Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott fejre állította az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportját azzal, hogy vasárnap este a Groupama Arénában 2-1-re nyert a 2018-as világbajnokság ezüstérmese, Horvátország ellen. Mivel Wales 1-0-ra legyőzte Szlovákiát, most négy csapatnak is 3-3 pontja van ebben a csoportban. Viszont mi már játszottunk egy meccset a legerősebb ellenféllel, Wales és Szlovákia még nem. Júniusban jöhet a folytatás: most már reális esély van a 2020-as Eb-részvételre.

Akik ott voltak a horvátok elleni szenzációs magyar játékot hozó összecsapáson, átélhették,

milyen az, amikor húszezer sikerre éhes hazai szurkoló belehajszolja a mieinket egy győzelembe.

Egyúttal ízelítőt is kaphattak abból, milyen lenne az, ha 2020-ban 67 ezer magyar ember üvöltene Marco Rossi csapatának a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Ami most a legfontosabb, hogy

két fordulót követően a magyar válogatottnak minden esélye megvan arra, hogy a jövő évi kontinensbajnokságon szerepelhessen.

Amikor a sorsolás után kiderült, hogy az első két meccset Szlovákia ellen (idegenben) és Horvátország ellen (itthon) játsszuk, sokan felszisszentek, mert ennél nehezebb kezdés csak akkor lett volna számunkra, ha az első két körben Cardiffba és Zágrábba kellett volna mennünk. A két meccsen megszerzett három pont, az, hogy jelenleg négy együttesnek is 3-3 pontja van az E-csoportban, tényleg bizakodásra ad okot.

A győzelmet ünneplő magyar válogatott Fotó: Mudra László - Origo

Hogy ez a csoport mennyire nehéz, arra bizonyság, hogy a jelenleg négy hárompontos válogatott mindegyike ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon, sőt,

mind a négy tovább is jutott a csoportjából, azaz nyolcaddöntőt játszott.

Ezt fejelte meg még az a tény, hogy a horvátok 2018-ban a világbajnokságon ezüstérmesek lettek. Akik látták az oroszországi tornán, hogy Modricék hogyan zúzták porra a Lionel Messivel felálló argentinokat (3-0), azok jól tudják: bombaerős csapatot vert meg a magyar együttes. Tétmeccsen, hazai pályán, vesztett állásból fordítva.

Szalai Ádám öröme a horvátoknak lőtt gólja után Fotó: Mudra László - Origo

Volt ennek a három napnak egy olyan szereplője, aki mindkét Eb-selejtezőn a figyelem középpontjába került.

Szalai Ádám

A Hoffenheim támadója a Nagyszombatban 2-0-s vereséget hozó szlovákok elleni Eb-selejtező után tett nyilatkozata

megosztotta a szurkolókat és a futballszakma képviselőit.

Szalai szlovákiai mondandója a csapat védekezését, valamint a válogatott játékosok taktikai felkészültségét kritizálta. Akik meghökkentek mondandóján, azért tették ezt, mert az ilyen őszinte beszéd a magyar sportban egyáltalán nem szokás.

Szalai önmagának is magasra tette a lécet, mert azzal mindenki tisztában volt, hogyha Szalai a horvátok ellen nem rukkol elő valamivel,

billogként ragad majd rá az összes mikrofonba mondott szó.

Gulácsi Péter (b) és Szalai Ádám a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szalai Ádám (és a magyar csapat) Horvátország ellen úgy játszott, mint a 2016-os Európa-bajnokságon.

Nagy taktikai fegyelemmel, óriási védekezéssel, bátor támadójátékkal.

Mondhatnánk, hogy a csapatkapitány nyilatkozata feltüzelte a társaságot, ha ez így történt, akkor nem lehetünk eléggé hálásak Szalainak. Feltüzelt egy olyan játékost is, akit már ezerszer elparentáltak, aki a 2016-os Eb óta egyszer sem játszott úgy, ahogy vasárnap az Üllői úton tette.

Dzsudzsák Balázs

Aki élete egyik legjobb mérkőzését játszotta vasárnap este. A megalkuvás nélküli előremenetel, a társak biztatása,

a győztes magyar gól előtt tökéletesen beívelt szöglet, az egyenlítés előtt Szalai mesteri indítása

a középpályás legszebb napjait idézte. Mindez azon a meccsen történt, amelyen Dzsudzsák 100. válogatottságát ünnepelhette, egyszersmind csatlakozott a 100-szoros Bozsik József és a 108-szoros Király Gábor mellé. Nyírlugoson és az egész országban most joggal lehetnek büszkék arra, amit a játékos produkált – ez az az este, amely után Dzsudzsák újra elérzékenyült a kamera előtt, sírt.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (balra) és a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs Fotó: Mudra László - Origo

Marco Rossi szövetségi kapitány ma már teljesen megbízik benne, kettejük kapcsolatát egészen biztosan megacélozta az az időszak (2018 szeptembere és októbere), amikor az olasz kapitány nem hívta be a csapat nélküli Dzsudzsákot a válogatottba. A középpályásnak előbb csapatot kellett találnia (az emirátusokbeli Al-Ittihad lett a klubja), majd fel kellett vennie a kesztyűt, hogy bizonyítsa Rossinak: érdemes őt visszahívni.

A szövetségi kapitány pedig jól tudta: hosszú távon Dzsudzsák nélkül nem tud csapatot építeni, formálni.

Ezzel el is érkeztünk a szakvezető személyéhez.

Marco Rossi

Neki tényleg nem ugródeszka a magyar válogatott irányítása, hanem – ahogyan fogalmaz – a nem túl jelentős edzői karrierjének csúcspontja.

Ez az olasz ember nem zsoldoskapitány

(mint amilyen Georges Leekens volt), nem egy, a szeme előtt dollárjeleket pörgető idegen (mint amilyen Lothar Matthaus volt), hanem egy ösztönember, aki imádja Magyarországot. Ő ült a kispadon a nagyszombati 0-2-nél is, ő volt az, aki Szlovákia ellen öt védővel állt fel, de ő volt az, aki a horvátok elleni tényleg katartikus estét hozó meccsre szakmailag felkészítette a társaságot.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A nagyszombati meccshez képest öt helyen változtatott, ezzel egyszersmind azt is bizonyítva, hogy egy más taktikával felálló magyar válogatott más játékra is képes lehet Budapesten. A kapitánynak – hogy az ismert film címének kissé kifordított változatával jöjjünk elő –

bele kellett menekülnie a győzelembe.

Mindenki tudta, hogy egy újabb vereség után az Eb-szereplés lehetősége nagyon messzire kerül. Ezzel a győzelemmel azt is elértük, hogy egy centivel sem kerültünk tőle távolabb, mint amikor kisorsolták az E-csoport csapatait. Sőt, a horvátok elleni győzelem miatt közelebb.

A jövő

Nézzünk most akkor előre. Júniusban a következőképpen alakul ennek a csoportnak a programja.

Június 8. AZERBAJDZSÁN – MAGYARORSZÁG és Horvátország – Wales
Június 11. MAGYARORSZÁG – WALES és Azerbajdzsán – Szlovákia

A kiindulópont az, hogy

Bakiban (Bakuban) a magyar válogatott nem hagyhat ott pontokat.

A győzelmi kényszer nagy terheket rak minden csapatra, de az az együttes, amely ott akar lenni a 2020-as Európa-bajnokságon, nem veszíthet pontot a csoportba az ötödik kalapból érkező együttes ellen. Miközben tehát mi majd az azeriekkel küzdünk, Zágrábban zajlik a horvát-walesi rangadó, azaz összecsap egymással a csoport első és második kalapos csapata. Ha Magyarország a júniusi két meccséből 6 pontot ér el, akkor

a nyári szünet előtt az E-csoport élén tud majd állni.

Mondanunk sem kell, hogy lélektanilag mindez mekkora dolog lenne 2018 ősze előtt, mert akkor három hónap alatt zavarják le a maradék hat mérkőzést.

A magyar B-közép a meccs után újra elénekelte a Himnuszt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A horvátok elleni szenzációs siker mindenesetre megteremtette a bizakodás alapját abban a sportágban, amelyet még mindig a legtöbben néznek Magyarországon, amelynek történései a legtöbb embert mozgatják meg idehaza. Most tényleg lehet felhőtlenül örülni, most meg lehet ünnepelni a 2018-as világbajnokság második legjobb csapatának legyőzését.