A mentális erő a futballnál is fontosabb lesz Szlovákia ellen

fbl Horizontal
Hungary's forward Roland Sallai (L) celebrates scoring with his teammate, forward Laszlo Kleinheisler (R), during the Nations League football match between Hungary and Greece on September 11, 2018, in Budapest, Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Mint minden kvalifikációs sorozat megkezdése előtt, most is óriási a várakozás, de nemcsak azért, mert csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatott számára is megkezdődnek a 2020-as Európa-bajnokság selejtezői. Hanem azért is, mert a jövő évi páneurópai esemény négy mérkőzését is Budapesten rendezik. Márpedig egy esetleges Szlovákia-Albánia meccs kevésbé hozná lázba Magyarországot, mint az, ha az új Puskás-stadionban Marco Rossi csapata lépne pályára – két csoportmeccsen egészen biztosan.

Enyhe túlzással azt is írhatnánk: már az első két mérkőzésen minden eldől. A sorsolás úgy rendelkezett, hogy a magyarok csütörtökön Nagyszombatban a szlovák válogatott ellen kezdenek, majd vasárnap a vb-ezüstérmes horvátokat fogadják. Ennél nehezebb kezdést csak akkor lehetett volna elképzelni, ha Zágrábba és Cardiffba szólít bennünket a sors.

A vb-döntő után ezüstérmet vehetett át Luka Modric. A horvátok kiemelkednek a selejtezőcsoportból Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A papírforma alapján a horvát válogatott kiemelkedik ebből a csoportból (amelynek tagja még a walesi és az azeri válogatott), szóval az egyik továbbjutó helyet (a kettőből) szinte biztosan elviszik ők. Egyszerűen fogalmazva:

a másik továbbjutást jelentő helyért küzd egymással Wales (Gareth Bale csapata), Szlovákia és Magyarország.

Éppen ezért válik különösen fontossá az első meccs, amely az egész további szereplésünkre befolyással lehet.

Szavazzon!

Továbbjut-e a magyar válogatott az Eb-selejtezőcsoportból?

Túlságosan egyszerű lenne azt írni – meg óriási közhely is -, hogy a magyar válogatott nincs könnyű helyzetben. A szövetségi kapitány, Marco Rossi sem, hiszen a keret tengerentúl focizó játékosai (Baráth Botond és Németh Krisztián) hétfő délután még úton voltak Denverből Telkibe. Most azonban nem ők kerültek a szurkolók és a futballszakma érdeklődésének gyújtópontjába, hanem egy fiatal, 18 éves futballista,

Szoboszlai Dominik

Akit egy hét alatt az is megismert, aki nem követte eddig a Salzburgban focizó srác mindennapjait. Ehhez az kellett, hogy a Napoli elleni Európa-liga meccsen kezdő legyen és gólpasszt adjon (a Salzburg ott kiesett), majd vasárnap az osztrák ligában az Innsbruck ellen kezdő legyen és gólt szerezzen.

Ennyi pontosan elég volt ahhoz, hogy ezrek és ezrek lássák benne a megváltást, a fiú, aki majd megnyeri nekünk a szlovákok elleni meccset.

Most mindenki Szoboszlai Dominikban bízik - a 18 éves játékos kezdő lehet Nagyszombatban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Ez is lehetséges, de Szoboszlai személye most nagy fejtörést okoz Marco Rossinak. Ha ugyanis beteszi a kezdőbe és a csapat nem ér el vele jó eredményt, az törés lehet az ifjúnak (és a kapitánynak is). Ha nem teszi be és úgy nem érünk el sikert, akkor Rossi kerül nehéz helyzetbe. A kérdés tehát az, hogy mennyire kockázatos Szoboszlait berakni a magyar válogatott kezdőcsapatába úgy, hogy korábban egyszer sem volt válogatott.

Szavazzon!

Ön szerint beteszi-e a kezdőcsapatba Marco Rossi Szoboszlai Dominiket?

Semennyire. De nem azért, amire most sokan hivatkoznak, hogy bezzeg Albert már ennyi idősen az NSZK legjobbjaiból csinált grillcsirkét (forgatta őket a Népstadionban 1959-ben), vagy azért, mert Détári Lajos 18 évesen már a zsenik képességeivel mutogatta magát.

Szoboszlai nem Albert, nem Détári

(de nem is Pelé), hanem egy vagány, bátor fiatal játékos, aki – kivételesen – nagyon jó helyen, Salzburgban nevelkedik. Nem akar Koman Vladimir vagy Filkor Attila sorsára jutni, 18 évesen nem vágyik az Interbe vagy a Milánba, sőt, amikor a zuhanyhíradó csapjából ömleni kezdett a Juventus, akkor is meglepően visszafogott maradt. Tudja, hol van a helye. Szerdán derült ki, hogy 2022-ig meghosszabbították a szerződését Salzburgban. Tudja, hogy az utánpótlás-válogatottban képes volt több meccset (igen kiélezett helyzetben) eldönteni.

És ha szerepet kap, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a meccs előtti ebéden nem becsinált levest kanalaz majd.

Ő azonban csak egy a tizenegy játékos közül. Most az a furcsa helyzet, hogy a másik nyolcnak (a Lipcséből érkező Gulácsit és Orbánt vegyük ki a sorból) kellene felnőni az ifjú Szoboszlai mellé. Ha ez sikerül, akkor a meccs előtt esélyesebb szlovákok (kiknek a legjobbja, Marek Hamsik bármelyik magyar játékosnál többet ér) kellemetlen percekre számíthatnak Nagyszombatban.

Marek Hamsik, a szlovákok legnagyobb és legjobb játékosa. Elsősorban őt kellene megállítani Forrás: AFP/Philippe Huguen

Mondanunk sem kell, hogy a futballtudás és a szerencse mellett a mentális felkészítés is a legfontosabbak közé tartozik a csütörtöki összecsapás előtt.

Egy szlovák-magyar olyan, mint egy román-magyar,

a szurkolók hetek óta erre a meccsre készülnek, bár a két nemzet kilencvenes évekbeli ellenséges viszonya teljes mértékben a múlté már. Anélkül, hogy bármilyen egyéb, a sporttól távol álló gondolatot citálnánk, ki kell jelenteni, hogy a félelmetes hangulatban óriási szükség lesz a tökéletes mentális és fizikai állapotra.

Szavazzon!

Tényleg fontosabb lesz a szlovákok ellen a mentális erő a taktikánál?

A szlovákokkal húsz éve nem játszottunk tétmeccset (anno Győrben 0-1, Pozsonyban meg 0-0 volt az eredmény), de olyan bukaresti mérkőzésre nagyon jól emlékezhetünk, amikor a 2. percben azért vezettek a románok, mert a pokoli hangulatban Guzmics Richárd gólpasszal kínálta meg az egyik románt.

Mindez azért történhetett meg, mert az a csapat nem volt felkészítve arra, hogy mi vár rá.

A szlovákok elleni játékra gyakorlatilag a sorsolás pillanata óta készülünk, nem fordulhat tehát elő az, ami sok más meccs elején a mieinkkel megesett.

Marco Rossinak egy hete sem volt arra, hogy együtt készüljön fel a magyar csapattal Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokszor bebizonyosodott már, hogy a magyar válogatott akkor tud igazán jó teljesítményt nyújtani, ha sok időt tud készülni. A világ és Európa futballmenetrendje nem teszi lehetővé azt sem, hogy a teljes keret egy hetet együtt legyen –

a 2016-os Eb előtt Bernd Storck 35 napot készülhetett,

de az kegyelmi állapot volt, amely Franciaországban meg is hozta a nem várt nagy sikert és a 16 közé jutást. A mostani tényleg nyúlfarknyi időben a szövetségi kapitánynak az volt a feladata, hogy az általa kitalált szisztémát valahogy megtanítsa a csapatnak. A magyar válogatott a 2018-as Nemzetek Ligája-sorozatot két hazai győzelemmel zárta – azok után, hogy az észtek ellen Tallinnban otthagyott két pontot, és azok után, hogy Tamperében és Athénban is vereséget szenvedett. Az utolsó két hazai mérkőzés (amely óta nem játszott egyetlen felkészülési meccset sem a csapat) viszont pontosan

azt a mentális erőt mutatta meg, amelyről az előzőekben írtunk már.

A válogatottba visszatérő és most is meccshiánnyal küzdő Dzsudzsák Balázs a tüdejét is kiköpve focizott az észtek és a finnek ellen, Willi Orban vezetésével sikerült a védelmet is összerántani. A Lipcsében focizó középső védő jelenléte olyan erőt kölcsönözhet, amely képes lehet megállítani a szinte minden poszton jobb szlovákokat. Így tehát a 0-0 szinte adja magát, de ez lehet az a mérkőzés, ahol egyetlen magyar gól óriási sikert hozhat.

Szalai Ádám (9) és Willi Orban (balra) - kulcsemberek lehetnek Nagyszombatban Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

Úgy, mint a Dárdai-korszakban a finnek elleni Eb-selejtező Helsinkiben. Akkor Stieber Zoltán a 82. percben bevágta, az a meccs is kellett ahhoz, hogy a csoportból továbblépve előbb a pótselejtezőn jussunk túl, majd kint legyünk az Európa-bajnokságon. Ha Szlovákiában is összejön az egygólos magyar győzelem, az olyan lendületbe hozhatja a válogatottat, amely egészen a Puskás-stadionig repítheti Marco Rossi csapatát.