Véget vetettek a kínai fociklubok féktelen költekezésének

Tevez out to prove his worth in 'new home' Shanghai China Chinese Shanghai Shenhua Greenland FC football club Carlos Tevez
Argentine football star Carlos Tevez attends a press conference by Shanghai Greenland Shenhua FC in Shanghai, China, 21 January 2017. Argentine forward Carlos Tevez said Saturday (21 January 2017) he will have to earn every yuan of his reportedly world-leading salary as he officially joined Chinese Super League side Shanghai Shenhua, declaring it his "new home." Tevez, who arrived to a rapturous fan welcome Thursday, is arguably the highest-profile foreign player to ever play in China, one of a slew of overseas stars lured by increasingly lavish sums that have triggered a backlash from Chinese authorities. The 32-year-old was introduced to local media Saturday and held his first workout with the club, sealing a deal that Argentine media said earns him around 38 million euros ($41 million) a year. That would make him the world's top-grossing footballer, out-pacing even megastars like compatriot Lionel Messi and Portugal's Cristiano Ronaldo.
Vágólapra másolva!
A következő idény előtt fizetési plafont vezetnek be a kínai labdarúgó-bajnokságban. A kínai szövetség (CFA) a fizetéseket és a prémiumokat is korlátozza, mert az utóbbi években elszabadultak a legtehetősebb klubok kiadásai.

A bajnok Kuangcsou Evergrande tavalyi bevétele 83 millió dollár (21,8 milliárd forint) volt, a vesztesége viszont 155 millió dollár, és a kínai csapatok többsége ugyanígy gazdálkodik. Ennek legfőbb oka, hogy az utóbbi években csillagászati összegekkel csábítottak magukhoz ismert játékosokat.

A Sanghaj Senhua csapatánál az argentin Carlos Tévez világrekordot jelentő 37 millió eurót keresett idényenként,

rajta kívül olyan ismert játékosok futballoztak, vagy szerepelnek jelenleg is a kínai szuperligában, mint honfitársai, Ezequiel Lavezzi és Javier Mascherano, a brazil Oscar, Hulk és Alexandre Pato, a belga Axel Witsel, az olasz Graziano Pelle, vagy a kolumbiai Jackson Martínez.

Carlos Tévez, az elrettentő példa Forrás: Imaginechina/Xiao feixia - Imaginechina/Xiao Feixia

A CFA már évek óta igyekszik korlátozni a klubok kiadásait. Tavaly például bevezették, hogy külföldi játékosok esetén a 45 millió jüant (1,8 milliárd forint), hazaiak esetén a 20 millió jüant (814 millió forint) meghaladó átigazolási díjakra adót vetnek ki.
A legfőbb kínai sportirányító testület már egy évvel korábban állást foglalt arról, hogy a klasszis játékosok fizetései túlságosan magasak, viszont jelenlétük egyáltalán nem segíti a hazai utánpótlás fejlődését.

A klubok csak a rövid távú előnyökre koncentrálnak, a hosszú távú következményekkel nem törődnek. Márpedig Kína az évszázad közepére vezető szerepet akar betölteni Ázsia labdarúgásában.

A China Daily napilap májusban már írt a fizetési plafon bevezetéséről, de akkor úgy tűnt, hogy csak három év múlva vezetik be a korlátozást.