Káosz a halálcsoportban: a Liverpoolnak és a PSG-nek is számolgatnia kell

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (L) and Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (R) celebrate their team's goal during the European Champions League football match Napoli vs Paris Saint-Germain (PSG) on November 6, 2018 at San Paolo stadium in Naples. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Inter otthonában elért 1–1-es döntetlennel biztossá vált, hogy a Barcelona továbbjut a csoportjából, és ott lesz tavasszal Európa legjobb 16 csapata között. A katalánok gólját az a Malcom szerezte, aki eddig mindössze 105 percet játszott a szezonban – saját elmondása szerint is több lehetőséget érdemelne. A Paris Saint-Germain ikszelt a Napolival, de a Liverpool belgrádi veresége miatt még van esélye a továbbjutásra, sőt, annyira megkavarodtak a dolgok, hogy még a Crvena zvezda is továbbmehet. Az Atlético Madrid visszavágott a Dortmundnak a csúnya pofonért.

17 nappal a kartörése után Messi elutazott Milánóba, de Ernesto Valverde vezetőedző döntése értelmében még a kispadra sem ült le. A Barcelona az elmúlt három hétben négy mérkőzést játszott legnagyobb sztárja nélkül, és mind a négyet megnyerte, ráadásul imponáló, 11–3-as gólkülönbséggel.

Coutinho vezeti a labdát a szakadó esőben Forrás: AFP/Miguel Medina

Jött, látott, gólt lőtt

Messi hiánya ezúttal is csak a helyzetkihasználáson látszott meg. A Barcelona idegenben is fölényben futballozott, járatta a labdát, nem hagyta élni az Intert, de hiába alakított ki 19 helyzetet, képtelen volt betalálni. A két héttel ezelőtti találkozóhoz képest Valverde csak egy helyen változtatott a kezdőcsapaton: Rafinha helyett Dembélé került be. A 105 millió eurós francia nem játszott rosszul, Valverde mégis őt cserélte le a 81. percben, és küldte be a helyére Malcomot, aki

1 perc 54 másodperccel a pályára lépése után

megszerezte a vezetést a Barcelonának. Miután betalált, arcát a kezébe temetve a szögletzászló irányába rohant. Mintha ő maga sem hitte volna el, hogy gólt rúgott. „Ez volt az első meccsem a Bajnokok Ligájában, és rögtön gólt rúgtam. Ez egy felejthetetlen pillanat, amit szeretnék megünnepelni a családommal – mondta Malcom, majd arról beszélt, hogy talán több lehetőséget érdemelne Valverdétől. – Többet akarok játszani. Mindennap azért edzem, hogy bebizonyítsam, hasznos tagja vagyok a csapatnak. Semmi sem könnyű az életemben. Köszönöm a többieknek, hogy bíznak bennem és bátorítanak, hogy megmutassam az edzőmnek, mire vagyok képes.”

Malcom sem hitte el, hogy gólt szerzett Forrás: AFP/Marco Bertorello

Malcom megszerzése a nyári átigazolási időszak egyik legnagyobb sztorija volt. Az AS Roma már hivatalosan is a sajátjának tekintette a játékost, a szurkolók a Fiumicino repülőtéren vártak rá, ő azonban soha nem érkezett meg. Az utolsó utáni pillanatban a Barcelona rálicitált a Romára, Malcom pedig a magasabb fizetést és a nagyobb hírnevet választotta. Az Inter elleni mérkőzésig mindössze

25 játékperce volt a bajnokságban, és 80 a spanyol szuperkupában.

Valverde látványosan mellőzte őt, állítólag azért, mert Malcom nem az ő kérésére érkezett, habár ezeket az információkat senki sem erősítette meg. „Mind örülünk Malcomnak. Egész meccsen gondunk volt a helyzetkihasználással, de ő az első lehetőségéből betalált. Mindennap keményen dolgozik azért, hogy egyre jobb és jobb legyen. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiteljesedjen – dicsérte játékosát Valverde, majd a meccsről is mondott pár szót.

Nagyszerű meccset játszottunk egy nagyszerű Inter ellen, amely mindig jól reagálja le az adott szituációt. Nem véletlenül szereznek annyi pontot a meccsek utolsó szakaszában. Tiszta elveik vannak, amik a támadáson és az agresszión alapulnak.”

Valverde szerint teljesítették a kitűzött célt Forrás: AFP/Marco Bertorello

A döntetlennel a Barcelona már biztos továbbjutó, az Internek viszont még lehetnek gondjai, miután a Tottenham hazai pályán 2–1-re legyőzte a PSV Eindhovent. Jelenleg három pont a különbség a két csapat között.

Napoli-PSG 1-1

A Liverpool vereségének köszönhetően egyik csapatnak sem kell elégedetlennek lennie az 1–1-es döntetlennel. A PSG ugyanazt folytatta, amit két héttel ezelőtt abbahagyott, vagyis három középső védővel és két szárnyvédővel próbálta kontroll alatt tartani a játékot, és megfojtani a Napolit. Ez az első félidőben működött is, a másodikra viszont

támadóbb felfogásban jöttek ki az olaszok, és a sok futással teljesen beszorították a PSG-t a saját kapuja elé.

„Megszenvedtünk a második félidőben, de az ellenfél eredménykényszerben volt, nagyobb kockázatot vállalt, úgyhogy ez teljesen normális. Talán bátrabban is játszhattunk volna, de összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével. A jövőben viszont meg kell nyernünk az ilyen fontos mérkőzéseket” – mondta Thomas Tuchel a találkozó után.

„Ennél már nem is lehetne kiegyensúlyozottabb a csoport – értékelt Carlo Ancelotti. – Ha csak egy kicsivel is, de megelőzzük Európa legjobb csapatait. Ma az volt a tervünk, hogy megakadályozzuk, hogy eljusson a labda Neymarhoz és Di Maríához, azt hiszem, ezt sikerült jól megoldani. A középső védőik sokat passzolgattak, és ez jó.

Nagyszerű érzés ilyen szurkolók előtt futballozni.”

Mbappé vigasztalja Neymart Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Négy forduló ment le, a PSG nincs reménytelen helyzetben, de nem is könnyű a szituációja. Számolgatni most még nincs értelme, de ha a következő fordulóban a Napoli legyőzi a Crvena zvezdát (ami sanszos), a Liverpool pedig a PSG-t, akkor Neymarék elbúcsúznak a BL-től. Ha a PSG nyer, és az utolsó fordulóban a Liverpool megveri hazai pályán a Napolit (és a PSG is a Crvenát), akkor mindkét óriásklub továbbjuthat – látva a Napolit, erre kevés az esély.

Tíz ujj is kevés

A Liverpool már kedden nagy lépést tehetett volna a továbbjutás felé a halálcsoportból, de meglepetésre 2–0-s vereséget szenvedett a Crvena zvezda vendégeként. A két csapat legutóbb (nem számítva a két héttel ezelőtti csoportmeccset) az 1973/74-es szezonban találkozott egymással a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

A belgrádi szurkolók nem voltak túl optimisták, mert a párharc előtt a Crvena kulcsjátékosai messze voltak a csúcsformájuktól.

A legendás Bill Shankly vezette angolok voltak a mérkőzés toronymagas esélyesei, de Slobodan Jankovic és Vladislav Bogicevic góljaival a Crvena 2–1-re győzött. Sőt. A visszavágót is megnyerte 2–1-re, így 4–2-es összesítéssel továbbjutott, és egyetlen csapatként a 20. században győzni tudott az Anfielden Roadon BEK-mérkőzésen.

1973-ban a Crvena 2-1-re verte a Liverpoolt Belgrádban Forrás: Facebook/Old football pictures

Hasonlóan nagy győzelem volt a keddi is, a Liverpoolnak ráadásul ez volt sorozatban a harmadik elveszített idegenbeli BL-meccse, ami az elmúlt 39 év legrosszabb sorozata.

– nyilatkozta Jürgen Klopp a meccs után, aki elismerte, hogy ő is és a játékosok is csalódottak az eredmény miatt, de ez csak arra ösztönzi őket, hogy a továbbiakban még keményebben dolgozzanak. – Ők agresszívek voltak, mi viszont könnyűvé tettük a meccset a számukra, és ez a fő probléma. Megérdemelték a győzelmet, óriási szenvedélyt mutattak. Nem azt mondom, hogy két vereség után máris gondban vagyunk, de ez nem fordulhat elő még egyszer. Pláne, hogy a következő meccsünk Párizsban lesz.”

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

Az Atlético revansot vett

Az Atlético Madrid védői nélkül kellett, hogy kiálljon a brutális támadójátékáról ismert Dortmund ellen. A hazaiak dolgát megnehezítette, hogy az első félidőben Giménez is kidőlt, így a tartalékcsapathoz tartozó Monterót kellett beküldeni helyette. Az Atléticót ez nem zavarta meg,

a szezon egyik legjobb meccsét játszva végül 2–0-ra nyert Saúl és Griezmann góljával,

így négy forduló után mindkét csapat kilenc-kilenc ponttal áll. Griezmann a gólja után megcsókolta az Atlético-címert, amit így magyarázott: „Az ilyen éjszakák miatt gondolom azt, hogy folytatnom kell az Atléticóban. Élvezni akarom a futballt. A németországi vereség után (a Dortmund 4–0-ra nyert két hete – a szerk.) nagyon akartuk ezt a győzelmet. Tanultunk a hibáinkból, és úgy gondolom, hogy ma este jó képet mutattunk magunkról. Fontos játékosok hiányoztak, de jól reagáltunk, ahogy mindig.”

Griezmann ünnepli a gólját Forrás: AFP/Javier Soriano

Vergődik a Monaco

A két éve BL-elődöntős Monaco négyet kapott a Brugge-től, és már biztos, hogy nem jut tovább a csoportból. Ez azonban most a legkisebb gondjuk a monacóiaknak, csak az elmúlt hetek eseményeit figyelembe véve ezek azok a problémák, amikkel Thierry Henry csapatának meg kell küzdenie:

  • 4–0-s vereség hazai pályán a belga Brugge-től
  • kiesés a Bajnokok Ligájából, és az Európa Liga is elúszni látszik
  • 15 meccse nem nyert a csapat
  • mindössze a 19. helyen állnak a francia bajnokságban
  • 11 játékos sérült
  • korrupció miatt letartóztatták a klubtulajdonost
  • vasárnap a 12 forduló után is százszázalékos PSG-vel játszanak bajnokit

Szerdán újabb nyolc meccsel folytatódik a Bajnokok Ligája csoportköre.

Eredmények, Bajnokok Ligája, 4. forduló, kedd
Crvena zvezda–Liverpool 2–0
Monaco–Club Brugge 0–4
Atlético Madrid–Dortmund 2–0
Porto-Lokomotív Moszkva 4–1
Inter–Barcelona 1–1
Napoli–PSG 1–1
Schalke–Galatasaray 2–0
Tottenham–PSV 2–1