Megvan a Nemzetek Ligája döntőjének helyszíne

FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PORTO v CHELSEA CHAMPIONS LEAGUE CHELSEA FOOT FOOTBALL LIGUE DES CHAMPIONS PORTO SEPTEMBER SEPTEMBRE Soccer SPORT UEFA SQUARE FORMAT
A general view of The Estadio Do Dragao before the UEFA Champions League Group G match between FC Porto and Chelsea played at Estadio Do Dragao, Porto, Portugal , on September 29, 2015. Photo Kieran McManus / BPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Nemzetek Ligája utolsó mérkőzései előtt kijelölte a döntőnek, vagyis az A divízió négy csoportgyőztese részvételével rendezendő minitornának a helyszínét.

Ahogy az várható volt, a rendezés jogát az egyik csoport győztese kapja majd meg, és miután az utolsó játéknap(ok) előtt egyedül Portugália biztosította be a győzelmét a triókban, az UEFA-nak nem volt nehéz dolga – a regnáló Európa-bajnok láthatja vendégül a riválisait, méghozzá a portói Estadio do Dragaóban és a guimaresi Estadio Afonso D. Henriquesben.

A portói Estadio do Dragao stadion Forrás: DPPI/Kieran Mcmanus

A A3 jelű csoportból egyébként mindhárom szövetség, azaz a portugál, az olasz és a lengyel is jelezte, hogy győzelme esetén szívesen otthont adna a döntőnek, ez végül a szombat esti milánói 0-0-val a portugáloknak jött össze.

Az UEFA elvárása a helyszínnel kapcsolatban viszonylag egyszerű volt: a két stadion legfeljebb 150 kilométerre lehet egymástól, és mindkettőnek legalább 30 ezer férőhelyesnek kell lennie. A javaslatra az UEFA december 3-i dublini ülésén üthetik rá a pecsétet, és ekkor tartják meg az elődöntők sorsolását is. Az elődöntőket június 5-én és 6-án, míg a döntőt június 9-én rendezik.

Hogy a portugálok mellett melyik három csapat lesz ott a döntőben, az végérvényesen csak hétfőn este, a Németország–Hollandia meccs lefújása után fog kiderülni. Az 1. csoportban ugyanis, ha utóbbiak pontot szereznek Gelsenkirchenben, akkor megelőzik a most a csoport élén álló franciákat. Hasonló a helyzet a 2. csoportban, bár Svájcnak nem elég a döntetlen, nekik legalább két góllal kellene verniük a jelenleg élen álló belgákat. A 4. csoportból az angol-horvát meccs győztese foglalhat szállást Portugáliában, döntetlen esetén viszont a spanyolok utazhatnak a szomszédba.