Karrierje csúcsán halt meg Emiliano Sala

Emiliano Sala, argentin labdarúgó, FC Nantes, baleset, gyász
Nantes' Argentinian forward Emiliano Sala poses for the team's official picture at "La Joneliere", the club's headquarters in La Chapelle-sur-Erdre, western France, on September 14, 2016. (Photo by JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem vitás, Emiliano Sala karrierje csúcsán volt, amikor az őt szállító kisrepülőgép lezuhant. A Premier League-ben szereplő Cardiff City januárban klubrekordot jelentő összegért szerződtette. A walesi csapat menedzsere, Neil Warnock szerint Sala olyan típusú játékos volt, akiért rajonganak az edzők, de a Premier League-ben már soha nem bizonyíthat. Emiliano Sala 28 éves volt.

Sala megdolgozott a sikerét, 12 gólt szerzett a Nantes-ben 19 bajnokin, ezzel pedig felhívta magára a Cardiff City figyelmét. Az üzlet megköttetett, a két klub 18 millió fontban, klubrekordot jelentő összegben egyezett meg. A sors tragédiája, hogy Sala már nem mutathatta meg magát a futball egyik legnagyobb színpadán. Útban volt Nantes-ból Cardiff felé, amikor az őt szállító repülő, fedélzetén a játékossal és David Ibbotson pilótával január 21-én eltűnt. A roncsot február 3-án találták meg a tenger fenekén, nem messze Guernsey partjaitól. A rendőrség csütörtök éjszaka erősítette meg, hogy a gépből a felszínre hozott holttest az argentin focistáé.

Emiliano Sala (jobbra) a Bordeaux játékosaként Forrás: Presse Sports/Luttiau Nicolas

Sala Argentínában, Santa Fében született, gyerekként a Club Proyecto Crecer játékosa volt, mielőtt 2010-ben, mindössze 20 évesen Franciaországba igazolt. A 187 centiméter magas csatár a Bordeaux játékosa lett, 2012 februárjában debütált a francia csapatban, csereként állt be a Lyon elleni kupameccsen, melyen 3-1-re kikaptak.

Bordeaux-ban végül nem kapott túl sok lehetőséget, összesen 11 meccsen kapott szerepet. Szerepelt kölcsönben az Orleans és a Chamois Niortais csapatában, majd

a Caen-ben 13 bajnokin öt gólt szerzett a Ligue 1-ben, így lecsapott rá a Nantes.

Sala későn érő típus volt, Bordeaux-ban még 23 évesen is amolyan ígéretként tekintettek rá.

"A technikai tudása átlagos volt, ennek ellenére minden más képessége adott volt. Rendes fickó volt, a pályán pedig egy pillanatra sem adta fel. Pontosan tudta, hogy sokat kell fejlődnie, ezért pedig mindent meg is tett" - mondta róla Pascal Gastieu, aki a másodosztályú Niortais-nál volt az edzője. Gastieu azt is megjósolta, hogy sokkal később lesz belőle kész játékos, mint egy átlagos futballistából.

A hozzáállásáról sokat elárul, hogy a Tévez becenevet aggatták rá a kiscsapatnál.

Egymillió eurót adtak érte 2015 nyarán

Összesen három és fél idényen át volt Sala a Nantes játékosa. 101 bajnokin 42 gólt szerzett. Hamar beilleszkedett, egy év után a Wolverhamtpon négymillió eurós ajánlatát dobta vissza a klub elnöke.

Az előző idényben az a Claudio Ranieri volt az edzője, aki a Leicester Cityvel angol bajnoki címet nyert, jelenleg pedig a Fulham menedzsere. Ranieri első győzelmét is Sala szállította, a Troyes elleni 1-0-ra megnyert meccsen. Sala végül 12 gólt szerzett, a Nantes pedig a kilencedik helyen végzett.

Nantes-ban bontakozott ki igazán Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Sala népszerű figura volt az öltözőn belül, szeretett olvasni, gitározni, Ranierivel is jó kapcsolatot ápolt.

„Ranieri hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Egyszerre hozta az olasz stílust és a nyugalmat a csapathoz" – mondta korábbi mesteréről Sala. Sokáig úgy tűnt, Sala a Fulhamhez igazol, de végül a Cardiff ajánlata bizonyult erősebbnek.

„Mindenki láthatja, hogy küzd az összes labdáért, ez pedig arra ösztönzi a többieket is, hogy ők is ugyanígy tegyenek. Sala remek példa bárki előtt" – mondta róla Ranieri korábban.

Annak ellenére, hogy Ranier nyáron távozott Nantes-ból, Sala formája egy kisebb megingástól eltekintve kitartott.

Ameddig a Ligue 1-ben szerepelt, csak Kylian Mbappé, Edinson Cavani, Nicolas Pepe és Neymar lőtt nála több gólt a bajnoki idényben.

Emiliano Sala egyik utolsó meccsén, a Montpellier elleni bajnokin Forrás: AFP/Loic Venance

Tavaly októberben Sala lett az első játékos, aki 2006 és Mamadou Diallo után mesterhármast szerzett a klub színeiben. Utolsó gólját decemberben lőtte, amikor 3-2-re nyertek a Marseille ellen, utoljára pedig a Nimes ellen, csereként lépett pályára január 16-án. Az utolsó meccsen csak azért tartott a csapattal, mert a sok sérült miatt szükség volt rá. Miután Cardiffban mindent elintéztek, január 21-én hétfőn, utoljára elbúcsúzott a csapattársaktól.

Sala a pályán kívül csendes volt, egy idegenbeli meccsre sem utazott el könyv nélkül. Szokásos reggeli látkép volt Nantes-ban, ahogy Sala egy kávézó teraszán ül, a lábánál Nala nevű kutyájával.

Utolsó nantes-i edzője, Vahid Halilhodzic hozta újra formába a csatárt, akinek Gabriel Batistuta volt a példaképe.

„Sala egy érzékeny fiatalember, önbizalomra van szüksége, ez volt az első, amiben segítenem kellett neki, hogy aztán ő segítsen saját magán" – mondta Halilhodzic.

Cardiffban nagyon várták

„Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nagy megtiszteltetés, alig várom, hogy elkezdjük az edzéseket, és találkozhassak az új csapattársaimmal. Különleges érzés, hogy én lettem a klub legdrágább igazolása. Azért vagyok itt, hogy segítsek a csapattársaknak és a klubnak. Alig várom, hogy kezdődjön a munka, mindent meg fogok tenni, ami tőlem telik" – nyilatkozta a Cardiff honlapjának.

„Nagyon tetszik, amit láttam tőle, keményen dolgozik" – mondta róla a klub menedzsere, Neil Warnock. Olyan típusú játékosokra van szükségünk, akik beleillenek a csapatba. Igazi melós játékos, aki addig megy, ameddig van lába. Nem biztos, hogy ő lesz a leglátványosabb csatár a bajnokságban, de az biztos, hogy minden edző ilyen típusú játékosról álmodik" – tette hozzá a kiesés elől menekülő csapat menedzsere.

Egyértelmű, hogy Sala hozzáállása az, ami a futballvilág élvonalába emelte őt. Akik közel álltak hozzá, tudják, hogy emberként teljesen más volt, mint a pályán.

Szomorúan hagyta el Nantes-ot, nem vételtelen, hogy rengetegen könnyes szemmel búcsúztak tőle már akkor, amikor még csak arról volt szó, hogy átrepül a csatorna túloldalára.

- mondta Sala, amikor a Wolverhampton le akarta igazolni.

(BBC, Sky)