találata, míg Raheem Sterling utolsó pillanatban elvett gólja is egyértelmű lesről született.
Bede Ferenc szerint Cüneyt Cakir remek döntéseket hozott Manchesterben Forrás: Origo

A Liverpool továbbjutása egy percig sem forgott veszélyben a Porto ellen, azonban így is akadt a mérkőzésen egy vitatott jelenet Sadio Mané találatánál.

„A mérkőzés 26. percében a Mohamed Szalah a hazai büntetőterületen belül keresztberúgta a labdát, melyre csapattársa, Sadio Mané jól reagált, és a leshatárról kilépve a kapuba rúgta a labdát. A játékvezető-asszisztens a gól elérése után rögtön jelezte a lesállást.

A VAR-rendszer ellenőrizte a döntés helyességét, majd az élőben is lesnek tűnő szituációt végül szabályos gólnak értékelte, és egy

– mondta Bede Ferenc, aki egy kicsit furcsának találta, hogy berajzolt leshatárnál Szalah labdaelrúgásának pillanata takarva volt, ahol viszont tisztán látható volt, ott nem állították meg a képet.

A Manchester City-Tottenham mérkőzés első igazán vitatott jelente a 72. percben volt, amikor Fernando Llorente továbbjutást érő gólt szerzett a londoni csapatnak.

„A mérkőzés 72. percében szögletrúgás után Llorente a hazai kapu előterénél felugorva a hálóba továbbította a labdát. A török játékvezető, Cüneyt Cakir gólt ítélt, de a VAR szerint szabálytalanság történt a gól megszerzése közben.

A visszajátszáson látszott, hogy a felugró Tottenham-játékos természetes, testéhez szorított karjának könyökét is érinti a labda, mely a csípőjének vágódva jut a hazai kapuba.

– folytatta az Origo szakértője.

A drámának itt még nem volt vége, mert a 93. percben úgy tűnt, a City megszerzi a továbbjutást, de Raheem Sterling gólját a videobíró jelzésére les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

„A 93. percben a Tottenam játékosa, Christian Eriksen rosszul passzolta társához a labdát, melybe a hazai játékos, Bernardo Silva bele tudott rúgni, így a labda Sergio Agüeróhoz pattant, aki ezután Sterlinghez passzolt, az angol játékos pedig kilenc méterről gólt szerzett.

– mondta Bede Ferenc, aki jelesre értékelte Cakir döntéseit, azonban a két csapat mezválasztását roppant furcsának találta. – A Bajnokok Ligája a futball legprofesszionálisabb versenyrendszere, ahol nagyon fontos a tv-nézők maximális kiszolgálása.

A televízión keresztül a világoskék és a zöld színek eléggé összemosódtak a totál kamera képeknél, ami összességében a mérkőzés élvezeti szintjét csökkentette. Általában az UEFA szakemberei nagyobb figyelemmel járnak el a mezek vonatkozásában.”