Vágólapra másolva!
Vasárnap este hat órától a magyar labdarúgó-válogatott a horvát együttest fogadja a Groupama Arénában az Eb-selejtező sorozat E-csoportjának második fordulójában. A magyar csapat élet-halál küzdelmet vív, ugyanis a vb-ezüstérmes elleni esetleges vereséggel a Marco Rossi vezette magyar válogatott óriási hátrányba kerülne a csoportriválisokkal szemben. Dzsudzsák Balázséknak le kellene győzniük a horvátokat, de ehhez olyan bravúrra lesz szükség, amilyenre legutóbb 79 évvel ezelőtt volt példa.

A papírforma döntetlent ígér?

A magyar és a horvát fociválogatott története során eddig tíz alkalommal találkozott egymással. A két csapat első mérkőzéséig egészen 1940-ig kell visszamennünk, ekkor a Horvát Bánság ellen Dudás János 86. percben szerzett góljával nyert Ginzery Dénes csapata az Üllői úti Sporttelepen. Sajnos, ez a siker volt az első és az utolsó magyar győzelem eddig, mellette hat döntetlen és három vereség született.

Szavazzon!

Mit vár a Horvátország elleni Eb-selejtezőtől?

1940 decemberében újra megmérkőzött egymással a két válogatott, akkor már Zágrábban, a mérkőzés pedig 1-1-es döntetlennel zárult 8500 néző előtt: „A válogatott portya kitűnően sikerült. Végre tud a válogatott csapatunk rendszeresen védekezni és gyors is volt. Lám, mindent meg lehet tanulni, csak akarni kell!" – összegezte a meccset a Nemzeti Sport.

Huszti Szabolcs a 2004-es vb-selejtező elején lekönyökölte Darijo Srnát Forrás: AFP/Stringer

Érdekesség, hogy a két válogatott között eddig lejátszott tíz meccsből nyolc volt barátságos, és mindössze két tétmérkőzést jegyezhettünk fel. A 2006-os világbajnoki selejtezőben előbb 2004 szeptemberében 3-0-s vereséget szenvedett a magyar válogatott (gólszerzők: Dado Prso, Ivan Klasnic és Gyepes Gábor öngól). A Lothar Matthäus vezette csapatnak akkor esélye sem volt a pontszerzésre, ugyanis az angol Mike Riley játékvezető már a 10. percben kiállította Huszti Szabolcsot.

Egy év múlva, 2005 októberében hazai pályán gólnélküli döntetlenre végzett a Király Gábor – Vanczák Vilmos, Gyepes Gábor, Stark Péter, Korsós György – Bodnár László, Böőr Zoltán, Bárányos Zsolt (Buzsáky Ákos 75.), Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs – Kovács Zoltán összeállítású csapat. A horvátoknál már akkor is olyan sztárok játszottak, mint például Robert Kovac, Igor Tudor vagy éppen Ivan Klasnic.

Ami a hazai mérleget illeti, hét meccsből egy győzelem és egy vereség mellett ötször játszottunk döntetlent, innen nézve pedig igencsak kiegyenlített a mérleg.

A két csapat legutóbb 2016. március 26-án játszott egymással az Eb-felkészülés időszakában, több mint 20 ezer néző előtt a Groupama Arénában. Az összecsapáson a horvátok szereztek vezetést az első félidő derekán Mandzukic révén, de Dzsudzsák Balázs a 79. percben egyenlíteni tudott.

Az akkor kezdőcsapatból egyébként Dibusz Dénes, Lang Ádám, Korhut Mihály, Nagy Ádám, Németh Krisztián, Kleinheisler László és Dzsudzsák Balázs ma is a keret tagja. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy az említettek közül ki vagy kik fognak pályára lépni vasárnap, amikor 11. alkalommal találkozik a magyar és a horvát válogatott, de bármilyen kezdőcsapatot is állít fel Marco Rossi, a remény mindenképpen megmarad, hogy 79 év után újra győzelemnek örülhetünk.

Dzsudzsák Balázs legutóbb szépségdíjas szabadrúgásgólt lőtt a horvátoknak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Dalic klasszisokra építheti a taktikáját

A világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott kerete közel 400 millió eurót ér – a magyar 55 milliót –, a keret legértékesebb tagja 50 millió euróval a Barcelona klasszisa, Ivan Rakitic. Érdekesség, hogy az aranylabdás Luka Modric (25 millió) csak a hetedik a keretben, a katalán sztárcsapat középpályásán kívül Marcelo Brozovic, Ivan Perisic (mindkettő az Inter focistája), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Mateo Kovacic (Chelsea) és Ante Rebic (Eintracht Frankfurt) is megelőzi.

Szavazzon!

Bekerül-e a horvátok elleni kezdőcsapatba Szoboszlai Dominik?

Ennek ellenére ne legyenek kétségeink, hogy a Real Madrid 33 éves világklasszisa az Eb-selejtezőkön is meghatározó tagja lesz a horvát válogatottnak, ahogy eddig is.

A Nemzetek Ligájában ugyanis Modric mellett csak a védő, Domagoj Vida kapott négy mérkőzésen szerepet, és játszott 360 percet.

Mögöttük Ivan Perisicet és Tin Jedvajt érdemes kiemelni, ők is négy találkozón játszottak. A 2018-as oroszországi világbajnokságon egyébként hasonló volt a helyzet, akkor is Modric töltötte a legtöbb időt a pályán Dejan Lovren, Ivan Rakitic és Ivan Perisic társaságában. Tisztán látszik, hogy kik alkotják azt a magot, amellyel elképzeli a csapatát Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya.

Dzsudzsák Balázs és Domagoj Vida párharc a 2016-os mérkőzésen Fotó: Marton Szilvia - Origo

Dalic két játékrendszer közül szokott választani, vagy éppen meccs közben is változtatni. Legtöbbször 4-3-3-as felállásban küldi pályára a horvátokat a kapitány, a vb-n és a Nemzetek Ligájában is ebben a formációban láthattuk a világbajnoki ezüstérmeseket a legtöbbet. Ebben az esetben Kramaric lehet az ék, mellette pedig Perisic és Rebic a két támadó. Ha ezt a formációt játsszák a horvátok, akkor a két szélső védőnek sokkal több feladata lesz a támadásban is.

A másik kedvelt felállás a 4-2-3-1-es, amelyben két szűrő kap szerepet – rendszerint Rakitic és Brozovic –, Modric a tipikus tízes szerepkörben játszik, míg a két szélsőnek védekező és támadó feladatai egyaránt vannak. Dalic inkább a nehezebb ellenfelek ellen választotta ezt a formációt, amikor nem egyértelműen a horvátok voltak az esélyesek. Ebből kiindulva a magyar válogatott ellen valószínűleg az előbbi felállást láthatjuk majd, így fontos lesz, hogy Marco Rossi stabilizálni tudja a csapat védekezését.

Persze erre fölösleges is hivatkozunk, hiszen jó néhány játékosunk klubjában a bajnokság mellett a nemzetközi kupákban is érdekelt, és háromnaponta meccset játszik, és a magyarok is csütörtökön játszottak Szlovákiával" – mondta Zlatko Dalic, a vb-ezüstérmes horvát együttes szövetségi kapitánya.

Zlatko Dalic komolyan veszi a mieink elleni összecsapást Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik

A horvát válogatott edzője hangsúlyozta, agresszív és motivált ellenfélre számít, ezért maximálisan felkészültek a magyarok játékából, de szeretnék a saját futballjukat játszani az összecsapáson.

Dalic megjegyezte, várhatóan három, a vb-ezüstérmes csapatban fontos szerepet betöltő, kisebb sérüléséből felépült játékosára, Marcelo Brozovicra, Ante Rebicre és Dejan Lovrenre is a kezdőcsapatban számíthat. A magyarokról szólva azt mondta, Marco Rossi együttese egyáltalán nem volt rossz a Szlovákia otthonában elszenvedett kétgólos vereség alkalmával. A vendéglátók erősségei véleménye szerint a Bundesligában edződő játékosok, azaz Szalai Ádám, vagy éppen Willi Orbán.

Ivan Rakitic Barcelonában már hozzászokott a magas labdabirtokláshoz Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ivan Rakitic, az FC Barcelona klasszisa elmondta, alapvetően szeretnék irányítani a mérkőzést, minél többet akarják birtokolni a labdát. Hozzátette, ahhoz, hogy megfelelőn működjön a támadás, jó védekezésre van szükség.

Szalai rombolja vagy feltüzeli a csapatot?

A magyar válogatott Nagyszombatban elszenvedett veresége után a csapatkapitány, Szalai Ádám nyilatkozott az M4 Sportnak, és élésen bírálta a csapat védekezését és csapattársai taktikai felkészültségét.

Sokat beszéltünk arról, melyik az értékesebb csapat. De nem azt kell nézni, melyik az értékesebb csapat. A taktikai felkészültség a két válogatott között maximálisan megmutatkozott, ha megnézzük az első gólt.

Szavazzon!

Kritikája után kihagyja-e a kezdőcsapatból Szalai Ádámot Marco Rossi?

Nem érzem úgy, hogy kevés lenne az idő, persze nem hetekre van időnk, de minden másik válogatottnak is ugyanennyi ideje van. Az számít, ki milyen szinten, ki milyen bajnokságban játszik, milyen taktikai felkészültséggel érkezik a válogatotthoz."

Szalai Ádám kendőzetlen őszinteséggel beszélt a szlovákok elleni vereség után Fotó: Polyák Attila - Origo

Bozsik Péter, a korábbi szövetségi kapitány egyetértett Szalai Ádám kritikájával, míg az egykori válogatott Hajnal Tamás azt mondta, hogy az ilyen megnyilvánulásoknak inkább az öltözőn belül lenne a helye.

Változások a kezdőcsapatban

Csütörtök este a magyar válogatott ötvédős rendszerben, szélső középpályások nélkül játszott Nagyszombatban, így a biztos védekezésen volt a hangsúly. A horvátok ellen azonban muszáj támadnia a magyar válogatottnak, így minden bizonnyal változhat a játékrendszer a Groupama Arénában.

- mondta a szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy szombat délelőtt nem tartott edzést, mert a mentális és fizikális feltöltődés miatt szükségesnek ítélte az extra pihenőt.

Marco Rossi meglepetéssel készül a horvátok elleni meccsre Fotó: Polyák Attila - Origo

Rossi kifejtette, bátor és agresszív játékot vár csapatától a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen, mivel tapasztalata szerint ha az esélytelenebb csapat csak vár és vár a kontralehetőségre, akkor 99 százalékban vereséget szenved.

- vázolta a terveket az olasz szakember, aki hozzátette, 90 percen át fenn kell tartani az intenzitást, ami a szlovákok elleni 2-0-s vereség alkalmával nem sikerült folyamatosan, csak bizonyos periódusokban.

Ha Marco Rossi átvált a négyvédős játékrendszerre, könnyen lehet, hogy a horvátok ellen lehetőséget kaphat a támadósor bal oldalán Dzsudzsák Balázs vagy az APOEL-ben egyre jobb formában futballozó Balogh Norbert, míg a jobb oldalon Varga Roland vagy Nagy Dominik jöhet számításba. A legnagyobb fejtörést a középpálya összeállítása okozhatja az olasz mesternek. Rossi korábban kijelentette, hogy Nagy Ádám helye megkérdőjelezhetetlen a csapatban, mellette minden bizonnyal a komoly munkabírású Kleinheisler László fog fel-alá robotolni. A kérdés csak az, hogy vajon ki lesz a karmester?

Az Instat statisztikai oldal adatai szerint Kovács István volt a magyar csapat leggyengébb játékosa Szlovákiában,

de meg kell jegyezni, hogy a Vidi középpályásával szabálytalankodtak a legtöbbet, amiből az is leszűrhető, hogy bátran vállalkozik. Szóba jöhet még Kalmár Zsolt, akit az őszi szezonban a DAC legjobb játékosának választottak, ráadásul Marco Rossival egy évet dolgozott együtt Dunaszerdahelyen, így keni-vágja a szövetségi kapitány elképzeléseit a fociról.

Marco Rossi kinevezése óta Kalmár Zsolt kulcsember a válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

És persze ott van a Salzburg szupertehetsége, Szoboszlai Dominik, aki Nagyszombatban lendületesen szállt be a szlovákok ellen,

ráadásul a közvélemény már csütörtökön is a kezdőcsapatba követelte a 18 éves középpályást.

Aztán ott van a középcsatár poszt, amely igazi sarokpontja a magyar csapatnak. Szalai Ádám a magyar válogatott legutóbbi négy mérkőzésén négy gólt szerzett, ráadásul Marco Rossi többször is dicsérte a Hoffenheim játékosát, akiben megtalálta csapata kapitányát. Az olasz tréner úgy vélte, taktikailag helytálló volt, amit Szalai mondott, érzelmileg pedig túltöltött volt csapatkapitány nyilatkozata, de ezt érthetőnek nevezte ilyen fájó vereség után, mivel mindannyian frusztrálónak érezték, hogy akár más eredmény is születhetett volna a pályán Nagyszombatban.

– vette át a szót Marco Rossitól az RB Leipzig védője, Willi Orbán.

Willi Orbán nem tulajdonított nagy jelentőséget Szalai Ádám nyilatkozatának Forrás: MLSZ

A lipcsei csapatkapitány nem értette Szalai nyilatkozatának az érzelmi túlfűtöttséget, de a Hoffenheim csatára nagy felelősséget hordoz a vállán, ez átjött a nyilatkozatából, illetve ő mindig is ilyen volt. Hozzáfűzte, át kell vennie a csapatnak az ő győzni akarását.

Vasárnap este a szurkolók metró helyett pótló buszokkal juthatnak el a Groupama arénához. A drukkerektől azt kérik, minél előbb érkezzenek a mérkőzés helyszínére, ahol színes és sportos programokkal szurkolói falu várja őket.

A magyar válogatott vasárnap 18.00-kor fogadja Horvátországot a Groupama Arénában, a mérkőzésről az Origo élőben tudósít.