A Juventus futball-leckét adott José Mourinho Manchesterének

Manchester United v Juventus - UEFA Champions League Group H  Matteo Bottanelli SPORT PRESS PHOTO Sportpressphoto FOOTBALL Soccer Calcio Uefa Champions League 2017 2018 23/10/2018 Old Trafford Manchester England Juventus Manchester United
Juventus forward Cristiano Ronaldo (7) during the Uefa Champions League Group Stage football match n.3 MANCHESTER UNITED - JUVENTUS on 23/10/2018 at the Old Trafford in Manchester, England. (Photo by Matteo Bottanelli/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája keddi játéknapjának rangadóján a Juventus futball-leckét adott a Manchester Unitednek, és Paulo Dybala góljával 1–0-ra győzött az Old Traffordon. Az első félidőben a torinóiak 70 százalék fölött birtokolták a labdát, ami többeknél is kiverte a biztosítékot. A szünet után José Mourinho vállalt némi kockázatot, de az összteljesítmény így is méltatlan volt a Unitedhez. A Real Madrid öt mérkőzés után ismét nyert, így Julen Lopetegui haladékot kapott: hétvégén még biztosan ő irányítja a csapatot a Barcelona ellen.

Kedden a legnagyobb francia lapok meggyőződéssel állították: ha a Real nem veri meg a Plzent, a vasárnapi El Clásicón már nem Julen Lopetegui irányítja a csapatot. A madridiak az ezt megelőző öt mérkőzésükön nem tudtak nyerni, ráadásul csak egy gólt lőttek (119 próbálkozásból), így a spanyol edzőn óriási volt a nyomás.

Lopeteguinek az állása volt a tét a Plzen ellen Forrás: AFP/Javier Soriano

Lopetegui irányít a Barcelona ellen

A Real Benzema 57. BL-góljával már a 11. percben megszerezte a vezetést, ám ezt követően a Plzennek többször is megvolt a lehetősége, hogy egyenlítsen. A második félidő elején Marcelo biztosította be a hazai győzelmet, de a Real ezúttal sem tudta kapott gól nélkül lehozni a mérkőzést, a 78. percben a csehek szépítettek. A találkozó után azt írta a Marca sportnapilap, hogy egyáltalán nem volt meggyőző a csapat játéka, de mentségükre legyen mondva, hogy

legalább a melót elvégezték.

Még mielőtt Lopetegui beszaladhatott volna az öltözőbe, a tévések elkapták és a jövőjéről kérdezték. „Számomra nem kérdés, hogy én irányítom a csapatot hétvégén a Barcelona ellen" – válaszolt határozottan.

A sajtóterembe elsőként Emilio Butrageno nemzetközi igazgató lépett be, aki hivatalosan is megerősítette, hogy Lopetegui legalább a hét végéig a pozíciójában marad.

Lopetegui haladékot kapott Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Attól, mert nem mosolyog, jól érzi magát

„A legfontosabb most az, hogy megszereztük a három pontot. Győztünk, ezzel pedig véget vetettünk a negatív sorozatunknak. A csapatom fel fog állni a padlóról, és egyre jobb lesz, a győzelmek megnyugvást hoznak a számunkra. A srácoknak és nekem is nagy szükségem volt arra, hogy nyerjünk. Ez a mai fordulópont lehet. Most sokkal boldogabb vagyok, mint a Levante elleni bajnoki után (a hétvégén a Real 2–1-re kikapott a Levantétól a Bernabéuban – a szerk.).

Nyugodtabb körülmények között talán majd sikerülni fog – nyilatkozta Lopetegui, aki a helyi újságírók szerint láthatóan megviselten ült a sajtó elé. – Jártas ön a pszichológiában? Mert én jól érezem magam, csak nem vagyok az a mosolygós típus."

A gólja után Marcelo a Real címerére mutatott Forrás: AFP/Javier Soriano

A Real rossz sorozata egy hónapja kezdődött Sevillában, ahol 3–0-ra kapott ki a csapat. A városi rivális Atlético ellen a visszavágási vágy sem vezetett eredményre a Bernabéuban, a 0–0-s eredménynek még inkább ők örülhettek. A Bajnokok Ligájában a CSZKA Moszkvától szenvedtek vereséget, majd négy nappal később a ligában a Deportivo Alavéstől. A kéthetes válogatott szünet után a Levante jó partnernek tűnt ahhoz, hogy ledobják a láncot és újra a győzelem útjára lépjenek, de a valenciai csapat nyerni tudott Madridban. Lopeteguit ezekről az eredményekről is megkérdezték.

A mérkőzés végén Marcelo megsérült, a Realnak tíz emberrel kellett befejeznie az összecsapást. Lopetegui egyelőre nem tudott semmi konkrétumot mondani a brazil állapotáról, de bizakodik. „Komoly rúgást kapott, de nincs szó izomproblémáról. Remélem, játszhat majd vasárnap."

Marcelo a mix zónában az újságírókon vezette le az utóbbi hetekben felgyülemlett feszültséget. „Az újságírók bántanak minket. Lehet azért, mert nem tudnak semmit a futballról és féltékenyek ránk."

Dybala gólöröme a United ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

A Unitedhez méltatlan teljesítmény

A klubmenedzsmentet, a játékoskeretet és a pillanatnyi formát figyelembe véve a Juventus az Old Traffordon is esélyesnek számított. Mindkét csapat óvatosan kezdett, eleinte sok volt a pontatlanság, de

a tizedik perctől az olaszok kezdték átvenni a játék irányítását.

A United tudatosan visszaállt és átadta a területet ellenfelének. A Juventus több mint 70 százalékban birtokolta a labdát, és bármennyire is megszokott már José Mourinhótól az efféle biztonsági játék (még hazai pályán is), a kritika ezúttal is megtalálta őt. Az első fél órában többen is azt írták Twitteren, hogy elgondolkodtató az, hogy

egy ekkora klub fél kijönni a saját térfeléről és felvállalni a támadófocit.

Más arról beszélt, hogy megdöbbentő az, hogy valaki ekkora fölényben játszik az Old Traffordon.

A Juventus futball-leckét adott

A második félidőre picit felbátorodott a United, de egy Pogba-kapufát leszámítva nem volt igazi gólhelyzete. A meccs után Michael Cox, a világ legismertebb és legelismertebb taktikai elemzője, a méltán híres Zonal Marking-blog gazdája azt írta, hogy a United nagyon gyenge oldalát mutatta meg a Juventus ellen.

A Juventus Európa egyik élcsapata, de általában taktikailag nő az ellenfele fölé, nem futball-leckét ad az ellenfelének.

„Márpedig ma este ez utóbbi történt" – írta Cox, aki szerint Mourinho a kezdőcsapat összeállításánál is hibázott, mert hátrányban nem volt kit behoznia, aki javíthatott volna a játékon (a United csere nélkül játszotta le a mérkőzést).

A United semmit nem nyert a saját stílusából, ajándék labdából és egyéni megindulásokból tudott csak veszélyeztetni. A helyzetek nem a csapatjátékból fakadtak, hanem abból, hogy a játékosok jól oldottak meg adott szituációkat.

– dicsérte az ellenfelet Mourinho, aki szerint a Juventus a BL egyik legnagyobb esélyese. – Ott volt nekik Higuaín, majd Mandzukic és Dybala. De nem volt elég, többet akartak, ezért megszerezték Ronaldót. Ott volt nekik Barzagli, Chiellini és Rugani. De nem volt nekik elég, többet akartak, ezért megszerezték Bonuccit. A Juventus egy nagy klub, nagy múlttal, ugyanakkor nagy vággyal egy nagyobb jövőre. A játékosaimnak jó tapasztalat volt ez a meccs. Dolgozunk tovább és próbálunk fejlődni, de ha valaki jobb, akkor jobb. A Juventus minden tekintetben más szintet képvisel, mint mi."

Mourinho szerint a Juventus a BL egyik legnagyobb esélyese Forrás: AFP/Oli Scarff

Ronaldo a berohanó szurkolóval szelfizett

A United-Juventus mérkőzés harmadik percében egy férfi berohant a pályára azzal a céllal, hogy közös fotót készítsen Cristiano Ronaldóval. Még mielőtt célt érhetett volna, a biztonságiak elkapták, ám a portugál kisegítette őt, átvette a telefont és csinált egy szelfit a rajongóval.

A torinóiak edzője, Massimiliano Allegri szerint megérdemelték a győzelmet. „A második félidőben elkövettünk néhány hibát, amiből lehetőségeket tudtak teremteni, de ezt leszámítva kiválóan védekeztünk. A szünet után kevesebbet birtokoltuk a labdát, de így is sokszor felértünk a kapujukhoz, az más kérdés, hogy az utolsó passzokban rendszeresen hiba csúszott."

Jó a City, de még jobbnak kell lennie

A Manchester City első angol csapatként nyerni tudott a Sahtar Donyeck otthonában, ráadásul tette mindezt pazar játékkal. „Ez volt a legjobb első félidei teljesítményünk, amióta én vagyok az edző – értékelt Pep Guardiola. – A Lyon elleni vereség után nagy volt a nyomás rajtunk, de most már jó helyzetben vagyunk. A kezünkben van a sorsunk."

A City 24-szer lőtt kapura, de csak hatszor találta el azt. Guardiola szerint ebben még javulniuk kell, ha BL-t akarnak nyerni. „Az utóbbi meccseken rengeteget próbálkozunk, de ha a BL megnyerése a célunk, akkor hatékonyabbnak kell lennünk."

A Bajnokok Ligája csoportköre szerdán újabb nyolc mérkőzéssel folytatódik.

Eredmények
AEK Athén-Bayern München 0-2
Young Boys-Valencia 1-1
Ajax-Benfica 1-0
Roma-CSZKA Moszkva 3-0
Hoffenheim-Lyon 3-3
Manchester United-Juventus 0-1
Real Madrid-Plzen 2-1
Sahtar Donyeck-Manchester City 0-3