Vágólapra másolva!
Szalah góljával a Liverpool 1-0-ra verte a Napolit az Anfield Roadon, így a Crvena zvezda otthonában kiütéses győzelmet arató Paris Saint-Germain mögött továbbjutott a Bajnokok Ligája halálcsoportjából. A meccs után Jürgen Klopp nem győzte dicsérni a csapatát, különösen Alisson kapust, aki a 92. percben ajtó-ablak ziccert védett. A Barcelonában az edzésről folyton elkéső, most már a klub haragját is kivívó 21 éves Dembélé szenzációs szólógólt lőtt. A Tottenhamnek volt rá válasza, és a Camp Nouban elért 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy a nyolcaddöntőben folytathatja, ellenben az Interrel, amelynek „csak” a PSV Eindhovent kellett volna legyőznie, de nem sikerült.

Novemberben a halálcsoportot vezető Napoli edzője, Carlo Ancelotti azt mondta: „Ha innen kiesünk, f.szfejek vagyunk. Jól hallottad, f.szfejek.” Az utolsó fordulóban az olaszoknak már az iksz is elég lett volna a továbbjutáshoz, de a meccs előtt Ancelotti határozottan kijelentette, hogy győzni mennek az Anfield Roadra.

Alisson védésén múlt, hogy nem esett ki a Liverpool Forrás: AFP/Paul Ellis

Alisson kapus juttatta tovább a Liverpoolt

Az első perceket leszámítva a Napoli semmiféle veszélyt nem jelentett a Liverpool kapujára, lövésig is csak ritkán jutott. Az angolok Szalah egyéni villanása után szerezték meg a vezetést a 34. percben, utána viszont

az összes lehetőségüket kihagyták.

Az xG-mutató, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, így pontosabb képet ad a meccsről, szerint is gólokkal kellett volna nyernie a Liverpoolnak.

A hazaiak esetében nem arról volt szó, hogy agyonnyomta volna őket a tét, vagy túlgörcsölték volna a helyzeteket, sokkal inkább tűnt úgy, hogy elszórakozzák azokat, és úgy vannak vele, hogy

majd a következő úgyis bemegy.

A meccs végére az eredménykényszerben játszó nápolyiaknak akkora kockázatot kellett vállalniuk a továbbjutást jelentő egy gólért, hogy legalább hármat-négyet kaphattak volna. Nem volt kijátszott helyzetük, ami volt, azt védelmi hiba előzte meg. Így is egyenlíthettek volna azonban, a 92. percben a csereként beállt Milik ajtó-ablak ziccerben, néhány méterről belerúgta a labdát Alisson kapusba.

„Az a gól Szalahtól. Hát micsoda gól volt az! És aztán Alisson védése a végén. Nincsenek rá szavak, az egy életmentő védés volt – ámult saját csapata teljesítményén Klopp. – De nem az volt az egyetlen. Rengeteg dolga volt ma este. Ha tudom, hogy ennyire beválik, a dupláját is kifizettem volna az eredeti vételárnak (Alissonért 67 millió fontot fizetett a Liverpool a Romának – a szerk.). Hihetetlen meccs volt, még mindig tele vagyok adrenalinnal.

A védekezésünk és a letámadásunk most volt a legjobb egész szezonban. A meccs legnehezebb periódusa a vezető gólunk megszerzése után jött. Kicsit kiengedtünk, a Napoli pedig vérszemet kapott. Intenzív meccs volt, szünetben meg is beszéltük, hogy a taktikán nem változtatunk, de picit visszább húzódunk. A nyolcaddöntő? A hajráig az sem volt biztos, hogy továbbjutunk, hogy gondolhatnék most a jövőre? Nem érdekel. Másodikak lettünk, szóval biztosan erős ellenfelet kapunk.”

Klopp öröme a lefújás után Forrás: AFP/Paul Ellis

„Csalódottak vagyunk, de úgy gondolom, hogy mindent megtettünk a továbbjutás érdekében. Jó lett volna menni még egy kört, de sokan azt se gondolták volna, hogy az utolsó meccsen még lesz esélyünk a továbbjutásra.

Jól kezdtük a meccset, de aztán a Liverpool fokozta a nyomást, mi pedig egyre több hibát követtünk el.

Igaz, hogy kontrákból többször is betalálhattak volna, de nekünk is megvoltak a helyzeteink. Az Európa-liga? Visszük magunkkal a BL-ben megszerzett tudást, messzire juthatunk” – értékelt Ancelotti.

Karma

„Ránk nincs hatással az Anfield hangulata” – Thomas Tuchel még Dortmund-edzőként, amikor a német csapat 3-1-es vezetésről kapott ki 4-3-ra a Liverpooltól az Európa-ligában 2014-ben.

„Nem hiszem, hogy az atmoszféra bármit is befolyásolna” – De Bruyne, a Manchester City középpályása a 3-0-ra elveszített tavaszi BL-negyeddöntő első meccse előtt.

„A Liverpoolnak top 4 sem lesz meg a Premier League-ben” – Neymar a Liverpool-PSG (3-2) csoportmeccs előtt.

„Láttam az Anfield-logót (a játékoskijáró fölött – a szerk.). Ez olyan különleges?” – Mertens a Liverpool-Napoli (1-0) előtt, ami az olaszok kiesését jelentette.

Az Anfield Road amolyan bevehetetlen erődként funkcionál az utóbbi években: a Liverpool 19. európai kupameccsén maradt veretlen hazai pályán, utoljára a Real Madridtól kapott ki még 2014-ben.

Az Anfield Roadon legyőzhetetlen a Liverpool Forrás: AFP/Paul Ellis

Mélyről kapaszkodott vissza a PSG

A csoport másik meccsén a PSG-nek nem volt könnyű dolga, hiszen a Crvena zvezda a Napolival ikszelt, a Liverpoolt pedig megverte hazai pályán korábban. Éppen ezért Thomas Tuchel nem variált, és kottára ugyanazzal a kezdőcsapattal ált ki, amelyik az előző körben 2-1-re legyőzte a Liverpoolt. „Nem a játékrendszer, hanem az attitűd miatt volt ugyanaz a kezdő. Belgrádban nehéz nyerni, de ma nagyszerűen játszottunk.

Ott vagyunk a legjobb 16 között, ezért jár a gratuláció az összes játékosnak és stábtagnak. Nehéz csoport volt, amibe nagyon nehéz volt visszajönni a Liverpoolban elszenvedett vereség után, de a játékosok bebizonyították, hogy ha összefognak, bármi sikerülhet” – mondta Tuchel.

A párizsi gólokat Cavani, Neymar, Marquinhos és Mbappé szerezte.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

A Dembélé-sztori

A biztos csoportelső Barcelona tartalékcsapattal állt ki a továbbjutásért küzdő Tottenham ellen a Camp Nouban, ennek ellenére az első félidőben lefocizta angol ellenfelét, és Dembélé remek szólógóljával már a hetedik percben előnybe került. A francia támadó a felezővonalnál labdát szerzett, lefutotta a védőt, majd elfektetett egy másikat, mielőtt Lloris hóna alatt a kapuba lőtt. Pedig Dembélé kezdőcsapatba állítása már önmagában meglepő húzás volt Ernesto Valverde vezetőedzőtől.

November 10-én Dembélé úgy hagyta ki a Barcelona délelőtti edzését, hogy senkit sem értesített. Az edzés kezdete után a stáb többször is megpróbálta őt felhívni, de nem tudták elérni, ezért elmentek a lakásához, ahol a játékos azt mondta, hogy gyomorproblémái vannak. A madridi AS azonban utánajárt a történéseknek, és kiderült, hogy semmiféle gyomorproblémája nem volt, egyszerűen az történt, hogy előző nap

éjszakába nyúlóan videojátékozott a barátaival, és elfelejtette beállítani az ébresztőt.

A lap szerint Dembélé egyedül él Barcelonában, és a virtuális világba való menekvés mostanra függőséggé vált nála, ami negatív hatással van a pályán nyújtott teljesítményére és a csapattársakkal való kapcsolatára.

Az eset után sokan sokféleképpen megszólaltak az ügyben, de a konklúzió szinte mindenkinél ugyanaz volt: focistának lenni kiváltság, ezért Dembélének muszáj lenne alázatot mutatnia. Úgy tűnt, hogy Dembélé tanul az esetből. Az utóbbi időben elcsendesítette a kritikusait (az Atlético Madrid ellen ő egyenlített a 90. percben, majd az Espanyol elleni katalán derbin is betalált), a vasárnapi edzésről viszont megint sikerült elkésnie: két órával a foglalkozás megkezdése után érkezett meg, ezért

Valverde nem engedte neki, hogy a csapattal gyakoroljon,

így egyedül végezte a feladatokat. Később spanyol lapok arról számoltak be, hogy a sokadik késése után a Barcelonának már nem maradt más eszköz a kezében, és 100 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta a játékost.

Dembélé góljával szerzett vezetést a Barcelona Forrás: AFP/Lluis Gene

A második félidőben a Tottenham nyomás alá helyezte a Barcelonát, és végül a 85. percben Lucas góljával sikerült egyenlítenie. Mivel a másik meccsen az Inter nem tudta megoldani a házi feladatot, azaz megverni a már kiesett PSV Eindhovent, a Tottenham jutott tovább másodikként a B csoportból. „Az eindhoveni meccs után már senki sem hitt bennünk. Az emberek azt mondták, hogy lehetetlen a továbbjutás, de mi mégis megcsináltuk, ott vagyunk a következő körben” – nyilatkozta Mauricio Pochettino a meccs után.

Az A csoportban az Atlético elszórakozta a csoportelsőséget, miután idegenben nem tudta megverni a belga Brugge csapatát, így a Monacóban 2-0-s győzelmet arató Dortmund végzett az élen.

Szerdán újabb nyolc meccset rendeznek a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A legjobb 16 között még egy hely kiadó, amiért a Sahtar Donyeck és az Olympique Lyon küzd, pont egymás ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
A csoport:
AS Monaco (francia)-Borussia Dortmund (német) 0-2 (0-1)
-------------------------------------------------------
gól: Guerreiro (15., 88.)

FC Bruges (belga)-Atlético Madrid (spanyol) 0-0
-----------------------------------------------
A csoport végeredménye: 1. Borussia Dortmund 13 pont, 2. Atlético Madrid 13, 3. FC Bruges 6, 4. AS Monaco 1
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

B csoport:
Internazionale (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 1-1 (0-1)
--------------------------------------------------------
gól: Icardi (73.), illetve Lozano (13.)

FC Barcelona (spanyol)-Tottenham Hotspur (angol) 1-1 (1-0)
----------------------------------------------------------
gól: Dembele (7.), illetve Lucas (85.)
A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 14 pont, 2. Tottenham Hotspur 8, 3. Internazionale 8, 4. PSV Eindhoven 2
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

C csoport:
Crvena zvezda (szerb) - Paris Saint-Germain (francia) 1-4 (0-2)
---------------------------------------------------------------
gól: Goblejic (56.), illetve Cavani (10.), Neymar (40.), Marquinhos (74.), Mbappe (92.)

FC Liverpool (angol)-SSC Napoli (olasz) 1-0 (1-0)
-------------------------------------------------
gól: Szalah (34.)
A csoport végeredménye: 1. Paris Saint-Germain 11, 2. FC Liverpool 9 (9-7), 3. SSC Napoli 9 (7-5), 4. Crvena zvezda 4

D csoport:
Schalke 04 (német)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-0 (0-0)
------------------------------------------------------
gól: Schopf (91.)

Galatasaray (török)-FC Porto (portugál) 2-3 (1-2)
-------------------------------------------------
gól: Feguli (45+1.), Derdiyok (65.), illetve Felipe (17.), Marega (42., 11-esből), Sergio Oliveira (57.)
A csoport végeredménye: 1. FC Porto 16 pont, 2. Schalke 04 11, 3. Galatasaray 4,, 4. Lokomotiv Moszkva 3

A csoportok első két helyezettjei a nyolcaddöntőbe kerültek, a harmadikok pedig az Európa-ligában folytathatják szereplésüket.