Nagy bajban a Real: kitört a doppingbotrány

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL FINAL CHAMPIONS LEAGUE TROPHY BUST HEADSHOT
UEFA president Aleksander Ceferin (L) gives the trophy to Real Madrid captain Sergio Ramos (R) after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid at The Principality Stadium in Cardiff, south Wales, on June 3, 2017. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több kellemetlen botrány kipattanásában főszerepet játszó Football Leaks ezúttal egy, a Real Madrid sztárját, Sergio Ramost érintő doppingváddal állt elő.

A szivárogtatók szerint a világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint négyszeres Bajnokok Ligája-győztes védő a 2017-es BL-döntő előtti napon adott pozitív mintát, a vizsgálatok a doppingszerek listáján szereplő dexamethason nevű szert mutatták ki, írja a Football Italia című oldal.

A döntőben a Real Madrid 4-1-re verte a Juventust, és az UEFA-nak nyilván nem jött volna jól, ha a győztes csapat kapitánya megbukik a doppingvizsgálaton, így a Football Leaks által tálalt anyag szerint a szervezet járt közben, hogy elsikálják az esetet.

Sergio Ramos a trófeával a 2017-es BL-döntő megnyerése után Forrás: AFP/Javier Soriano

Az esetből azonban mégsem lett "ügy", miután a Real Madrid csapatorvosa magára vállalta a felelősséget, mondván, a győzelem okozta eufóriában rossz szer nevét írta be az ellenőrző lapra. Ramosnak ugyanis valóban beadott a mérkőzés előtt két, dexamethason tartalmú injekciót, hogy csökkentse a lábában és a vállában lévő sérülések okozta fájdalmat.

3324822: az ausztriai Seibersdorfban megvizsgált, Sergio Ramos által leadott minta sorszáma:

A szer a fájdalomcsillapítás mellett fokozza a koncentrációt, és jó hatással van a kognitív képességekre, miközben kvázi eufórikus állapotba juttatja használóját, írja hosszú cikkében a Football Leaks ügyeit rendre elsőként közlő német Der Spiegel.

A dolog további érdekessége, hogy önmagában a dexamethason mérkőzés előtti alkalmazása nem tiltott, erről viszont a csapatorvosnak kötelezően tájékoztatnia kell a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársát. Ha ez nem történik meg, akkor a mintát adó sportoló doppingvétséget követ el – ahogy ez Ramos esetében is történt.

A Football Leaks forrásai szerint az UEFA-t meghatotta a Dr. A. monogrammal emlegetett csapatorvos kifogása, és az esetet elintézték egy figyelmeztetéssel:

Ramos helyzetét tovább árnyalja, hogy a Spiegel szerint két másik esetben is vétett a doppingszabályok ellen: 2017 februárjában – több csapattársához hasonlóan – nem járult hozzá, hogy a WADA alkalmazottjai végezzék el a véletlenszerű doppingvizsgálatot. A madridi játékosok csak a csapatorvosoknak voltak hajlandóak mintát adni. Idén áprilisban pedig egy málagai "rajtaütés" során szegült ellen a spanyol védő, akit edzés után azon melegében elvittek volna doppingtesztre, ő viszont fütyülve az ellenőrök tiltására, előbb letusolt, és csak utána adott mintát.

Ez is vétségnek számít, de öt hónap aktatologatás után a spanyol szövetség végül nem indított eljárást.