Vágólapra másolva!
Marco Rossi minden meccsen győzni akar, de a két döntetlent is jó rajtnak tartaná az Eb-selejtezőkben. A kulcsszó a hit és a szervezettség a kapitány szerint.

Csütörtökön megkezdődik a nagy kaland: a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A mieinkkel semmilyen formában nem bánt kesztyűs kézzel a sors, hiszen meglehetősen nehéz csoportba kerültünk, és még a versenynaptár sem a legjobban alakult számunkra, de Marco Rossi ennek ellenére mosolygósan, abszolút bizakodva várta a MOL-csapat kérdéseit.

Marco Rossi, a magyar fociválogatott kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

"Én azt mondom, inkább a meccseken legyen szerencsénk, mint a sorsolásnál"

- kezdte nevetve az olasz szakember. "A szerencséért azonban meg is kell dolgozni, és mi arra készülünk, hogy nagy harcra késztetjük minden ellenfelünket, még azokat is, akiket jóval magasabban jegyeznek a magyar válogatottnál."

"Most már nincs miért siránkozni azon, hogy nehéz a csoport, vagy hogy a meccsek sorrendje sem a legszerencsésebb. Én is jobban szerettem volna hazai pályán kezdeni, de ez a feladat, ezt kell megoldani."

Nehéz a rajt, és sérültjeink is vannak

A mieink Horvátországgal, Szlovákiával, Walesszel és Azerbajdzsánnal kerültek egy csoportba, és egyből látszott, hogy több komoly bravúrra lesz szükség, ha ki akarunk jutni a 2020-as, részben saját rendezésű Európa-bajnokságra. Ráadásul idegenben kezdünk egy közvetlen riválissal (Szlovákia), három nappal később pedig jön az első hazai meccs a vb-döntős horvátokkal.

"Nem egy meccsre kell készülnünk, hanem kettőre, és ez azért okoz némi gondot,

hiszen kevés olyan futballistám van, akik folyamatos meccsterhelésnek vannak kitéve olyan minőségű ellenfelekkel szemben, amilyenek a selejtezőben várnak ránk. Az egész keretre szükségem lesz, hogy tudjam porciózni a játékosok erejét, mert többen is akadnak, akik nem fognak tudni négy nap alatt kétszer 90 percet végigjátszani. Az nem vitás, hogy fizikailag jobb állapotban vannak a játékosaim, mint novemberben, de sokaknál hiányzik az állandó meccsterhelés, és ez bizony okozhat gondot"

"Vannak sérültjeink is, Fiola Attilára és Sallai Rolandra biztosan nem számíthatok, Ugrai Roland pedig még a válogatott novemberi összetartásán szedett össze sérülést. Visszatérhetett viszont Kádár Tamás, aki kulcsfontosságú játékosunk. Szóval vannak gondjaink, de erre nem foghatunk semmit, hiszen ellenfeleinknél is kidőltek kulcsjátékosok."

Sallai Roland (balra) sérülés miatt nem állhat Marco Rossi rendelkezésére Forrás: AFP

"Persze amíg a horvátoknál a bőség zavarával küzdenek, és mondjuk Marko Pjaca helyére több játékosból is választhat a kapitány, addig nálunk és a szlovákoknál kicsit más a helyzet. Csütörtöki ellenfelünknél például a középcsatár nem játszhat, és bár alaposan feltérképeztük a szlovákokat, egyelőre nem tudjuk, kit fognak bevetni centerposzton. Ezenkívül más meglepetést nem nagyon tudnak majd okozni nekünk" - tette hozzá bizakodva Rossi.

A kivételt erősítő szabály

A szövetségi kapitány korábban jelezte, csak olyan játékosoknak szándékozik bizalmat szavazni, akik rendszeresen pályára lépnek a klubcsapatukban, ezért maradt ki az első Nemzetek Ligája-meccsek keretéből például Dzsudzsák Balázs is. Most hasonló a helyzet Nagy Ádámmal, aki abszolút kulcsjátékosa Marco Rossinak, és a kapitány a középpályásnak jutó kevés játékperc ellenére ezúttal is kiküldte a meghívót Bolognába.

"Azt ugyan továbbra sem értem, miért nem játszik Ádám Szinisa Mihajlovic alatt még annyit sem, mint Pippo Inzaghi vezetése alatt, de ezt nem az én feladatom megítélni.

Az én feladatom az, hogy az általam meghozott szabályok szerint állítsam össze a lehető legerősebb magyar válogatottat, és annak, hogy Ádámot a kivételt erősítő szabályként mégis meghívtam, két oka is van."

"Az egyik Ádám pozíciója, a másik pedig a lehetséges helyettesek hiánya. Bármilyen formációban játszunk is, a középpálya közepe kulcsfontosságú, oda kell egy sokat és gyorsan futó, védekezni is jól tudó középpályás, és sajnos kevés olyan játékosom van, akikkel kiválthatnám Ádámot" - magyarázta a kapitány.

Meghívót kapott a válogatott keretbe az a Szoboszlai Dominik is, akit sokan az egyik legnagyobb magyar ígéretnek tartanak. A fiatal támadó középpályás remek játékkal mutatkozott be az Európa-ligában a Napoli ellen, majd a bajnokságban gólt is szerzett, de Rossi nem ezért hívta meg.

Most mindenki Szoboszlai Dominikban bízik - a 18 éves játékos kezdő lehet Nagyszombatban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

"Úgy érzem, eljött az ideje, megérett a válogatottságra" - jelentette ki a kapitány. "A Salzburg modern, szemre is jó futballt játszik,

pontosan azt, amit mi is szeretnénk, és Dominik nagyon jól megtalálta a helyét a csapatban. Hasonlóan jó érzéssel küldtem el egyébként a meghívót Balogh Norbertnek is, aki mostanában szintén jó formában játszik. Sokat várok mindkét játékostól."
Nem a formáció a lényeg.

Marco Rossi a Nemzetek Ligájában többször is próbálkozott a háromvédős rendszerrel (a klubcsapatainál kivétel nélkül ezt a formációt alkalmazta), de szerinte nem a taktikai felállás a legfontosabb.

"Bár a játékosok közül nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy képesek leszünk jól játszani a háromvédős rendszerben, szép lassan bebizonyítottuk mindenkinek, hogy tudjuk ezt is. Ez elsősorban azért volt fontos, hogy ne legyünk könnyen kiismerhetőek, azaz képesek legyünk többféle felállásban is játszani, sőt akár meccs közben formációt váltani."

"Úgy gondolom, a szlovákiai nyitómeccs nem azon fog múlni, hogy milyen taktikai hadrendben vágunk neki, hanem azon, hogy képesek leszünk-e pozitívan, a megfelelő szellemben játszani. Nemcsak simán hinnünk kell magunkban, hanem tudnunk kell, hogy okunk is van bízni magunkban, hiszen az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött a csapatunk. Fejben készen kell állnunk, fel kell tudnunk dolgozni a szurkolók,

Marco Rossi bizakodó a szlovákok elleni meccs előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

„A nyomás márpedig nagy lesz, efelől senkinek ne legyen kétsége" - szögezte le Rossi. "És ha már a játékpercek szóba kerültek, itt kell megjegyeznem, hogy nem csak fizikailag számít sokat, hogy a játékosok hol, és mennyit játszanak. Aki egy topligában edződik, az minden héten 30-40 ezer ember előtt, nagy nyomás alatt futballozik. Ez a szlovák kezdőcsapat szinte minden tagjára igaz,

"A válogatottban, amikor a játékosok a nemzetüket képviselik, mindig óriási a nyomás. Azokon látszik ez különösen, akik a klubjukban nem szerepelnek sokat, vagy kevés nemzetközi meccset játszanak. Ott volt például Baráth Botond, aki Tallinnban az első félidőben még meglehetősen megilletődötten futballozott, pedig hát nem a San Siróban léptünk pályára, és nem is a világbajnok volt az ellenfél, hanem Észtország."

Milyen ellenfelekkel találkozunk?

Marco Rossi és stábja alaposan feltérképezték az ellenfeleket. A szlovákokról és a horvátokról is tudjuk, mit fognak csinálni, ám ez még a kapitány szerint önmagában nem sokat jelent.

"Hasonló játékstílusban futballozik a horvát és a szlovák válogatott is, bár nyilván játékerőben egészen más szintet képviselnek. Bár a horvátoknak jobb futballistáik vannak, Nagyszombaton is egy roppant erős csapattal fogunk találkozni, amely agresszíven játszik, komoly nyomás alatt tartja az ellenfeleit, és azt a fajta offenzív ultrapresszinget erőlteti, amihez meg is vannak a játékosai."

Marek Hamsík, a szlovák válogatott egyik sztárja Forrás: AFP/Joe Klamar

"Szlovákiának kiváló a középpályás sora is, de nem ott a legerősebbek, hanem a védelemben, ahol ott van az a Milan Skriniar, akit a Serie A legjobb védői között tartanak számon.

Az Inter 70 millió euró körüli ajánlatokat is visszadob érte, és ez sokat elmond a védő kvalitásairól.

A pálya közepén olyan kipróbált, nagy klubokban megfordult játékosaik vannak, mint Hamsik, Kucka vagy éppen Lobotka, emellett remek szélsőkkel rendelkeznek. A középcsatár posztja, ahogy említettem, még kérdéses, de ott is több remek futballistából választhatnak. Nem lesz könnyű dolgunk, az biztos" - tette hozzá Rossi.

"El kell fogadnunk, hogy a szlovákok komoly nyomást gyakorolnak majd ránk, ugyanakkor készen kell állnunk rá, hogy ha lehetőségünk nyílik rá, nekünk is presszingelnünk kell őket. Ez csak akkor lehetséges, ha fejben és fizikailag is készen állunk a kihívásra, de úgy gondolom, ezzel nem lesz gond. Mindenki tudja, hogy mekkora a tét."

Két döntetlent elfogadna a kapitány

Rossi elmondta, ő mindig győzni akar, függetlenül attól, hogy a realitások mit diktálnak, és nincs ez másképp a roppant nehéznek ígérkező első két Eb-selejtezőn sem.

"Ha őszinte akarok lenni, két döntetlennel elégedett lennék az első két mérkőzésen.

De közben tudom azt is, hogy döntetlenre nem lehet játszani. Ha úgy mész ki a pályára, hogy nem győzni akarsz, akkor ki fogsz kapni, ez evidens."

Budapest, 2018. szeptember 11. Marco Rossi, a magyar csapat szövetségi kapitánya (j) a labdarúgó Nemzetek Ligájában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Azt akarom látni, hogy a játékosaim a pályán vannak. Hogy jelenlétük van, és meg akarják mutatni az ellenfélnek, hogy

mindent bele kell adnia, ha le akarja győzni őket. Akarom látni a tüzet a szemükben, amikor kifutnak a pályára, és legfőképpen azt, hogy bíznak magukban.

Gondoljunk csak bele, micsoda önbizalom-, illetve hitinjekciót jelentene számunkra, ha sikerrel tudnánk venni az első akadályokat. Tudják ezt jól a játékosok is, és őszintén szólva nincs is nehéz dolgom a motiválásukkal. Aki egy ilyen meccsre nem tudja felpörgetni magát, az jobban teszi, ha szakmát vált" - tette hozzá széles mosollyal Rossi.

A magyar válogatott március 21-én, csütörtökön este 20:45-kor Nagyszombaton lép pályára Szlovákia ellen, majd 24-én, vasárnap délután 18 órától Horvátországot fogadja a Groupama Arénában. Mindkét mérkőzést az M4Sport közvetíti.