Társoldalunk:

Szalai Ádám nem sok magához hasonló játékost ismer

2019.02.12. 07:57

Szalai Ádámmal, a magyar labdarúgó-válogatott támadójával készített hosszabb anyagot a német Kicker sportmagazin nyomtatott kiadása.

A Hoffenheim támadója nem titkolta, nem volt mindig könnyű helyzetben a karrierje során, de elég volt egyetlen jó mérkőzés, hogy minden megváltozzon. A 2016-os Európa-bajnokságot megelőzően egy fél szezonon át nem talált a kapuba a Hannover színeiben, a csapat pedig kiesett a Bundesligából. Aztán viszont minden megváltozott: "Aztán kiutazol egy Európa-bajnokságra, ahol az országod már ötven éve nem szerepelt. Elsősorban fejben dőlt el, hogy az első meccsünket Ausztria ellen megnyertük, és gólt lőttem. Ez tett erősebbé és felnőttebbé az életemben" – emlékezett vissza a 2016-os franciaországi Eb-re a csatár, ahol éppen ő szerezte a mérkőzés, egyben a magyar válogatott első gólját a tornán, a mieink pedig 2-0-ra nyertek végül. 

Tény és való: Szalai Ádám szinte kirobbanthatatlan a BundesligábólForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Szalai most már a harmadik szezonban dolgozik együtt a Hoffenheim hozzá hasonlóan 31 éves edzőjével, Julian Nagelsmannal. A nyáron az RB Leipzig kispadjára leülő szakember kimondottan jó véleménnyel van a magyar támadóról: "Nem volt mindig könnyű helyzetben. Jól végzi a munkáját, fontos szerepe van a csapatban. Mindig képes a kapuba találni, még akkor is, ha nem játszik túl sokat – mondta róla.

A 2016-os Eb-szereplés után egyértelmű, hogy mi lehet egy magyar válogatott focista álma, amikor a hazájában rendezik a torna négy mérkőzését (három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt). "Nagy célom, hogy még egyszer, hazai környezetben is ott legyünk az Eb-n. Nem sok magyar játékost ismerek, aki ennyi ideig játszik egy európai topligában. A támadójátékosoknak ez még nehezebb. A válogatottal is jó évem volt legutóbb, a legjobb három futballista közé is beválasztottak, erre pedig nagyon büszke vagyok" – utalt Szalai az Év Sportolója Gálára. Csütörtökön kiderül, hogy a Gulácsi Péter, Juhász Roland, Szalai Ádám trió tagjai közül ki nyeri a rangos elismerést.

Klubszinten is az európai szereplés a célja, amire az előző két szezon Európa-liga, illetve Bajnokok Ligája főtáblás szereplés után joggal pályázik. De "nem szabad elfelejteni azt sem, hol volt ez a csapat évekkel ezelőtt. A Stuttgart második csapatában még játszottam a Hoffenheim ellen a harmadosztályban. Tíz évvel később pedig már a Bajnokok Ligájában léptem pályára a TSG-ben."

A Kicker rákérdezett a nyáron lejáró szerződésére is, amit Szalai azzal hárított, hogy "Ki mondta, hogy lejár a szerződésem?". A lap szerint lehet egy olyan kitétel a Hoffenheimmel kötött megegyezésében mely szerint egy bizonyos mérkőzésszám elérése után automatikusan továbbél a megállapodás.