A Vidi nagyot küzdött, de a Chelsea ellen kell kiharcolni a csodát

BATE Boriszov, MOL Vidi, Huszti Szabolcs
Huszti Szabolcs volt a MOL Vidi legveszélyesebb játékosa az első félidőben
Vágólapra másolva!
A MOL Vidi FC 2-0-ra kikapott a fehérorosz BATE Boriszov vendégeként az Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában, így a magyar bajnoknak két hét múlva az angol Chelsea együttese ellen kellene kivívnia a továbbjutást a Groupama Arénában. A lényeg: több pontot kell szerezni a Chelsea ellen, mint amennyit a BATE szerez Görögországban. Mivel még a PAOK-nak is komoly esélye van a továbbjutásra, egy döntetlen akár elég lehet. De, természetesen, a Chelsea ellen az óriási bravúr lenne.

A magyar bajnokcsapat idegenben és a Groupama Arénában is legyőzte a görög PAOK Szaloniki csapatát, így kedvező helyzetből várhatta a folytatást, és abban a tudatban lépett pályára a Boriszov Arénában, hogy győzelem esetén bebiztosítja a továbbjutását az Európa-liga L csoportjából.

Marko Nikolics csapata számára kedvezőtlen előjel volt a mérkőzés előtt, hogy a magyar csapatok még sosem tudtak nyerni Boriszovban. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Debrecen 2012-ben 1-1-es döntetlent játszott, 2014-ben 3-1-re kikapott, a Videoton FC pedig 2015-ben 1-0-s vereséget szenvedett.

Marko Nikolics csapata jó előjelekkel készült a mérkőzésre Forrás: MTI/Illyés Tibor

Marko Nikolics, a MOL Vidi edzője a találkozó előtt elmondta, hogy a zord időjárási körülmények nem jelenthetnek gondot, mert Székesfehérváron is fagypont körül edzettek. Ami fontos, az a pálya állapota, az pedig mindenkinek egyforma lesz. Az adrenalin pedig sokat fog majd segíteni.

A mínusz kilenc fokban kezdődő találkozó első perceiben a fehéroroszok nekirontottak a székesfehérváriaknak.

A harmadik percben kis híján megszerezték a vezetést. Mirko Ivanics kiugratása után Mikalaj Szihnevics került ziccerbe, tizenegy méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de szerencsére csak a labda a külső kapufán csattant. A hetedik percben a BATE Boriszov ismét közel állt a gólszerzéshez. Kovácsik Ádám egy balról belőtt labdát Anel Hadzic hátára paskolt, ami így visszapattant a kapu felé, azonban Vinícius Paulo a gólvonalról menteni tudott.

A BATE Boriszov óriási iramot diktált az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első Vidi-helyzet a kilencedik percben jött el.

Ekkor Huszti Szabolcs nagyszerű szólóval megindult a fehérorosz kapu felé, kicselezett két védőt, majd kilenc méterről a kapusba lőtt, ráadásul a játékvezető is megállította a támadást, mert úgy látta, hogy Huszti túl erőszakosan hámozta át magát Aleksandar Filipovicson.

A 23. percben megszerezte a vezetést a BATE Boriszov.

Ihar Sztasevics bal oldali szögletére Szihnevics robbant be a Vidi kapuja elé, és hat méterről védhetetlenül fejelt a bal alsó sarokba.

A gól után felpörgött Vidi, amely igazán komoly lehetőséget a 39. percben tudott legközelebb kialakítani. Marko Scepovics gyönyörű lefordulás után indította Georgi Milanovot, a bolgár támadó kapura tört, azonban a tizenhatos vonala előtt Egor Filipenko elkaszálta. A 17 méteres szabadrúgáshoz Huszti Szabolcs állt oda, a kőkemény lövése elsuhant a sorfal alatt, de a BATE kapusa, Denis Scherbitski bravúrral védett.

Huszti Szabolcs volt a MOL Vidi legveszélyesebb játékosa az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidőt a Vidi kezdte támadó felfogásban, míg a BATE Boriszov visszahúzódott, hogy kontrázhasson. Az 53. percben ismét Huszti Szabolcs végzett el szabadrúgást, de a labda elakadt a sorfalban felugró Szihnevicsben, aki gondosan ügyelt rá, hogy a keze szorosan a testéhez legyen szorítva, így nem kapott tizenegyest a székesfehérvári csapat.

A 64. percben Marko Nikolics kockáztatott:

levette a pályáról a középső középpályás Pátkai Mátét, a helyére beküldte a bosnyák támadót, Armin Hodzsicst, míg a francia Loïc Negót Kovács István váltotta.

A 71. percben majdnem egyenlített a Vidi.

Huszti bal oldali szögletére Hodzsics robbant be a rövid oldalon, azonban Denis Polyakov megelőzte, és kis híján a saját kapujába csúsztatta a labdát.

A Vidi óriásit küzdött az egyenlítésért a második félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 79. percben formás akciót vezetett a székesfehérvári csapat.

A csereként érkezett Kovács István tökéletes labdát tálalt a jobb oldalon elfutó, szintén frissen beállt Boban Nikolovnak, a macedón középpályás élesen középre lőtt, de az érkező Marko Scsepovics elől Polyakov tisztázni tudott.

A 85. percben a semmiből megszerezte a második gólt a BATE Boriszov, és eldöntötte a három pont sorsát.

Mirko Ivanics kapott remek átadást, a montenegrói támadó betört a tizenhatoson belülre, majd Juhász Roland takarásában 14 méterről a kapu jobb oldalába bombázott.

Az utolsó percekben a Vidi még hajtott a szépítő gólért, de az eredmény már nem változott. Győzelmével a BATE Boriszov feljött a csoport második helyére, ugyanis pontszámban beérte a MOL Vidit, és az Európa-ligában pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, az pedig jelen pillanatban a fehérorosz csapat felé billenti a mérleg nyelvét.

Két hét múlva, az utolsó fordulóban a MOL Vidinek a továbbjutást már korábban kiharcoló Chelsea ellen kellene bravúrt elérnie a Groupama Arénában, míg a BATE Boriszov Szalonikiben fog pályára lépni a PAOK vendégeként. Mivel csütörtök este a görögök simán kikaptak Londonban, a Vidinek egyszerűen több pontot kell szereznie, mint amennyit a BATE szerez. Mivel hármas holtverseny esetén a PAOK lenne a második (jobb egymás elleni gólkülönbséggel), a görögök nem fogják olcsón adni a meccset a fehéroroszoknak, így a Vidinek a papírforma alapján egy döntetlen is elég lehet. Bár természetesen az is óriási bravúr lenne.

1. félidő
45
39Egor Filipenko
38Egor Filipenko
22Nikolay Signevich
22Igor Stasevich
22Nikolay Signevich
1
2. félidő
94
89Igor Stasevich
89Igor Stasevich
85Mirko Ivanic
85Igor Stasevich
85
76Vinicius
67Loic Nego
67Loic Nego
66Aleksandr Hleb
66Aleksandr Hleb
65Nikolay Signevich
65Nikolay Signevich
64Máté Pátkai
64Máté Pátkai
49Aleksandr Hleb
49Aleksandr Hleb
46Egor Filipenko
46Egor Filipenko
46
Összeállítások
BATE Borisov4-3-3
Fehérvár FC4-4-2
Football Pálya
48
Denis
Scherbitski
17
Aleksey
Rios
23
Zakhar
Volkov
21
Egor
Filipenko
4
Aleksandar
Filipovic
25
Dmitry
Baga
8
Stanislav
Dragun
10
Mirko
Ivanic
11
Aleksandr
Hleb
13
Nikolay
Signevich
22
Igor
Stasevich
74
Ádám
Kovácsik
23
Roland
Juhász
22
5
Attila
Fiola
3
11
Loic
Nego
8
Anel
Hadzic
17
Máté
Pátkai
77
Georgi
Milanov
44
Marko
Scepovic
12
Tomas
Tujvel

BATE Borisov

Kezdők
48Denis Scherbitski
17Aleksey Rios
23Zakhar Volkov
21Egor Filipenko
46
46
39
38
4Aleksandar Filipovic
25Dmitry Baga
8Stanislav Dragun
10Mirko Ivanic
85
11Aleksandr Hleb
66
66
49
49
13Nikolay Signevich
65
65
22
22
22Igor Stasevich
89
89
85
22
35Anton Chichkan
7Evgeniy Berezkin
15Maksim Skavysh
33Denis Polyakov
62Mikhail Gordeychuk
94Hervaine Moukam
27Slobodan Simovic
Cserék

Fehérvár FC

Kezdők
74Ádám Kovácsik
23Roland Juhász
22Stopira
5Attila Fiola
3Vinicius
76
11Loic Nego
67
67
8Anel Hadzic
17Máté Pátkai
64
64
77Georgi Milanov
44Marko Scepovic
12Tomas Tujvel
10István Kovács
13Zsombor Berecz
15Armin Hodzic
19Boban Nikolov
25Krisztián Tamás
65Szilveszter Hangya
Cserék