Messi és Ronaldo visszavonulása után Mbappé lehet a futball istene

Horizontal FOOTBALL JOIE COUPE DU MONDE TROPHEE ASSIS EN PIED PLUIE
France's forward Kylian Mbappe celebrates with the trophy at the end of the Russia 2018 World Cup final football match between France and Croatia at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 15, 2018. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
16 évesen mutatkozott be a Monaco csapatában, 18 évesen már a világ legdrágább tinédzser focistája lett, és egyelőre csak Neymar átigazolási díja volt magasabb az övénél a labdarúgás történetében. Oroszországban a francia válogatottal világbajnoki címet nyert 19 évesen. Szerepelt már a Time magazin címlapján, Messivel, Ronaldóval és Pelével említik egy lapon. Ő Kylian Mbappé.

„Azt hiszem, a második szezonomat töltöttem Monacóban. Nagyon fiatal volt, amikor elkezdett velünk edzeni. Amikor nem játszott, akkor is mindenki őt figyelte. Joao Moutinho rögtön mondta, hogy oda kell rá figyelni. 15-16 évesen halomra cselezte a védőket, gólokat szerzett. Aztán amikor bemutatkozott a csapatban, már mindenki tudta, kiről van szó” – mondta a fiatal Mbappéról Bernardo Silva, aki ma már a Manchester City játékosa.

Aki korábban nem ismerte volna, az a nyári világbajnokságon biztosan megtanulta a nevét. A Paris Saint-Germain üdvöskéje négy gólt szerzett Oroszországban, a válogatottal felért a csúcsra, pedig

mikor legutóbb világbajnoki címet nyertek a franciák, 1998 nyarán még nem is élt.

Kylian Mbappé mindig focista akart lenni. Mentálisan hihetetlenül erős a pályán és azon kívül is. Látszólag semmi nem tudja kizökkenteni, pontosan tudja, mit akar, elviseli a rápakolt hatalmas terhet, élvezi a játékot és azt, hogy hamarosan a világ (egyik) legjobb focistája lesz.

19 évesen már övé a világ Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Mbappé Párizsban, sportos családban született. Édesapja a kameruni származású Wilfried fociedző és egyben a játékos ügynöke, édesanyja algériai gyökerekkel rendelkezik, ő kézilabdázó volt.

„Igazi álmodozó típus voltam gyerekként” – mondta Mbappé a France Footballnak. „A szüleim mindig figyeltek, hogy tartsam a számat, ne mondjak nagyokat, de úgy tűnik, én állok nyerésre.”

Mbappé Párizsban kezdte pályafutását, az AS Bondy csapatánál az édesapja is edzette, majd a híres Clairfontaine akadémiára került. 11 évesen Londonban, a Chelsea-vel is edzett, de végül 2013-ban a Monaco játékosa lett.

Mbappé türelmetlenül várt a lehetőségre, összesen három idényt kellett eltöltenie a csapatnál, mire a nagyok között vették számításba. Mbappé nem értette, Leonardo Jardim miért nem számol vele. A fiatal játékos tisztában volt a képességeivel, de az edző már kevésbé, egészen 2015 novemberéig.

„Emlékszem az első alkalomra, amikor Kylian a nagyokkal, Jardimmal edzhetett” – mondta Luis Campos, a Monaco korábbi technikai vezetője, aki egyébként José Mourinho megfigyelőjeként is dolgozott. „Az edzés után

szerintem élni is fog a lehetőséggel. Igazság szerint Leonardo kicsit csúszásban volt ezzel a meglátásával.”

Mbappé 2015 decemberében már be is mutatkozhatott a nagyok között, 16 éves és 347 napos volt, ezzel megdöntötte Thierry Henry klubrekordját. Az első bajnoki gólját 2016 februárjában szerezte, 17 évesen és 62 naposan szintén Henry rekordját adta át a múltnak.

Kylian Mbappé első góljainak egyikét ünnepli Monacóban Forrás: AFP/Valery Hache

Ebben az időszakban komolyan fenyegetett annak a veszélye, hogy a kis Mbappé elhagyja a Monacót és még pénzt sem lát belőle a hercegség csapata. A színfalak mögött ugrásra készen várt a Paris Saint-Germain, a Liverpool és az Arsenal is. Arsène Wenger személyesen is találkozott vele, próbálta meggyőzni arról, hogy igazoljon Londonba.

A végén két opció maradt. Profi szerződés a Monacótól vagy a PSG-től. Utóbbinál akkor Laurent Blanc volt az edző és félő volt, hogy a fiatal játékos az edzőre nehezedő eredménykényszer miatt nem ad majd neki lehetőséget. Végül Campos segítségével a Monaco ajánlata lett a győztes.

„Emlékszem, Vagyim Vasziljev, a Monaco alelnöke adta meg végül a zöld jelzést. Olyan volt, mintha így lett volna eltervezve. Éppen kijöttem az öltözőből, amikor megláttam Kylian anyukáját. Végül 40 percig beszéltem vele a nézőtéren, elmeséltem, hogy komoly tapasztalatom van a topcsapatokat illetően és szerintem az a legjobb a gyereknek, ha marad a Monacónál. Elmondtam neki, hogy az a legfontosabb, hogy Kylian úgy léphessen be egy nagy csapat öltözőjébe, hogy már ismerik, nem pedig úgy, hogy mindenki azt kérdezgeti a másiktól, hogy ki ez a gyerek” – mondta Campos.

2016. március elején írta alá első profi szerződését Mbappé a Monacóval. A papír 2019-ig volt érvényes. Az aláírási pénz nagyjából 3 millió euró volt, az első évben havi 85, a másodikban 100, a harmadikban 120 ezer eurót kereshetett, ami egy 18 éves játékosnak nem rossz summa.

A fiatal játékostól egyébként nem volt mindenki elájulva. Jean-Claude Giuntini például nem nagyon játszatta az U17-es válogatottban, 2015-ben nem is szerepet az Európa-bajnok francia csapatban, majd az U18-asok közé sem vitte magával, Ludovic Batelli viszont számított rá az egy évvel idősebbek között.

„Akkoriban Ousmane Dembélé már az U21-eseknél szerepelt, hiányzott egy egyéniség a csapatból. Pletykáltak mindenfélét Mbappéról, hogy nem jó a hozzáállása, meg ilyesmi, de nem foglalkoztam semmivel, csak azzal, amit mutatott. Egy csiszolatlan gyémántot láttam. Annak ellenére, hogy két évvel fiatalabb volt a többieknél, ez nem okozott számára gondot, semmilyen tekintetben” – mondta róla Batelli.

Kylian Mbappé az U19-es Európa-bajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Mbappé az elitkörben csatlakozott a válogatotthoz, a tét az Európa-bajnoki részvétel volt. Szerbiában három meccs várt a csapatra, végül Mbappé gólja is kellett, hogy az utolsó meccset megnyerjék a franciák. 2016 nyarán, a 17 éves Mbappéval a csapatban a francia csapat megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot. Öt meccsen öt gólt szerzett, kettőt az elődöntőben. Az olaszok elleni, 4-0-ra megnyert fináléban is remekelt, olyan cseleket mutatott be, hogy mindenki csak nézett, ebből is látszódott, hogy fejben is rendben van.

Mbappé hihetetlen csele az U19-es Eb-n:

„Dolgoztam már Cristiano Ronaldóval és Mbappéval is. Nagyon sok a hasonlóság, mentálisan nagyon erősek. Mindketten bajnoknak születtek, és Mbappé még csak az út elején jár. Fantasztikus dolgokat fog elérni, ha kiteljesedik majd” – tette hozzá Campos.

Az igazi áttörést a 2016-17-es idény hozta el Mbappé számára, annak is a második fele. 29 bajnoki meccsen kapott lehetőséget, ezeken 15 gólt szerzett. Mesterhármasa volt a bajnokságban és a Ligakupában is. Az idény végén bajnoki címet ünnepelhetett.

A Bajnokok Ligájában is tavasszal kapta el a fonalat. Az első egyenes kieséses szakaszban rendezett párharcban oda-vissza betalált a Manchester City ellen, Jardím csapata pedig kiejtette az angolokat, 6-4-es összesítéssel. Mbappé a Dortmund elleni negyeddöntő két meccsén három gólt szerzett, majd a Juventus elleni elődöntőben is betalált, de kettős vereséggel kiesett a Monaco. Mbappé nevét viszont megismerték Európa szerte (ahogy a többi Monaco-játékosét is, rendesen szétkapkodták a csapatot, amely hatalmas hullámvölgybe került azóta).

A válogatott meghívójára sem kellett sokat várni, 2017 márciusában Luxemburg ellen a francia válogatott második legfiatalabb játékosa lett.

Kylian Mbappé gólt lő a Manchester City ellen Forrás: DPPI/Ryan Browne

A Ligakupában és a Francia-kupában is a Paris Saint-Germain állította meg a Monacót. A párizsi csapat végül a trófeák mellett Mbappét is megszerezte magának.

2017 nyarán nem volt olyan topcsapat, amely nem akarta volna megvásárolni a fiatal franciát. A hírek szerint a legközelebb a Real Madrid állt a játékos megszerzéséhez, de Mbappé végül szülővárosába, Párizsba, a PSG-hez igazolt.

A PSG nem sokkal korábban szerezte meg Neymart 222 millió euróért, ezért ki kellett találni, hogy lehetne Mbappét is megszerezni a pénzügyi fair-play szabályait betartva. Valószínűleg sehogy, de az első évben kölcsönben szerepelt Párizsban a támadó, 2018-ban lett hivatalosan a klub játékosa.

Kylian Mbappe szokásos gólöröme Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az átigazolást egyébként Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya kotyogta ki, elmondta, hogy Mbappé marad a Ligue 1-ben, de klubot vált, így már azért nem volt túl bonyolult a feladvány. Jardím ki is hagyta a Monaco első pár bajnokijáról, Mbappét augusztus 31-én mutatták be hivatalosan.

Mbappéért 180 millió eurót kapott a Monaco, ezzel ő lett minden idők legdrágább európai focistája, legdrágább tini játékosa és a világ második legdrágább focistája.

Mbappé a Metz ellen debütált, természetesen góllal, majd négy nappal később a BL-ben is gólt szerzett, a Celtic ellen. Decemberben már pályafutása 10. BL-gólját szerezte, 18 évesen és 11 hónaposan természetesen ő lett a legfiatalabb, aki elérte ezt a határt.

A PSG-ben eddig 57 meccsen 34 gólnál és 22 gólpassznál jár a fiatal francia, a nemzeti csapatban 26 meccsen eddig tíz gólt szerzett. A mostani bajnokságban újabb rekordot döntött, a Lyon ellen 13 perc alatt szerzett négy gólt.

Fontos év volt 1998, megszületett Mbappé (és a franciák első vb-címe). Ez a plakát még a 2018-as világbajnokság előtt készült. Forrás: lareclame.fr

És hogy még jobban érzékeljük, mennyire jó Mbappé, lássuk, hol tartott Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo 19 évesen.

Messi a Barcelonában 25 gólnál járt, Ronaldo összesen 17 gólt szerzett a Sporting és a Manchester United színeiben. Messi két gólnál járt a BL-ben, CR még egy gólt sem szerzett, miközben Mbappé már 12 gólnál tart a sorozatban. A válogatottban Messi négy, Ronaldo hét gólnál járt ennyi idősen.

Mbappé 20. születésnapjára, december 20-án már tudni fogjuk, ki nyerte az Aranylabdát.

Mbappé is ott van a jelöltek között, már másodszor, ilyenre sem volt korábban példa, hogy tiniként kétszer is jelöljenek valakit a díjra. Mbappé 19 éves, utána a legfiatalabbak 25 évesek (Harry Kane, Jan Oblak, Paul Pogba és Raphael Varane).

Mbappé a szemünk előtt fejlődik és ha így folytatja, Messi és Ronaldo visszavonulása után sem maradunk majd korszakos zseni nélkül.