Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott előtt álló utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt Marco Rossi szövetségi kapitány egy sajtóreggeli keretei között válaszolt az újságírók kérdéseire. A szakember elárulta, mi az az egy dolog, amit semmilyen körülmények között nem fogad el a válogatottnál, beszélt arról, hogy miért nem erőlteti a legtehetségesebb magyar fiatal, Szoboszlai Dominik játékát, ahogy arról is, hogy ki lesz a csapatkapitány azután, hogy Dzsudzsák Balázs visszatér a keretbe. Egyvalamiben azonban ő is változtatni fog, vallotta be.

A válogatott keretben az észtek és a finnek elleni két hazai mérkőzésre (előbbit november 15-én, utóbbit 18-án rendezik, mindkét találkozó 20.45-kor kezdődik a Groupama Arénában) több változást is eszközölt Marco Rossi.

Marco Rossi megvendégelte a sajtót Fotó: Hirling Bálint - Origo

Van, aki sérülés, van, aki a klubjában kapott kevesebb játéklehetőség miatt került ki a keretből. Visszatérhetett viszont Dzsudzsák Balázs, aki bemutatkozott al-Ittihad Kalba csapatában, ahogy a kapitány számít a sérülése után egyre jobb formában lévő Korhut Mihályra, a Slovanban focizó Holman Dávidra és a Ferencváros csatárára, Böde Dánielre is. Kimarad viszont a Kajrat Almatiban kevés lehetőséget kapó Eppel Márton, valamint a hullámzó teljesítményt mutató Gyurcsó Ádám és a sérült Bese Barnabás is.

„Dzsudzsák Balázs tudása soha nem volt kétséges számomra. Tisztában vagyok vele, hogy szeretett volna Európában maradni, sajnálom, hogy nem sikerült neki,

Az olasz szakember nem csak a játéktudása miatt számít Dzsudzsákra.

Dzsudzsák Balázs, ha kezdő lesz, visszakapja a kapitányi karszalagot is Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Mint mondta, a csapatba a pályán és azon kívül is vezérek kellenek, úgyhogy a szélső vissza is kapja a kapitányi karszalagot.

Ádámmal kapcsolatban kezdetben voltak fenntartásaim, az elmúlt években többször is az volt az érzésem, hogy nem a legjobb módon kommunikál a társak felé. A gesztusai, a grimaszai is ezt erősítették, viszont mióta együtt dolgozunk, csak a legjobbakat tudom róla mondani, hihetetlen akarással és alázattal veszi ki a részét a munkából. Kiteszi a lelkét a pályára és a csapatkapitányi feladatokat is példaértékűen látja el” – mondta Rossi, amit egy athéni példával támasztott alá, amikor Szalai a saját tizenhatosáig sprintelt vissza, hogy labdát szerezzen, majd azonnal támadásba lendült.

Ugyancsak meghívót kapott Böde Dániel, aki

amikor pályán van szinte mindig gólt lő, még ha csak tíz-tizenöt percet kap is.” Rossi külön értekelte, amikor azt látta, hogy a cseréhez szólított ferencvárosi csatár szinte letépi magáról a melegítőfelsőt, annyira menne már be, hogy segíthessen a csapatán. A válogatottban neki is a csapat vezérei közé kell tartoznia, ahogy Kádár Tamásnak is, akire középső védőként számít a kapitány, legalábbis a négyvédős rendszerben.

Szintén ott lesz a keretben a sérülés miatti hosszú kihagyás után visszatérő Korhut Mihály. A Hapoel Beer Sheva balhátvédjének a csapat egyik legkényesebb posztján kell bizonyítania, ahol a védekezés mellett a támadások segítése is a feladata lesz.

Korhut Mihály meccsről meccsre jobban játszik a Hapoel Beer Sevában Forrás: NurPhoto/Catalin Soare/NurPhoto/Catalin Soare

„A legutóbbi öt bajnokit már végigjátszotta, és minden meccsen egyre jobban futballozott. Segítenie kell a támadásokat, de a védekezés lesz az elsődleges feladata, mert a ránk váró két meccsen a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy ne kapjunk gólt.” Meghívót kapott Ugrai Roland is, akinek a technikai képzettségét és cselezőkészségét emelte ki, nem beszélve arról, hogy az Atromitosz csatára fontos gólokat is lő, legutóbb éppen a listavezető PAOK kapujába talált be. Csapattársáról, Megyeri Balázsról is jó véleménnyel van Rossi,

kapusposzton viszont túlkínálat van, így ott nem aktuális a váltás.

Rossi külön kérdés nélkül kitért Nikolics Nemanjára. Elmondta, a Chicago Fire csatára volt az első, akit a kinevezése után felhívott, és a játékos őszintén elmondta, miért döntött úgy, hogy lemondja a válogatottságot, és inkább a klubjára koncentrál. Az MLS-kontingensből Németh Krisztián a meccshiány miatt nem lesz a keretben, kansasi csapattársa, a remek formában lévő Sallói Dániel viszont éppen ellenkező okból nem kapott most meghívót: helyi idő szerint vasárnap délután még bajnokit játszott, így csak kedden tudott volna csatlakozni a válogatotthoz.

A keretnek ezúttal sem lesz sok ideje együtt dolgozni, a többség vasárnap este kilencre érkezik meg Telkibe, a hétfő a regenerálódásról szól, kedden lesz kettő, illetve szerdán egy edzés, ami az alapvető taktikai elemek gyakorlására lesz elég.

– mondta Rossi, aki szerint ez leginkább koncentráció kérdése, mert a minőség megvan a magyar keretben.

A játékosok fejében még értelemszerűen ott van a legutóbbi két, Görögország és Észtország elleni találkozó, még ha a bajnoki és kupameccsek darálása már kezdi is elhalványítani az emlékeket. Marco Rossinál azonban más a helyzet.

Marco Rossinak hibátlanul működik a memóriája Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Én élesen emlékszem mindenre. Annak ellenére, hogy a görögöktől kikaptunk, Észtországban pedig ikszeltünk, az előbbi mérkőzés után voltam elégedettebb, mert ott sokkal több fejlődést mutatott a csapat.

Lehet technikai hibát elkövetni, mert mindenki hibázik, ezért nem neheztel a kapitány, ahogy a taktikai hibákat is hajlandó elnézni – igaz, azokat már kevésbé – viszont az akaratgyenge játékot megbocsáthatatlan bűnnek tartja. „A kinevezésem utáni első pillanattól le lettek fektetve bizonyos válogatási szabályok: ahhoz, hogy valaki a keretbe kerülhessen, játszania és értelemszerűen edzenie kell, rendszeres játéklehetőséget kell kapnia, és jól is kell játszania, de a legfontosabb az, hogy amikor valaki felveszi a válogatott mezt, extra motiváltnak kell lennie. Ha ezt nem látom, akkor dühös leszek, és csalódott.”

Rossi elmondta, hogy edzői pályafutása során a Honvédnál kétszer, míg a dunaszerdahelyi DAC-nál egyszer tapasztalt ilyet. „A válogatottnál Észtországban láttam először, hogy valaki (két játékos, de neveket természetesen nem említett a kapitány – a szerk.) nem tesz meg minden tőle telhetőt a pályán.

– szögezte le Rossi, hozzátéve, ő soha nem lehetett válogatott „mert nem volt elég jó”, pedig ez volt élete álma. „Ahogy a nagyapám mondta: jobb egy élő szamár, mint egy halott orvos. Nem kell mindenkinek zseninek lennie, de köpje ki a tüdejét a pályán! Egy profi játékosnak minden edzés arról kell hogy szóljon, hogyan lehetne még jobb.

Edzésen figyelni és körömszakadtáig hajtani, ez Rossi filozófiája Forrás: mlsz.hu

Őszinte leszek: amikor én még játszottam, az olasz volt a világ legerősebb bajnoksága, és nem azért léphettem pályára, mert annyira tehetséges voltam, hanem azért, mert minden edzésen megszakadtam. Sokan voltak sokkal tehetségesebbek nálam, mégsem jutottak el a Serie A-ba, mert túl korán megelégedtek magukkal. Olaszországban azt mondják: a keret az edző személyiségének tükre – pontosan ezt akarom viszontlátni a pályán.”

A szakmai stáb összesen 45 játékossal számol a válogatott keretben, közülük tizenöten jelentik a keret közvetlen magját, és közben folyamatosan figyelik a legígéretesebb fiatalokat is, akik közül a kapitány név szerint is megemlítette a mezőkövesdi Szalai Attilát, a debreceni Varga Kevint, az MTK-ban játszó Schafer Andrást, az újpesti Zsótér Donátot, a luganói Kecskés Ákost és a RedBull Salzburg fiókcsapatában, a Lieferingban focizó Szoboszlai Dominikot, akiről hosszabban is szót ejtett:

Egyelőre az osztrák másodosztályban játszik, és ugyan valóban sokszor jelentette a különbséget az U19-es válogatottban, de az még nagyon messze van a felnőtt szinttől. Óvatosnak kell lennünk, nem szabad, hogy ezek a gyerekek kiégjenek. Tegyük fel, hogy betesszük őket a csapatba és nem játszanak jól, rögtön megtalálják őket a szurkolók és az újságírók, és máris oda az önbizalmuk. Várjuk ki, amíg stabil élvonalbeli játékos lesz, például Szoboszlai, és akkor majd bekerül a válogatottba.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem készülhet például most a válogatottal, hogy szokja a légkört, Rossi egyenes választ adott: „Mert nincs erre idő.

A fociban az eredmény számít, mi pedig hat pontot akarunk szerezni az észtek és a finnek ellen.

Tíz játékos van, aki adott esetben az utolsó meccsen sárga lapok miatt nem játszhat, most nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan játékos üljön a kispadon, aki nem lépne pályára.”

Szoboszlai Dominiknak (középen) meg kell vetnie a lábát a Salzburgban, mielőtt válogatott lehetne Fotó: Mudra László - Origo

Szerinte senki nem akarhat a Nemzetek Ligája következő kiírásában Gibraltár vagy San Marino ellen játszani, mert nem az a magyar válogatott szintje. Viszont „hiába tudom, hogy jobbak vagyunk, mint az észtek, ennek a pályán is látszania kell”. Rossi szerint a magyar válogatott egyébként jobb annál, mint amit a világranglistán elfoglalt helyezése (55.) mutat, a reális helye az első 25 környékén lenne. Az Origónak arra a kérdésére, hogy lát-e reális esélyt a jövő márciusban rajtoló selejtezőkön a 2020-as Eb-szereplés kiharcolására, Marco Rossi részben kitérő választ adott.

„Amíg nincsenek meg a selejtezőcsoportok, addig fölösleges jósolgatni. Egyvalami viszont biztos, mégpedig, hogy szükségünk lesz a szerencsére. Nem szabad nagyon előre tekinteni, meccsről meccsre kell előre haladnunk” – mondta, hozzátéve, át kell gondolni, hogy a december közepétől február 1-ig tartó téli szünetben (február 2-án már rajtol az NB I tavaszi idénye) van-e lehetőség egy válogatott edzőtáborozás leszervezésére, miközben a klubok is gőzerővel készülnének a szezon folytatására, a külföldi bajnokságok pedig már javában tartanak.

Végezetül Rossi saját magára is kiszabott egy feladatot, illetve tett egy fogadalmat. Saját bevallása szerint a legutóbbi két mérkőzésen túl sokat foglalkozott a játékvezetőkkel, olykor nem éppen irodalmi stílusban fordulva hozzájuk. A jövőben viszont sem velük, sem róluk nem fog beszélni egyetlen találkozó után sem. „Tudom, hogy nehéz dolguk van. Ők is ugyanolyan emberek, mint mi, akik néha tévednek.”