Nagy Ádám lehet a válogatott játékának kulcsfigurája

NAGY Ádám
Budapest, 2018. november 18. Nagy Ádám gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2018. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligája zárása, azaz az Észtország és Finnország ellen megnyert utolsó két találkozót követően Marco Rossi szövetségi kapitány hosszabb interjút adott a Molcsapat.hu oldalnak, amiben beszélt a játékosok hozzáállásáról, arról, hogy mivel tudtunk hat pontot gyűjteni, és arról is, hogy mit ér a csoportban megszerzett második hely.

A magyar válogatott helyenként szemre is tetszetős, és kimondottan eredményes játékkal nyerte meg utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzését a Groupama Arénában. Előbb a csoport végén záró észteket, majd a B divízióba feljutó finneket is 2-0-ra verte Marco Rossi csapata. Utóbbi mérkőzésen a csapat egy eddig nem, vagy alig használt 3-5-2-es hadrendben állt föl, amivel várhatóan többször is találkozunk majd a jövőben.

„Mérlegre téve a céljainkat, az ellenfél játékerejét és felállását, most jött el az ideje, hogy ebben a rendszerben lépjünk pályára.

Egyébként sem hiszek abban, hogy a csapat formációja lenne a lényeg. Szerintem a játékkoncepció fontosabb, és az nem írható le számokkal” – szögezte le határozottan a kapitány, akinek nagyon tetszett az első félidőben bemutatott agresszív letámadás, amellyel sok labdát szereztünk, és nem mellékesen, a két gólunkat is ennek köszönhetjük.

Marco Rossi (balról az első) egyre inkább látja azt a csapatot, amelyet elképzelt magának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bizonyosságot nyert az olasz szakember egyik alapvetése, miszerint az eredményes támadójáték alapja a jó védekezés.

A kulcsszó számomra azonban mindig az egyensúly. Azt szoktam mondani, akkor tudsz jól támadni, ha jól védekezel. Ezért gondolom úgy, hogy a stabilitás mindennél fontosabb: soha nem borulhat fel az egyensúly, mindig meg kell találni azt a pontot, ahol megmarad a stabilitás.”

Ennek a stabilitásnak, sőt, a válogatott jövőbeni játékának lehet a kulcsfigurája Nagy Ádám, aki különösen a finnek ellen játszott kimagaslóan.

Ádival kapcsolatban egyébként nem is az a megdöbbentő, hogy mennyit képes futni, hanem hogy milyen sebességgel!”

Első válogatott gólja előtt is kamatoztatta a sebességét:

„Az ő feladata talán a legfontosabb a balansz megtartásában. Mindig azt kérem tőle, hogy inkább a védőket segítse, és figyelje a másik két középpályás pozícióját, hogy vissza tudjon segíteni mögöttük, ha kell.

– mondta széles mosollyal Rossi, ugyanakkor értetlenségének adva hangot, hogy klubjában, a Serie A-ban szereplő Bolognában miért mellőzi Nagy Ádámot edzője, Filippo Inzaghi.

Rossi büszke arra, hogy „pozitív gondolkodású, nagyszerű sportemberekből álló csapata” van, amelyik ráadásul egyre jobban is játszik.

Nagy Ádám központi szerepet kaphat Marco Rossi válogatottjában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ha a két és fél hónap alatt lejátszott mérkőzéseket nézzük, örömteli tempóban fejlődött a csapat.

ami persze nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk. Azt a játékot szeretnénk állandósítani, amire legerősebb felállásunkban már képesek vagyunk” – mondta a kapitány.

Rossi meglátása szerint a játékosai taktikailag is érettebbek lettek, mindenki tudja a helyét és a szerepét a pályán.

– jelentette ki határozottan az olasz szakember.