Foci-vb kétévente? Miért is ne!

FIFA World Cup 2018 / Final / France - Croatia 4-2. FIFA Sports Sports PLAYER French Jersey 18 Database National team WM2018 National player France Copa do Mundo RUS Croatia Russia Croats FOOTBALL football tournament footballer worldcup WORLD CUP Croatian
Gianni INFANTINO (FIFA President), pointing to the World Cup, Cup, Trophy. Award Ceremony, Victory Ceremony. France (FRA) - Croatia (CRO) 4-2, Final, Game 64, on 15.07.2018 in Moscow; Luzhniki Stadium. Football World Cup 2018 in Russia from 14.06. - 15.07.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) elnöke szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kész megvizsgálni a javaslatukat, amelynek értelmében az eddigi négy helyett kétévente rendeznének labdarúgó-világbajnokságot, és örökre búcsút mondhatnánk a barátságos mérkőzéseknek.

Alejandro Dominguez még októberben, a FIFA ruandai kongresszusán állt elő az ötlettel, pénteken pedig már azt jelentette be, hogy a labdarúgást irányító szervezet kész alaposabban is megfontolni a javaslatot, írja a New York Times. A CONMEBOL elnöke szerint a kétéventi világbajnoksággal

kiválthatnák az összes kontinenstornát, így a friss európai Nemzetek Ligáját, de még a százéves múltra visszatekintő Copa Américát is.

Az NYT szerint az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin már többször is utalt rá, hogy szívesen látna dél-amerikai csapatokat bekapcsolódni az európai válogatottak küzdelmeibe, ami elől Dominguez sem zárkózik el, bár szerinte ennél sokkal hatékonyabb megoldás lenne a kétévenkénti vb-rendezés.

Gianni Infantino (b.) és Alejandro Dominguez Forrás: AFP/Norberto Duarte

A lap rámutat, hogy Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke már 1999-ben felvetette a kétévenkénti rendezés lehetőségét, de masszív ellenállásba ütközött, így letett a tervről. Ugyanakkor az is igaz, hogy a vébén részt vevő csapatok létszámának 32-ről 48-ra emelése ellen is hangos volt kezdetben a tiltakozás, hogy aztán 2017-ben már egyhangúan fogadja el a változtatást a FIFA. A 2016-ban megválasztott elnök, Gianni Infantino pedig nagy híve minden újításnak, különösen, ha azok sok szponzor becsábításával, azaz sok pénzzel kecsegtetnek a szervezet számára. Így felvetette már a nyolccsapatos minivébé ötletét, valamint egy dollármilliárdokkal megtámogatott új rendszerű klubvilágbajnokságra is nyitott lenne.

A FIFA terveinek kedvezhet egy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által megrendelt kutatás eredménye, miszerint

a szponzorok jobban szeretik azokat sportágakat, ahol kétévente van világbajnokság, mint azokat, amelyeknél csak négyévente találkoznak a legjobbak.

Nem kis részben ezért is szüntette meg a NOB az ugyanazon évben rendezett nyári és téli olimpiák rendszerét – az ötkarikás játékok most kétévente váltják egymást.

Infantino tervei mögött a politikát is látni véli az amerikai lap: a FIFA megnövekedett bevételeiből az elnök többet tudna visszacsepegtetni az egyes tagszervezeteknek, amivel a saját újraválasztása előtt egyengetné az utat, kihúzva egyúttal a talajt a leendő riválisok lába alól.

Dominguez már jelezte is, hogy a CONMEBOL támogatná a svájci újbóli megválasztását.

Az érzelmekre is hatni próbáló paraguayi sportvezető a játékosok szempontjából is meg tudja közelíteni a kérdést: ha kétévente lenne vébé, akkor sokkal több játékos kóstolhatna bele a futball nagy ünnepének semmi mással össze nem hasonlítható légkörébe.

Kétévente örülhetnének Forrás: DPPI/Tarso Sarraf

"Soha nem mondom, hogy nem. Mindig azt mondom, hogy miért ne? Mindig is egy globális Nemzetek Ligáját szerettünk volna látni, aminek a tervét feltétlenül támogatjuk, ahogy a FIFA elé letett ajánlatunk mellett is kitartunk. De, ahelyett, hogy két vébé között rendezzünk egy Nemzetek Ligáját, sokkal jobb, ha inkább kétévente van világbajnokság" – mondta Dominguez pénteken, aki az egyik élharcosa annak a tervnek, hogy már a 2022-es katari világbajnokságon is 48 csapat vegyen részt.

"Ha marad a mostani a rendszer, a legtöbb játékos legfeljebb két világbajnokságon vehet részt, mi viszont megteremtenénk a lehetőségét, hogy többször is vb-résztvevők legyenek. És a FIFA is sokkal könnyebben oszthatná el a rendezés jogát a hat kontinentális tagszervezete között" – zárul a cikk és Dominguez eszmefuttatása.