A vicces Kassai-tizenegyes után bagoly osztja az észt a verébnek

TOPSHOTS Horizontal
Shakhtar Donetsk's Ukrainian goalkeeper Andrey Pyatov (2R) reacts as referee Viktor Kassai gives a penalty during a UEFA Champions League group F football match between Manchester City and Shakhtar Donetsk at the Etihad stadium in Manchester, northwest England on November 7, 2018. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A BBC szerint minden idők legröhejesebb tizenegyesét fújta be Kassai Viktor a Manchester City - Sahtar Doneck labdarúgó BL-mérkőzésen. A magyar bíró úgy látta, hogy Raheem Sterlinggel szemben szabálytalankodott a vendégek védője a Sahtar tizenhatosán belül – miközben az angol szélső földbe rúgott. Az ügyben a Győr-Moson-Sopron megyei bíróbizottság volt elnöke, Dubraviczky Attila is megszólalt - bár jobban tette volna, ha bölcsen hallgat.

Dubraviczky a Nemzeti Sport hasábjain fejtette ki markáns véleményét. Aki akarja, elolvashatja itt. A lényeg: szerinte baj van a magyar játékvezetéssel, rossz az irány, nem megfelelő a szakmai felkészültség.

Szavazzon!

Mi a véleménye Dubraviczky Attila megszólalásáról?

Mondja ezt az a volt NB I-es játékvezető, aki

minden idők legérthetetlenebb piros lapját adta

a Vasas egykori csatárának, Gyánó Szabolcsnak. Nem ma történt mindez, 16 éve, de azért érdemes felidézni.

2002. március 9-én a bajnokságban akkor második helyen álló ZTE a kieséstől fenyegetett utolsó Vasast fogadta az NB I-ben. A mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget. A 16. percben Gyánó Szabolcs góljával vezetett a Vasas, majd

jött Dubraviczky bíró, és azonnal kiállította Gyánót.

Senki sem értette mi történik, később derült csak ki, hogy Gyánó a gólöröm közepette köpött egyet. Egészen pontosan úgy esett, hogy a csatár levette a mezét (ezért lehetett volna sárga lapot adni), majd a nagy rohanásban és örömében a pályára sercintett.

Ilyen esetből minden meccsen van száz.

Nem is láttunk sem előtte, sem azóta olyat, hogy valaki egy fűre köpés miatt egyből piros lapot kapjon.

(Az, ha valaki az ellenfélre, vagy a bíróra köp, persze más eset, de itt nem erről volt szó.) A Nemzeti Sport ezen a meccsen 5-ös osztályzatot adott Dubraviczkynek, a maximális a 10-es volt már akkor is. Hrutka János, a Vasas akkori játékosa csak annyit mondott: ő még ilyen kiállítást nem látott. A Vasas edzője, Kiss László meccs utáni nyilatkozatában semmit sem mondott, mert tudta, egy rossz szó és az MLSZ fegyelmi bizottsága kivágja a kispadról.

Mindezt csak azért idéztük fel, mert az akkori bíró, Dubraviczky Attila úgy érezte, meg kell szólalnia Kassai-ügyében. A bölcs hallgatás azonban célravezetőbb lett volna. Ebben az esetben mindenképpen.